Nieuws Innovatie

Hoe vier Brabantse bedrijven wereldwijd impact (gaan) maken

Een boeiend, inspirerend vierluik van interviews met de CEO’s van Brabantse bedrijven, door Roelof Hemmen. Bedrijven die zich onderscheiden door zowel hun buitengewone maatschappelijke impact als hun uitzonderlijke groeipotentieel.

Van onze redactie 13 januari 2023

Lamp impact

In iedere aflevering van deze podcastserie is het woord aan een of meerdere veelbelovende en innovatieve bedrijven of experts uit Brabant. Welke kansen zien zij, tegen welke uitdagingen lopen ze aan, wat hebben zij nodig om sneller te kunnen groeien en hoe leveren zij een bijdrage aan de economie van vandaag en morgen?

Deze podcastserie is tot stand gekomen ter ere van het 40-jarig bestaan van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM).

Komt de nieuwe ASML van deze wereld ook uit Brabant?

Het Eindhovense SMART Photonics zit in de absolute voorhoede van waarschijnlijk de 'belangrijkste technologische doorbraak van de afgelopen tien jaar': fotonische chips. Roelof Hemmen ging in gesprek met Johan Feenstra, de CEO van deze mogelijke nieuwe unicorn uit Brabant. ,,De halfgeleiderindustrie is ultra competitief en staat maar een paar spelers toe. SMART Photonics is goed gepositioneerd om één van de misschien drie leidende bedrijven in de wereld te worden."

Beluister hier de podcast.

Carbyon haalt met grote 'stofzuigers' CO2 uit de atmosfeer

Hans de Neve, CEO van Carbyon, kreeg tijdens een treinrit een revolutionair idee om CO2 uit de atmosfeer te halen en dit te hergebruiken als synthetische brandstof. Inmiddels heeft het bedrijf de prestigieuze Mile Stone Award van 1 miljoen dollar toegekend gekregen van Elon Musk’s X Prize for Carbon Removal en staan meerdere investeerders in de rij om te participeren.

Beluister hier de podcast

Hoe Protix met de zwarte soldaatvlieg de voedselketen op zijn kop zet

De grootste insectenkwekerij ter wereld staat in Brabant. Protix, gevestigd in Bergen op Zoom, beschikt over technologie om de volledige voedselketen op zijn kop te zetten. Hun geheime wapen: hermetia illucens oftewel de zwarte soldaatvlieg.

Roelof Hemmen ging in gesprek met Kees Aarts, CEO van het explosief groeiende Protix, op zoek naar de oorsprong van zijn idee, zijn uitdagingen als pionierende high tech insectenverwerker en een handgeschreven brief van sir Richard Attenborough. ,,Mijn belangrijkste resultaat is dat onze technologie en onze producten de volledige industrie hebben gevormd."

Beluister hier de podcast

Dankzij dit bedrijf gloort er hoop voor mensen met chronische migraine

Salvia BioElectronics werkt vanuit de High Tech Campus in Eindhoven aan een implantaat dat chronische migraine klachten met vijftig- tot zeventig procent kan verminderen.

Roelof Hemmen sprak met oprichter en CEO Hubert Martens, zoon van een psychiater die een carrière als fysicus verkoos boven een medische loopbaan, maar nu toch concludeert dat beide paden bij elkaar zijn gekomen. ,,Veel mensen onderschatten de impact van chronische migraine op iemands leven. Het bepaalt alles: van je carrière tot en met de vraag of je aan kinderen wil beginnen.”

Beluister hier de podcast

Roelof Hemmen is presentator van deze podcastserie, die tot stand is gekomen ter ere van het 40-jarig bestaan van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Roelof presenteert onder meer ook Selfmade in Holland over het leven als topondernemer, een podcastserie die in samenwerking tussen Webhelden en De Ondernemer is gerealiseerd. Onder meer Sharon Hilgers (MyJewellery), Hans Ober (TicketSwap) en Eric Idema (EasyToys) komen aan het woord.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws