Nieuws Innovatie

Online winkelen in eigen dorp

Lokale ondernemers uit Nuenen hopen met iShop weerstand te kunnen bieden aan grote internetwinkels. Dat bericht het Eindhovens Dagblad.

Miriam van den Nieuwenhof en Lukas van der Storm | 10 maart 2016

Ishop nuenen webshop online winkelen marxc schroer

Stel: je krijgt onverwacht eters over de vloer. En je wil ze iets lekkers voorschotelen, maar hebt geen tijd om de visboer, bakker, tapaszaak en groenteman in het dorp af te gaan. Voor dat soort situaties heeft de middenstand in Nuenen een pasklare oplossing bedacht. Vanaf maandag starten 23 ondernemers een gezamenlijke webwinkel met een eigen koerier. Wie voor vier uur bestelt, heeft zijn spullen als het moet tussen vijf en zeven in huis.

SieradenwinkelInitiatiefnemer voor het iShop gedoopte concept is internetondernemer Marc Schroer. Hij maakt en beheert met zijn bedrijf onder meer webwinkels voor honderden Nederlandse fietsenzaken.

De sieradenwinkel van zijn dochter zette hem aan het denken. "Ik vroeg haar of ze ook niet iets op internet wilde doen", blikt hij terug. "Maar ze voelde er niet veel voor om een armband te verkopen aan iemand in Heerenveen. En om daarvoor zelf een hele website in de lucht te moeten houden. Terwijl ze bij wijze van spreken best een ketting zou willen bezorgen bij iemand uit het dorp die slecht ter been is."

KoudwatervreesVan die koudwatervrees moeten meer winkeliers last hebben, bedacht Schroer zich. En dus ging hij de boer op. Hij liep bij tientallen winkels binnen om het idee voor een gezamenlijke bezorgservice te opperen. De reacties waren wisselend, maar er bleek meer dan voldoende animo om met een behoorlijk aanbod te starten.

Maandag gaat de website online; met daarop vooral veel levensmiddelen, maar bijvoorbeeld ook sportartikelen, witgoed, speelgoed en fietsen. Van versproducten verwacht Schroer in eerste instantie het meeste. "Maar als mensen dat aanbod ontdekken, gaan ze ook zien dat ze in Nuenen hun nieuwe schoenen kunnen laten bezorgen. En dat ze die ook nog eens dezelfde dag in huis hebben, in tegenstelling tot bij bijvoorbeeld Zalando."

UitbreidenBuiten de Nuenense middenstand doen ook enkele bedrijven uit Geldrop-Mierlo mee. Als de site in Nuenen draait, wil Schroer naar de zuidelijke buurgemeente uitbreiden. Later zou ook Helmond kunnen volgen. "Elke gemeente krijgt dan een eigen site", benadrukt hij. "iShop in Nuenen bezorgt alleen in Nuenen. En werkt zo veel mogelijk met Nuenense bedrijven."

Bij de betrokken ondernemers behoort Corrie van Dun van Corries Visstekje tot de kartrekkers. Ze is het assortiment al druk aan het invoeren voor de officiële start. "Het is moeilijk om nu al een oordeel te geven, maar mijn verwachtingen zijn goed. Het is nieuw. Zeker in de foodsector."

CombinerenDe mogelijkheden tot samenwerking zien de winkeliers als een voordeel. "Mensen kunnen wijn en spijs straks combineren", schetst Marianne Coolen van wijnwinkel Sans Oreille. "Mensen kunnen dan bijvoorbeeld bij Il Fratelli lasagne bestellen en krijgen daar van ons een wijnsuggestie bij."