Nieuws Innovatie
Robin Radar Systems: Hightech groeibriljant op Haagse Binckhorst
Siete Hamminga is een tevreden man. Zijn bedrijf Robin Radar Systems aan de Mercuriusweg op het Haagse bedrijventerrein De Binckhorst, draait als een lier. ,,Zes jaar geleden begonnen we met vier man. Nu hebben we 25 mensen in dienst en een omzet van een paar miljoen. En we verwachten dit jaar met zo'n 450 procent te groeien'', vertelt de trotse CEO.

Die groei is mede te danken aan de razendsnelle opkomst van de drone. Robin Radar Systems, een spin-off van het vermaarde onderzoeksinstituut TNO, was van oorsprong gespecialiseerd in het ontwerpen van radarsystemen om vogels te detecteren. Dat is van groot belang voor bijvoorbeeld luchthavens. ,,Normale luchtverdedigingsradars kunnen geen vogels detecteren, omdat die te klein zijn. Wij ontwikkelen software om ze toch zichtbaar te maken", vertelt Siete.
Die kennis kan vervolgens worden gebruikt om zwermen vogels rond luchthavens te observeren en zo nodig gericht te verjagen. Dat voorkomt ongelukken, want vogels kunnen in de vliegtuigmotoren terechtkomen en op die manier regelrechte rampen veroorzaken. Dezelfde technologie komt nu ook van pas bij de beveiliging van luchthavens en andere strategische objecten tegen drones.
DronesDrones worden steeds kleiner en goedkoper. ,,Het zijn hightech- apparaten die steeds meer kunnen. Je kunt er heel nuttige dingen mee doen, zoals inspecties vanuit de lucht. Maar er zitten ook gevaarlijke kanten aan. Drones kunnen worden gebruikt voor het smokkelen van drugs of wapens, voor het schenden van privacy, voor spionage of zelfs voor terroristische doeleinden", weet Siete. Botsingen tussen drones en vliegtuigen zijn een ander gevaar. Luchthavens en veiligheidsinstanties zijn zich dat goed bewust. ,,Terecht", zegt Siete. ,,Wereldwijd komen er elke maand 200.000 drones bij. Onze systemen kunnen helpen voorkomen dat er ongelukken gebeuren."
ChinaInstallaties van Robin Radar Systems staan inmiddels op meer dan twintig plekken in Europa. ,,Slechts een paar andere spelers op de hele wereld kunnen dit ook, dus het is per definitie een internationale markt." En een enorme groeimarkt, zoals blijkt uit de cijfers van de Haagse onderneming. Voorlopig wordt die groeimarkt vanaf de Mercuriusweg bediend. Plannen voor buitenlandse vestigingen heeft het bedrijf niet, al wordt er wel gestudeerd op mogelijkheden om een joint venture op te zetten in China. ,,Daar kijken we momenteel heel serieus naar.''
Klik op de afbeelding voor een leesbare versie
Lees ook:Het nieuwe ondernemen: dronevliegers als hoogvliegers