Nieuws Innovatie
Onlineversie van het klassieke warenhuis

Hoezo internetwinkels scheppen geen banen? Webwarenhuis Coolblue wil komend jaar zeker duizend medewerkers in dienst nemen, bericht de Volkskrant vrijdag.
'Echte banen, dit zijn échte banen', zegt directeur en medeoprichter Pieter Zwart van webwarenhuis Coolblue. De snelgroeiende onderneming (omzetgroei van ruim 50 procent naar 555 miljoen euro) wil komend jaar, geheel tegen de tijdgeest van flexibilisering, minimaal duizend medewerkers in dienst nemen. In 2015 nam het Rotterdamse bedrijf al een kleine zeshonderd nieuwe medewerkers aan. Zwart zet het vooroordeel graag recht dat er over internetbedrijven bestaat, dat ze vooral banen verwoesten in de economie. In de winkelstraat verdwijnen er mogelijk banen bij oude formules als V&D en Manfield, maar digitale webwinkels scheppen juist weer nieuwe. Zo werken er bij Coolblue al zo'n honderdvijftig programmeurs, honderden logistiek medewerkers en klantenservicewerknemers.
Ook experimenteert Zwart met de digitale versie van de vroegere winkelbediende. Deze zogeheten 'reviewers' weten van alles over producten en maken recensies. Dit doen ze dan heel slim door een product niet op te dringen, maar er instructievideo's van te maken die klanten helpen bij het maken van een keuze. Ze verlagen de drempel voor consumenten om bijvoorbeeld digitale spiegelreflexcamera's of hifi-apparatuur aan te schaffen.
En de kandidaten die Coolblue aanneemt krijgen ook gewoon een contract. 'We azen niet op zzp'ers of interimmers, maar groeien via normale contracten.'
Het Rotterdamse bedrijf is in 1999 door Zwart en zijn twee studiegenoten Paul de Jong en Bart Kuijpers opgericht als webwinkel voor mp3- spelers. Het begon in hun studentenkamer, nu is het een bedrijf met 1.500 medewerkers. Er hangen meer dan driehonderd gespecialiseerde webpagina's onder het hoofdbedrijf Coolblue. Het zijn allemaal namen die de meeste consumenten zich niet kunnen herinneren na de bestelling, maar waar ze wel op uitkomen als ze in Google intypen waar ze naar op zoek zijn. Denk aan deelwebsites als wasdrogerstore.nl, tv.store.nl tot en met laptopshop.nl of de zaagmachineshop.nl. Beste domeinnamenDe ondernemers waren er snel bij steeds de beste domeinnamen op te eisen voor populaire producten. Binnen zo'n webshop bieden ze dan alle producten aan die er maar te bedenken zijn.
TrucTegelijkertijd haalt Zwart een 'truc' uit die nu tot een enorme groei leidt. Na eerst de zaadjes gezaaid te hebben is de ondernemer bezig al die verschillende domeinnamen onder een merk te voegen: Coolblue dus. Het concern groeit zodoende uit tot een onlinevariant van het klassieke warenhuis, dat vroeger heer en meester was in de winkelstraat.Lees verder bij de Volkskrant.