Aangeboden door KVK
Branded Content Innovatie
QR-codes maken doe je zelf
Aan de slag met QR-codes? Je maakt ze zelf met een online tool. Expert Frans Hendrikx bespreekt enkele aandachtspunten bij het maken van een QR-code. Security-expert Jeroen Klaver vertelt hoe je ze veilig gebruikt.

Bron: KVK
QR-codes ken je misschien van het coronatoegangsbewijs, maar ze worden ook al veel langer ingezet om extra gemak aan klanten te bieden. Bijvoorbeeld makkelijk en snel mobiel betalen met een QR-code. En gasten laten bestellen met een QR-code blijkt een oplossing voor het personeelstekort in de horeca. Tegelijkertijd weten Nederlanders onvoldoende over de veiligheid van QR-codes. Er was in 2020 meer fraude met deze codes dan in eerdere jaren. Maak je eigen QR-codes en zet ze op een veilige manier in.
Aan de slag met QR-codes
QR-codes maak je zelf, bijvoorbeeld met hulp van een website.
Kies een QR-code generator
Maak een QR-code op een van deze websites:
Bepaal welke QR-code generator voor jou het beste is. Stel daarbij de volgende vragen:
- Zijn de gemaakte QR-codes onbeperkt geldig? Soms verloopt de code na een tijdje en werkt deze niet meer.
- Is het scannen van de QR-code gratis? Soms zijn de eerste scans gratis en moet je daarna per scan betalen.
- Heb je toegang tot informatie over het gebruik van je QR-code? Zoals hoe vaak, waar, wanneer en met welke apparaat je QR-code wordt gescand. Zo zie je of een QR-code effect heeft.
Maak een QR-code
Kies de kleur en maat van je QR-code en plaats eventueel je logo in het midden. Geef aan welk type informatie achter de QR-code zit, bijvoorbeeld een website, telefoonnummer of sms. Download je QR-code als plaatje. Print het daarna bijvoorbeeld op briefpapier of maak er stickers van.
Aandachtspunten
Frans Hendrikx, eigenaar van Omnisense Communicatie & Marketing, noemt enkele aandachtspunten bij het maken van een QR-code.
Doel
Waarom zet je de QR-code in? Welke boodschap wil je overbrengen? Van een QR-code bij een product in je winkel verwacht een klant bijvoorbeeld meer productinformatie. Maar een QR-code op je visitekaartje verwijst bijvoorbeeld naar je Twitter-account.
Doelgroep
Voor wie zet je de QR-code in? Verplaats je in je doelgroep. Gaan zij deze code scannen? Een QR-code op een poster op straat bereikt bijvoorbeeld een andere doelgroep dan een flyer die je huis-aan-huis verspreidt.
Mobiele website
Gebruikers scannen de QR-code met hun smartphone. Verwijs dus altijd naar een mobiele website die geschikt is voor het kleine scherm van een smartphone.
Aantrekkelijk
Maak de QR-code aantrekkelijk om te scannen. Plaats bijvoorbeeld je eigen logo in het midden van de QR-code. En zorg dat de code aanzet tot actie, bijvoorbeeld met de tekst ‘Bekijk de instructievideo’.
Veilig gebruik van QR-codes
Hoe weet je of de QR-code die je inzet veilig is? “Het is belangrijk om te onthouden dat de zwart-witte blokjes in een QR-code zelf niet goed of slecht zijn”, zegt Jeroen Klaver, security expert bij KPN Security. Het gaat om waar de QR-code naar verwijst. “Als jij een eerlijk doel hebt met je QR-code, is het in principe veilig, want de code verwijst dan naar een veilige plek. Gratis diensten waarmee je QR-codes maakt zijn niet onveiliger dan betaalde diensten. Er zit dezelfde technologie achter.”
“Fraudeurs kunnen jouw QR-codes misbruiken”, waarschuwt Klaver. “Als jij in je winkel of op je terras een QR-code hebt hangen, kan iemand daar een sticker met een andere code overheen plakken.” Dan komen je klanten na het scannen online op een onveilige plek terecht. Hang of houd je QR-code dus in het zicht. Scan je zelf een QR-code? Controleer altijd de link die je te zien krijgt. Is die verdacht of anders dan je verwacht? Klik dan niet door. Een verdachte link heeft bijvoorbeeld een vreemde naam.
Alternatieven voor QR-codes
Een QR-code is minder effectief in het donker, de code is dan lastig te scannen. En zonder mobiele internetverbinding heb je niets aan een QR-code. Dan kun je bijvoorbeeld niet de website achter de code bezoeken. Dit zijn 2 alternatieven voor de QR-code:
Streepjescode
De barcode of streepjescode zie je op veel producten. Een barcode bevat veel minder informatie dan een QR-code. En je hebt over het algemeen een speciale barcodescanner nodig. Barcodesystemen worden veel gebruikt bij bijvoorbeeld magazijn- en voorraadbeheer. Een streepjescode is handiger dan een QR-code op bijvoorbeeld smalle of ronde voorwerpen zoals kabels, omdat de scanner aan een paar millimeter zichtbare streepjescode genoeg heeft om de code te scannen. Een QR-code moet altijd volledig zichtbaar zijn voor een scanner.
Near Field Communication-chip
Contactloos betalen met je pinpas of mobiele telefoon kan ook met een Near Field Communication-chip (NFC). Niet elke smartphone heeft een NFC-scanner en de NFC-tags die je daarmee scant zijn niet gratis. Met NFC ontvang je informatie, net als bij een QR-code. Maar met NFC verzend je ook informatie tussen 2 apparaten, zoals bijvoorbeeld het uitwisselen van contactinformatie of een video tussen 2 smartphones. Dat kan niet met een QR-code.
Online geld verdienen? Check hier met welke bedrijfsmodellen je dat doet.