Nieuws Innovatie

Revolutie verwacht: bedrijven gaan drukke steden verlaten

Liefst 500 kilometer glasvezel is de afgelopen maanden gelegd in de bodem van de gemeente Tubbergen. Een revolutie op het platteland, kondigden sprekers onlangs aan bij BWG Stables in Tubbergen op een groot symposium. Want volgens de sprekers verlaten zakelijke dienstverleners de komende jaren drukke steden met hun dichtslibbende snelwegen. Ze verhuizen of beginnen op het platteland, waar je in alle rust bijvoorbeeld kunt brainstormen om nieuwe ideeën te ontwikkelen. Met pijlsnel internet.

Van onze redactie 10 juni 2016

Broers Lucas IT Frans Nikkels

Elke week komen er tientallen glasvezelaansluitingen bij. Het werk is over twee weken echt klaar. Zo'n 200 bedrijven, waaronder veel boeren, hebben nu pijlsnel en stabiel internet, evenals nog ongeveer 1.500 huishoudens en kleine kantoren.Snelweg"Er loopt een snelweg tot aan jouw voordeur", legt Arjan Lucas van Lucas IT uit. Zojuist heeft hij samen met zijn broer Léon het zusterbedrijf Het Weemsel nog verplaatst van Albergen naar een groot kantoor op Westermaat in Hengelo. "Achteraf was dat besluit misschien qua internet toch niet zo goed. Want we hebben hier bij huis nu veel sneller internet. Maar we liepen tegen een gebrek aan kantoorruimte aan."

Van kamertje naar bedrijfspandHet duo begon in 1999 zijn eigen bedrijf aan de Zondermansweg op het kamertje van oma in de oude boerderij. Léon studeerde bedrijfskunde aan de UT in Enschede en Arjan communicatiewetenschappen aan dezelfde universiteit. Negen jaar geleden stapte de twee over naar het huidige pand aan de Zandhuisweg in Albergen waar zij uitgroeiden tot een bedrijf met 25 medewerkers. InternetEen deel daarvan, het zusterbedrijf Het Weemsel, vertrok onlangs naar Hengelo. "We kunnen nu hier in huis online vergaderen met beeld en geluid", zegt Léon. "Internet wordt bijna net zo belangrijk als water uit de kraan", zegt zijn broer. "Je bent thuis een zeker comfort gewend. Dat zoek je op vakantie ook. Wat is een camping zonder internet? Veel mensen kiezen alleen nog voor een vakantiebestemming met wifi."Zakelijke dienstverleners op het plattelandMaar behalve een stevige groei in de grote toeristische sector in Tubbergen, verwachten de broers ook een toenemende vraag naar ruimte op het platteland van accountants, ingenieurs, architecten en andere zakelijke dienstverleners. "Zij hebben hier een zee aan rust en ruimte, veel parkeerplaatsen en de maandelijkse kosten voor zakelijk internet zijn ook nog eens aanzienlijk lager. Je bespaart daarop zeker 200 tot 300 euro per maand."