Nieuws Innovatie

Waarom regiocampussen als 'kweekvijver vol talent' worden gezien

Regiocampussen schieten als paddenstoelen uit de grond. En niet voor niets: hier bouwen bedrijven en studenten samen aan de toekomst, en mét succes. Maar wat is precies het geheim van deze campussen?

Ilah Rubio (AD) 26 oktober 2020

Student regiocampussen robot kweekvijver talent

Een student sleutelt aan een robot (foto ter illustratie: Hollands Hoogte / Berlinda van Dam)

Regiocampussen zijn zeer in trek, schrijft AD. Gemeenten investeren flink in deze locaties, waar bedrijven en studenten op één plek samenwerken aan innovaties op het gebied van onder meer IT, cybersecurity, energietransitie en het voeden en vergroenen van steden. ,,Het is een kweekvijver van talent.’’

Directeur Judith de Bie van het bedrijf Bureauvijftig, dat zich richt op de grote markt van vijftigplussers, greep twee jaar geleden meteen haar kans toen de campus in Zoetermeer zichtbaar begon te groeien. Ze startte Grey Valley op, een plek voor startende ondernemers die producten en diensten voor ouderen lanceren. Ze kunnen er elkaar ontmoeten én inspireren.

Kennis delen en samenwerken in inspirerende werkomgeving

Het Dutch Innovation Park is gelegen op het bedrijventerrein in Zoetermeer, waar ook het voormalige Siemens complex staat. Diverse nationale en internationale bedrijven op het gebied van slimme technologie, ICT en logistiek worden hier aan elkaar verbonden. De huurders kunnen kennis delen en samenwerken, waardoor een inspirerende werkomgeving ontstaat. Het totale complex bevat 23 hectare grond met meerdere gebouwen en er is voldoende plek voor meer. Het terrein is nog volop in ontwikkeling.

Lees ook: Innovatief ondernemen? Zo pakken deze bedrijven dat aan

Voor ondernemers biedt de regiocampus volop kansen, vertelt De Bie. En Zoetermeer lijkt misschien een gekke plek voor zo’n campus, maar is volgens haar juist een ‘handige locatie’.

,,Het is de derde grote stad in de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag, je hebt hier De Haagse Hogeschool en meerdere mbo-opleidingen en het ligt pal naast de snelweg (A12). Je bent binnen tien minuten in Den Haag. We werken hier samen met start-ups, onderwijsinstellingen en bedrijven en de gemeente Zoetermeer biedt veel steun om het gebied te ontwikkelen. Grote steden als Rotterdam en Den Haag zijn veel loggere organisaties. Hier is niets te gek.’’

Zoetermeerse inwoner 'zeer geschikt' om producten en diensten op te testen

Zoetermeer heeft ook al de Dutch Innovation Factory binnen haar grenzen, maar dat dubbelt niet. ,,Wij richten ons meer op zorginnovatie en gezond ouder worden.’’ Voor het bedrijf van De Bie is het bijvoorbeeld erg interessant dat dat kan deelnemen aan de zogeheten Slimmer Thuis coalitie, een samenwerking tussen bedrijven, onderwijsinstellingen en de gemeente met als doel om mensen zo lang mogelijk gezond en veilig in hun eigen huis te laten wonen.

,,We zijn nu gezamenlijk een inwonersplatform in Zoetermeer aan het opbouwen, zodat start-ups er hun innovaties kunnen testen. De Zoetermeerse inwoner is representatief voor de gemiddelde Nederlander. Je kunt er dus goed je producten en diensten op testen. Alleen hadden we zoiets nooit kunnen optuigen. Samen kan dat wel.’’

"Kennis kun je delen met andere gemeenten. Als je samenwerkt, kom je verder dan in je eentje. De economie houdt ook niet op bij de grenzen van een gemeente"

Margreet van Driel, regiobestuurder Metropoolregio

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) vindt mbo- en hbo-campussen zo belangrijk voor de regionale economie dat die vorige week ruim één miljoen euro beschikbaar stelde voor de verdere ontwikkeling ervan. De bedoeling is dat de verschillende gemeenten ook flink gaan investeren. Sinds 2018 werd al twee miljoen euro geïnvesteerd in tien mbo- en hbo-campusprojecten. Deze zorgen niet alleen voor een vernieuwing van de regionale economie, maar ook voor een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt.

Fossielvrije kassen om de tuinbouw te verduurzamen en innoveren

De verschillende regionale campussen richten zich allemaal op verschillende thema’s en werken waar mogelijk samen. Zo wordt in het Horti Science Park in Lansingerland bijvoorbeeld gewerkt aan een fossielvrije en digitale kas om de tuinbouw te verduurzamen en te innoveren. In Rotterdam, Den Haag en Zoetermeer wordt ICT-onderwijs toegepast en onderzoek gekoppeld aan de maritieme sector, cybersecurity en zorg, terwijl in Vlaardingen wordt gewerkt aan het vernieuwen van de levensmiddelenindustrie. In de campus die in Brielle komt, gaan ze aan de slag met de kansen die wind-, zonne- en waterenergie te bieden hebben.

Deze cijfers bewijzen de bijdrage aan de regionale economie

Dat campussen een belangrijke bijdrage leveren aan de regionale economie, blijkt uit de cijfers. Samen leverden de tien campussen dit jaar 5328 banen op in het onderwijs, bij campusorganisaties en bij op de campus gevestigde bedrijven. Er zijn 215 start-ups en 248 bedrijven gevestigd en bijna 4500 studenten (mbo, hbo en modulair wo) volgen er onderwijs. Daarnaast zijn er zo’n 860 werkenden van 23 jaar en ouder die om-en bijscholingscursussen volgen op de campussen. Op jaarbasis nemen ook nog zo’n 500 studenten en 170 bedrijven deel aan toegepaste innovatieprojecten en programma’s, somt programmamanager Wijnand van Essen van het Dutch Innovation Park in Zoetermeer op.

Lees ook: Innoveren tijdens crisistijd, ondernemers uit KVK Innovatie Top 100 vertellen

Van Essen vertelt dat het begon met de Dutch Innovation Factory, een oude fabriek waar het bedrijfsleven en onderwijs elkaar ontmoetten. ,,Dat was een succes. Toen zijn we gaan kijken of we dat konden uitbreiden en werd besloten om het klassieke bedrijventerrein, waar ook grote bedrijven zitten als Siemens en Atos, door te ontwikkelen naar een campusomgeving met de focus op IT. Ook werd een overeenkomst gesloten met De Haagse Hogeschool voor onderwijs op de campus."

Tekst gaat verder onder de foto van de studenten van de Haagse Hogeschool. (foto: Peter Franken)

Voor studenten biedt de campus allerlei voordelen. ,,De hier gevestigde bedrijven leveren een belangrijke bijdrage aan het onderwijs en toegepast onderzoek. Het onderwijs is ook veel meer praktijkgericht. Docenten hebben er meer een rol als begeleider/coach.’’ De nieuwe financiële bijdrage van de MRDH kan bijvoorbeeld worden gebruikt om te kijken hoe er meer kan worden samengewerkt met het Horti Science Park in Bleiswijk. ,,We zijn nu aan het kijken hoe wel elkaar kunnen versterken.’’

Focus op verbinden en het beschikbaar maken van opgedane kennis

Regiobestuurder Margreet van Driel van de Metropoolregio vertelt dat de eerste investering vooral bedoeld was om te stimuleren dat de campussen werden opgezet. ,,Waar we nu op focussen is verbinding en dat de kennis die is opgedaan beschikbaar wordt voor iedereen. Die moet digitaal toegankelijk worden.’’ De energietransitie, tuinbouw en IT zijn namelijk interessant voor de hele regio. ,,Die kennis kun je delen met andere gemeenten. Als je samenwerkt, kom je verder dan in je eentje. De economie houdt ook niet op bij de grenzen van een gemeente.’’

Tekst gaat verder onder de foto van Margreet van Driel. (foto: gemeente Zoetermeer)

De regionale campussen zorgen er bovendien voor dat jongeren in deze regio blijven, benadrukt zij. De campussen zijn ooit ontstaan nadat bleek dat de arbeidsmarkt in Zuid-Holland achter bleef bij de rest van het land. ,,Omdat we de mensen graag hier willen houden, besloten we in te zetten op hbo en mbo.’’ De combinatie van onderwijs en bedrijfsleven levert voor beide partijen wat op. ,,Op zo’n campus kun je talenten koppelen aan de vraag die bij ondernemers leeft.’’

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.