Nieuws Innovatie

Revolutionaire pleister van startup Aikon Health spoort hartfalen vroegtijdig op

De Eindhovense start-up Aikon Health werkt aan een slimme pleister die vroegtijdig signalen van hartfalen detecteert, waardoor minder ziekenhuisopnames nodig zijn. De vinding zou begin 2026 op de markt kunnen worden gebracht.

Peter Scholtes (ED) 14 september 2023

Hartfalen pleister startup Aikon Health

Aikon Health ontwikkelt biosensoren voor hartmonitoring. De Eindhovense start-up bouwt voort op die technologie die TNO ontwikkelde. Foto: Aikon Health

Het jonge bedrijf bouwt voort op technologie die TNO ontwikkelde bij onderzoekspartner Holst Centre, dat werkt aan hybride geprinte elektronica en biosensoren. De op de High Tech Campus gevestigde start-up verwacht dat in januari een prototype van de slimme huidpleister klinisch kan worden getest. Afhankelijk van de vereiste goedkeuring zou het product begin 2026 op de markt kunnen worden gebracht.

"Onze technolo­gie heeft de potentie om vroege heropnames van patiënten met hartfalen met wel 25 procent te verminde­ren"

Thiru Kanagasabapathi, Aikon Health

Hartfalen is volgens Aikon Health een aandoening die gepaard gaat met een hoog sterftecijfer. ,,Meer dan 50 procent van de patiënten met hartfalen wordt binnen zes maanden na ontslag opnieuw opgenomen. Onze technologie heeft de potentie om deze vroege heropnames met wel 25 procent te verminderen”, stelt Thiru Kanagasabapathi in het ED. Hij werkt bij TNO aan draagbare biosensoren en zal de start-up als directeur gaan leiden.

De biosensoren monitoren onder meer hartslag, huidtemperatuur, ademhalingsfrequentie en veranderingen in de bloeddruk. De data worden doorgestuurd naar cardiologen en verpleegkundigen. De gegevens helpen bij het effectief doseren van medicatie en de behandeling van hun patiënten, aldus Aikon Health.

Lees ook: 168 nieuwkomers: dit is de Top 250 Groeibedrijven 2023

Hightech apparaten als oplossing voor gezondheidszorg

De draagbare sensoren gebruiken door TNO ontwikkelde elektrode- en materiaaltechnologie. Aikon Health spreekt van ‘ultradunne, rekbare en ademende huidpleisters’, die comfortabel dragen en betrouwbare gegevensmetingen op de lange termijn leveren.

De start-up wil zich richten op ‘het beheer van chronische zorg, te beginnen met hartmonitoring’. Het bedrijf stelt dat de toenemende vergrijzing van de Europese bevolking de vraag vergroot naar hightech apparaten die oplossingen bieden voor de gezondheidszorg.

Lees ook: 4x ontwikkelingen die het bedrijfsleven in 2023 kenmerken

Aikon Health volgt in een lange rij van start-ups die TNO heeft voortgebracht. Een bekende recente Eindhovense spin-off is Cellcius, dat werkt aan de doorontwikkeling van warmtebatterijtechnologie voor energieopslag. Ook LionVolt, dat een revolutionaire vaste-stof batterij ontwikkelt, is voortgekomen uit de kraamkamer van de onderzoeksinstelling. TNO blijft als minderheidsaandeelhouder aan Aikon Health verbonden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws