Nieuws Innovatie

Prestigieuze Campus Party komt naar Jaarbeurs

Campus Party komt naar Utrecht. Eind mei verzamelen vijfduizend liefhebbers van computers en technologie zich in de Jaarbeurs voor dit festival, het grootste ter wereld. Het wordt voor de vierde keer in Europa gehouden. Er is vastgelegd dat het festival ook de komende jaren in Utrecht is. Dit bericht het AD maandag.

Wim Langejan | Foto: Ronnie Hendriks 14 maart 2016

Campus Project

Campus Party is sinds de start in 1997 uitgegroeid tot een fenomeen, dat vooral in Zuid-Amerika tot soms wel honderdduizend deelnemers en bezoekers trekt.

Vijf dagen lang storten 'studenten, techfans, innovators en geeks', zoals de organisatie het omschrijft, zich op technologische innovatie. Er wordt niet alleen over gepraat (onder meer is winnaar van de Nobelprijs voor scheikunde Dan Shechtman een van de sprekers), maar vooral ook aan gewerkt.

"Het motto is niet voor niets We don't talk about the future. We build the future", zegt directeur Roderick Wijsmuller van de organisatie.

Workshops en competitiesVijf dagen lang zijn er workshops en buigen de deelnemers aan de Campus Party, de zogenoemde Campusero's, zich over technologische problemen en uitdagingen, vaak aangedragen door bedrijven.

Ook zijn er onderlinge competities, 'hackatons' en 'challenges', waarin studenten met elkaar in de slag gaan om problemen op gebieden als big data, virtual reality, maar ook duurzaamheid op te lossen.

De deelnemers komen uit heel Europa slapen in een beurshal, waarin vijfduizend tenten staan. Publiek kan elke dag komen kijken en op zaterdag is de Family Day. "Dan is er onder meer een programma voor jongens en meisjes vanaf 8 jaar. Die kunnen een drone laten vliegen, of iets programmeren", zegt Wijsmuller.

Het streven is ook de Campus Party, die van 25 tot en met 29 mei wordt gehouden, zichtbaar te maken buiten de muren van de Jaarbeurs. Gedacht wordt aan demonstraties met drones of robots in het stationsgebied of in de binnenstad.

'Komst Campus is bijzonder'Roderick Wijsmuller van de Jaarbeurs, directeur van de festivalorganisatie, kan niet genoeg benadrukken hoe bijzonder het is dat Campus Party naar Utrecht komt, niet alleen in 2016 maar ook de komende jaren.

De vorige Europese edities van het techfestival waren in Londen, Berlijn en Madrid. En nu dus Utrecht. "Dit heeft een enorme impact. Het is niet alleen een eer dat Campus Party naar Utrecht komt, maar ook een grote kans. Je positioneert je als regio als een kennisrijk gebied. Ook kunnen verbindingen ontstaan tussen lokale bedrijven en de studenten die meedoen." Utrecht kwam uit de bus als locatie vanwege de centrale ligging, de aanwezigheid van de universiteit en de Jaarbeurs.

De Campusero's gaan niet alleen voor de lol aan de slag met technologie, er is ook een hoger doel, zegt Wijsmuller. "Over een aantal jaren telt de wereld 10 miljard mensen, die vooral in de steden wonen. Dat levert een enorme uitdaging op als het gaat om zaken als voedsel, water, veiligheid, transport. Met technologie kun je daar oplossingen voor zoeken. Daarvoor wordt hier een fundament gelegd."