Nieuws Innovatie

Science fiction? Carbyon haalt met grote 'stofzuigers' CO2 uit de atmosfeer

Hans de Neve, CEO van Carbyon, kreeg tijdens een treinrit een revolutionair idee om CO2 uit de atmosfeer te halen en dit te hergebruiken als synthetische brandstof. Inmiddels heeft het bedrijf de prestigieuze Mile Stone Award van 1 miljoen dollar toegekend gekregen van Elon Musk’s X Prize for Carbon Removal en staan meerdere investeerders in de rij om te participeren.

Presentatie: Roelof Hemmen 12 januari 2023

Tijdens zijn werk voor TNO als solar panel onderzoeker ontdekte het team van Hans de Neve een materiaal genaamd atomic layer desposition. Dit leverde niet alleen efficiëntere zonnepanelen op, maar ook een doorbraak in de manier waarop CO2 wordt gebonden, via de lucht die door de grote ‘stofzuigers’ van Carbyon wordt gezogen.

Roelof Hemmen sprak met Hans de Neve, over zijn grote sprong van werknemer naar pionierende ondernemer en zijn drijfveren die hem al als kind kenmerkten. ,,Ons prototype haalt jaarlijks één ton CO2 uit de lucht. Dat lijkt helemaal niets, maar elektronicachips bestonden in de jaren vijftig ook maar uit één transistor, bewezen technologie heeft de neiging om exponentieel te groeien."

Deze podcastserie is tot stand gekomen ter ere van het 40-jarig bestaan van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij en is een vierluik van interviews met de CEO’s van Brabantse bedrijven die zich onderscheiden door zowel hun buitengewone maatschappelijke impact als hun uitzonderlijke groeipotentieel. De podcastserie, gepresenteerd door Roelof Hemmen, is onder meer ook via De Ondernemer te beluisteren.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws