Nieuws Innovatie
Robot Sam houdt fabriekshallen scherp in de gaten
'Hello, I'm Sam,' zegt bewakingsrobot Sam als hij komt aanrollen. Hij stelt zich netjes voor, maar verwacht geen goed gesprek met hem. Daarvoor is hij niet gemaakt.

Sam is een surveillant en dat doet hij goed, zegt Mark Ale van het Haagse bedrijf Robot Security Systems. Sam, de naam staat voor Secure Autonomous Mobile, ziet er misschien uit als een rijdende koelkast, maar is een - mits goed geprogrammeerd - volledig autonome robot. Uitgerust met talloze sensoren en camera's houdt hij de omgeving van onder meer fabriekshallen scherp in de gaten. De surveillant rapporteert via een verbinding met de alarmcentrale.
BasistakenOp veel terreinen legt Sam het af tegen de menselijke bewaker, maar de robot voert alleen de basistaken uit. Zo raapt hij geen proppen van de vloer of zet hij geen raam open als het binnen benauwd wordt. Daartegenover staat dat Sam een noeste, onvermoeibare werknemer is die nooit in slaap valt.
PraatpaalDe robot is inmiddels actief bij diverse bedrijven in Nederland. Mark: "We zijn nu bezig om 'm voor een groot telecombedrijf, dat al ook gebruikmaakt van de diensten van Sam, uit te rusten met een soort praatpaal op z'n hoofd. Daardoor kan een werknemer in het bedrijf direct communiceren met de alarmcentrale."
RookpauzesVoor het zover is, blijft Sam trouw z'n rondjes draaien. De robot neemt geen rookpauzes, maar moet soms wel even 'lunchen' als z'n batterij bijna leeg is. Hij rolt dan terug naar zijn hok, een auto-dock. Daarna begint Sam weer aan zijn volgende ronde.
(Tekst gaat verder onder foto)
'Sam is niet te koop'Wie ben je?"Mark Ale van Robot Security Systems, een bedrijf dat autonome robots maakt."
Waar gaat het om?"Onze bewakingsrobot Sam leest kaartmateriaal van de omgeving en bewaakt vervolgens geheel zelfstandig een pand door middel van camera's en sensoren. Hij maakt, afhankelijk van hoe je 'm programmeert, vaste rondes of wisselt telkens van route."
Oplossing voor?"Vooral voor bedrijven en omgevingen waar altijd toezicht nodig is. Bij alarmsystemen wemelt het van de foutmeldingen. In slechts 1,5 procent van de gevallen gaat het om een echte melding, terwijl in de praktijk blijkt dat indringers buiten het zicht van de camera weten te opereren. Bovendien kost loos alarm handenvol geld. Wat Sam kost? Hij is niet te koop. We verkopen hem als dienst, voor 8 euro per uur. Bij een menselijke bewaker moet je al gauw aan 30 euro per uur denken."