Video Innovatie

Het Prototype: zo ontstond de basis voor Dopper

Een bezoek van Merijn Everaarts aan het strand waar veel lege plastic flesjes zwierven, leidde tot het idee van Dopper. Everaarts schreef een ontwerpwedstrijd uit en Rinke van Remortel bedacht het prototype met de drie delen en ‘de wijnkelk’. Inmiddels hebben 11 miljoen mensen de hervulbare en recyclebare plastic drinkfles aangeschaft en jaarlijks komen daar ruim 1 miljoen mensen bij. Tenminste, als de ‘corona-winterslaap' niet te lang duurt. ,,In maart waren we klaar om Spanje, Frankrijk en het VK te veroveren, maar helaas hebben we door corona een derde van onze mensen moeten laten gaan en onze plannen moeten herzien.”

Martin Kuiper / Mediatic 2 oktober 2020

MyChannels Video ID: 171951

Als Everaarts terugdenkt aan het eerste prototype beginnen zijn ogen te glinsteren. ,,Ik wist niet wat ik moest verwachten van de ontwerpwedstrijd, maar toen het design van Remortel zag, wist ik dat dat het moest worden.”

Het sprak Everaarts aan dat de fles uit drie delen bestaat en twee grote openingen heeft als je de ‘beker’ eraf haalt. ,,Die beker heeft iets heel ludieks, iets grappigs, een soort wijnkelk, maar het is bedoeld voor water. Water bij de wijn, moest ik aan denken”, lacht hij.

Het praktische ontwerp van Dopper

Bovendien was het ontwerp ook praktisch. ,,Hij kan makkelijk in de vaatwasser en je kunt hem ook met een handborstel schoonmaken.” En het belangrijkste was dat de bovenste opening precies 2,2 centimeter is. ,,De diameter die het spa flesje ook heeft. Zij hebben jaren nagedacht over de excellent flow of water in je mond, dus dat was naast de halve liter inhoud een voorwaarde tijdens de ontwerpwedstrijd.”

Remortel had ook nog een mooie zin bij het ontwerp geschreven. ,,Een doorslaggevende zin voor mij. ‘Als je de fles omdraait, zet je kraanwater op een voetstuk’. Dat is de gedachte achter deze fles.”

Lees ook: Merijn Everaarts (Dopper): 'Waarom jij als ondernemer een standpunt in moet nemen'

De naam Dopper bestond al na een lange brainstormsessie met mede-ondernemers en is gebaseerd op het woord DOP, een voorwerp dat Everaarts mateloos fascineert. ,,Bij het gebruik van een petfles zag ik mensen dopjes erop draaien, eraf draaien, met de ribbeltjes spelen. Dat was echt een gewoonte, bijna de reden zo'n flesje bij je te hebben”, legt hij uit. ,,Het gaat niet zozeer om de inhoud, maar het gaat om ‘dopje eraf, dopje erop’ en soms zag ik dat mensen bijna dronken en dan gingen ze weer verder met praten, en ging het dopje er weer op.”

Hoe een verkeerde focus bijna tot het faillissement van Dopper leidde

De eerste jaren kon Dopper de vraag nauwelijks bijbenen en het plan was om in acht verschillende continenten en wereldsteden ambassades te hebben. Maar dat ambitieuze plan leidde in 2014 bijna tot een faillissement. ,,We waren meer bezig met vestigingen te openen, mensen zoeken en warehouse dan met onze missie. De overhead was te hoog, dus hebben we een aantal vestigingen weer gesloten, zoals die in San Francisco en Hong Kong.”

Lees ook: Merijn Everaarts (Dopper): 'Is een fysiek kantoorpand straks verleden tijd?'

Impact corona zorgde voor pijnlijke beslissingen binnen Dopper

Een aantal jaren van bezinning en meer focus op de missie volgde, met als plan om in 2020 de Europese landen Spanje, Frankrijk en het VK te gaan veroveren. ,,We stonden in maart letterlijk ‘on top of the world’, waren met al onze medewerkers in Nepal om onze waterprojecten te bezoeken. Maar toen kwam corona.”

Everaarts moest de pijnlijke beslissing nemen om een derde van zijn mensen te laten gaan. Ook de Europese verovering werd uitgesteld. ,,We focussen nu op Nederland, België en Duitsland en gaan veel meer online doen.”

Wanneer bij meer dan een miljoen mensen de boodschap tussen de oren zit

De verwachting is dat Dopper eind 2021 weer op het omzetniveau van 20 miljoen euro zit, net zoals eind 2019. ,,Maar omdat we juist gaan voor impact, vind ik het lastig om het over die euro's te hebben. Als we meer dan een miljoen mensen per jaar kunnen bereiken die het flesje niet alleen kopen omdat ze het leuk vinden, maar omdat de boodschap echt tussen de oren zit, hebben we ons doel bereikt.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.