Nieuws Innovatie

PlantLab wil tuinbouwrevolutie en kweekt groenten in een gebouw in de stad

PlantLab wil de nieuwe revolutie in de tuinbouw worden door groente te kweken met ledlicht in afgesloten ruimtes onder perfecte omstandigheden. ,,Bij ons groeit het beter dan in de vrije natuur onder de zon.''

Ton Voermans (de Gelderlander) | Foto's: Koen Verheijden 27 juli 2020

Plantlab tuinbouwrevolutie kweekt groenten gebouw stad

De geur in de kweekkamers heeft het broeierige van een ouderwetse tuinkas, maar verder is alles anders, meldt AD op haar site. Geen aarde, geen ramen, geen frisse lucht, maar waterbakken met voedingstoffen, paars ledlicht en warme met extra CO2 verrijkte lucht. In een oude fabriek in Den Bosch heeft PlantLab het laboratorium waar het productieproces voor iedere groente exact wordt bepaald.

Plantlab kweekt groenten sneller dan moeder aarde kan bijbenen

Door die groeiomstandigheden te perfectioneren teelt PlantLab sneller dan moeder aarde kan bijbenen. ,,Ruim twee keer sneller. Het ledlicht staat altijd aan en wij bieden alleen de kleuren die de plant echt wil voor de fotosynthese: blauw en rood. We kunnen overal ter wereld produceren. Het liefst dicht bij de consument. Hierdoor hoeft voedsel niet meer over lange afstanden te worden getransporteerd, wat direct leidt tot minder CO2-uitstoot, lagere kosten, minder bederf en dus minder voedselverspilling'', aldus ceo Michiel Peters.

Dit zijn de grote ambities van PlantLab

Peters werkt sinds vier maanden bij PlantLab. Hij is binnengehaald om de groei van de start-up te leiden. De ambities zijn groot. ,,We hebben nu een omzet van 6,4 miljoen euro, dat moet over tien jaar 1 miljard euro zijn.'' Het eerste groeigeld is binnen: 20 miljoen euro van het investeringsbedrijf van de familie De Rijcke, de voormalige eigenaar van drogisterijketen Het Kruidvat. De familie stak eerder geld in supermarktbezorger Picnic en e-bikefabrikant QWIC.

  • Innovatief ondernemen, wie wilt dat nou niet? In dit artikel vind je een aantal inspirerende praktijkvoorbeelden van ondernemers die het goede voorbeeld geven.

Het geloof in eigen kunnen is groot bij het bedrijf dat inmiddels een commerciële productielocatie van zo'n 1500 vierkante meter in Amsterdam heeft, waar vooral sla, tomaten en tientallen soorten kruiden worden geteeld. Vooral de horeca is dol op de puntgave producten.

PlantLab: tien lagen groenten boven elkaar

Door de groentebedden te stapelen, een krop sla heeft immers niet veel hoofdruimte nodig, is het ruimtebeslag beperkt. Er kunnen wel tien lagen groenten boven elkaar. ,,Vertical farming noemen we dat. In een gebouw van twee voetbalvelden kunnen we genoeg groente verbouwen voor een stad met 100.000 inwoners. Met een kwart van Nederland kunnen wij 9 miljard mensen voeden, 1 vierkante meter per persoon is genoeg om dagelijks 300 gram groente te verbouwen'', vertelt Marcel Kers, een van de oprichters.

"Je hoeft de sla niet eens te wassen, waardoor de houdbaarheid ook nog verbetert"

Marcel Kers, medeoprichter PlantLab

Groentekweker PlantLab verspilt niets

Hij loopt langs de tientallen proefopstellingen in de De Gruyterfabriek in Den Bosch, waar PlantLab het kantoor en het researchcentrum heeft gevestigd. Airco's bepalen de luchtvochtigheid en temperatuur. In containers zitten de meststoffen die druppelsgewijs aan het water worden toegevoegd. Er wordt niets verspild, stelt het bedrijf. Kers: ,,Voor de restwarmte, ledlampen geven ook warmte af, zoeken we nog naar oplossingen. Als we een locatie in de stad hebben, zou het fijn zijn als met die warmte bijvoorbeeld een kantoor ernaast kan worden verwarmd.''

PlantLab wil uiteindelijk volautomatisch kweken en oogsten

De deuren van de testruimtes zitten op slot om te voorkomen dat ze nodeloos opengaan. Dat zou het microklimaat verpesten en de CO2 zou ontsnappen. Het bedrijf wil op den duur volautomatisch kweken én oogsten.

De kweek vindt plaats door de wortels direct in het water te laten groeien. Aarde is overbodig. Pesticiden zijn evenmin nodig, omdat in de afgesloten ruimtes geen slakken of schimmels of andere plagen kunnen komen. ,,Je hoeft de sla niet eens te wassen, waardoor de houdbaarheid ook nog verbetert.''

PlantLab sleutelt als sinds jaren '90 aan perfecte mix van licht, CO2, vocht en voeding

Het bedrijf sleutelt al sinds de jaren '90 aan de perfecte mix van licht, CO2, vocht en voeding. De combinatie van blauwe en rode leds geven de planten precies het licht dat ze nodig hebben om te groeien. Kers: ,,Ook tropisch fruit is ermee te produceren. Appels? Geen probleem. Dat gaan we niet doen, want het kost te veel tijd, maar het kan wel.''

De productietechniek is inmiddels wereldwijd gepatenteerd. Met de investering worden nieuwe productielocaties gerealiseerd in de Verenigde Staten en op de Bahamas. ,,Daar worden nu iedere dag groenten vanuit Miami ingevlogen, heel inefficiënt.''

  • Wist je dat we jaarlijks 644 miljoen kilo groenten en fruit verspillen? Ondernemer Rutger Homan en Liselotte van der Lugt kwamen met een oplossing: ze verzamelen de fruitresten en maken er sap van. Je leest hier hun verhaal

Jaarlijks verspillen we 644 miljoen kilo aan groenten en fruit. Kan beter, dachten ondernemers Rutger Homan en Liselotte van der Lugt achter startup Leppa. Het jonge stel haalt fruitresten – die anders weggegooid zouden worden – persoonlijk op bij de boer in de polder en brengt het naar de loods om de sap te mengen en te bottelen.

Fabrieken PlantLab straks over de hele wereld?

Er zijn ook plannen voor fabrieken op de Antillen, Hawaii en in Israël. Plaatsen met weinig water en vaak een te heet klimaat voor goede groei. Vergeleken met teelt in een kas heeft de methode van PlantLab twintig keer minder water nodig. Al het water wordt hergebruikt, airco's filteren het uit de lucht. ,,Voor 1 kilo groente hebben we 1 liter water nodig, meer niet.''

"Wij kunnen ook weer soorten telen die de traditionele telers niet meer willen vanwege de ziektegevoeligheid"

Marcel Kers, medeoprichter PlantLab

Gebouw(en) PlantLab nog lang geen vervanger van tuinkassen

De hightech teelt betekent niet dat de tuinkassen nu allemaal kunnen worden afgebroken, qua kostprijs kunnen die het nog jarenlang winnen. ,,In ieder geval een paar maanden per jaar. Verder is kweken met zonlicht zo inefficiënt, wie heeft dat bedacht? Dan schijnt-ie weer te fel, dan weer niet, of te kort. Een sla-plantje is bij ons gelukkiger. Wij kunnen ook weer soorten telen die de traditionele telers niet meer willen vanwege de ziektegevoeligheid, ook al waren ze beter van smaak. Bij ons krijgen de plantenziektes geen kans.''

Europese ruimteorganisatie kwam al langs bij PlantLab

PlantLab ziet grote steden - dicht bij de consument - en onherbergzame of afgelegen gebieden als de meest kansrijke locaties voor de techniek. ,,We gaan ooit naar Mars'', luidt een interne grap bij het bedrijf. Kers: ,,Ja, ook daar en op de maan zouden we kunnen produceren. ESA, de Europese ruimteorganisatie, is een keer langsgekomen om te praten. Ze waren niet zozeer geïnteresseerd in de groenten, maar wel in het bijproduct van fotosynthese: zuurstof. Maar wie weet.''

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.