Nieuws Innovatie

Rotterdam zet mes in lokettenjungle: deeptech Hardt Hyperloop kan sneller groeien

De Rotterdamse wethouder Economie Robert Simons zet zich krachtig in voor een sterker midden- en kleinbedrijf in zijn Maasstad. Het mes gaat in de lokettenjungle, zodat een bedrijf als Hardt Hyperloop sneller kan groeien. Verder kaart Simons in Den Haag de problemen aan die ondernemers ondervinden bij het vinden van financiering.

Eduard Voorn 24 maart 2023

MKB actieprogramma

Presentatie van het nieuwe mkb-actieprogramma van de gemeente Rotterdam. V.l.n.r.: Pieter van Klaveren (MKB Rotterdam-Rijnmond), Robert Simons (wethouder Economie) en Lars Crama (UP!Rotterdam). Foto: Nico te Laak

Het mkb vormt de ruggengraat van de Rotterdamse stadseconomie. ,,Met zo’n twintigduizend mkb-bedrijven in de stad, die zorgen voor ruim 230.000 banen, levert het mkb namelijk een enorme bijdrage aan Rotterdam”, zegt Robert Simons (Leefbaar Rotterdam) tijdens de lancering van een nieuw mkb-actieprogramma. ,,Het mkb is goed voor 60 procent van het totaal aantal banen in Rotterdam en verdient dus een betere dienstverlening. Het actieprogramma zet daarop in: de ondernemer centraal bij het maken van plannen en beleid, duidelijke on- en offline informatie en communicatie én aanpak van de lokettenjungle.”

Lees ook: Hans Biesheuvel (ONL): ‘Kabinet moet ook Catshuisoverleg organiseren voor het mkb’

Bij het opstellen van het nieuwe mkb-actieprogramma werden ondernemers en MKB Rotterdam-Rijnmond betrokken. Ondernemers ervaren het aanvragen van vergunningen als complex, vooral als ze dan ook nog eens langs verschillende loketten moeten. Simons: ,,Om de dienstverlening te verbeteren komt er onder meer een team voor complexe vragen. Zo zorgen wij ervoor dat ondernemersvragen snel en integraal worden opgepakt. Met het 1-ingangsprincipe en betere samenwerking achter de schermen voorkomen we dat ondernemers de gemeentelijke organisatie worden doorgestuurd met hun vraag. Er komt een mkb-toets voor nieuw beleid en complexe vergunningen en producten worden mkb-proof gemaakt.”

Rotterdam kaart bij EZ-minister Adriaansens problemen rond financiering aan

Het vinden van de juiste financiering is voor het mkb, dus ook in Rotterdam een steeds grotere uitdaging nu de grootbanken zich verder terugtrekken uit dit domein. De Tweede Kamer vergadert hier met enige regelmaat over, en begin april is daar een gesprek over met EZ-minister Micky Adriaansens (VVD). ,,Ik zie dat financiering problematisch is en een stuk moeilijker is geworden”, aldus Simons tijdens de presentatie van het actieprogramma. ,,Het wordt door mij aangekaart in Den Haag. Daarnaast helpen we ondernemers met financieringsvraagstukken via de ondernemersbalie. Er is niet alleen goede informatie, maar ook contacten met financiers als InnovationQuarter (Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM) voor Zuid-Holland/red.). Met die complexe vragen kunnen we maatwerk leveren.”

"Het programma UP!Rotterdam geeft ons exposure, zodat we Hardt verder op de kaart kunnen zetten"

Tim Houter, medeoprichter van Hardt Hyperloop

Hardt Hyperloop vaart wel bij ecosysteem

Ondernemer Tim Houter, medeoprichter van Hardt Hyperloop, heeft sinds vorig jaar zomer zijn hoofdkantoor in een van de torens aan de Marconistraat in Westelijk Rotterdam. Hij was een van de ondernemers die Simons adviseerde bij het opstellen van het actieprogramma. ,,Voor ons is het hebben van een ecosysteem erg belangrijk. Door het samenbrengen van andere bedrijven kunnen wij weer van elkaar leren. Het is dan ook goed dat UP!Rotterdam bij dit actieprogramma betrokken is. Onze uitdaging is niet alleen het vinden van groeikapitaal, maar ook mensen om verder op te kunnen schalen. Het programma UP!Rotterdam geeft ons exposure, zodat we Hardt verder op de kaart kunnen zetten.”

'Upstream is een soort South by Southwest'

Lars Crama is de motor achter UP!Rotterdam en het Upstream Festival dat eind mei in Rotterdam plaatsvindt. ,,Ondernemers leren veel van andere ondernemers, als UP!Rotterdam zorgen wij daarvoor,” vult Crama het verhaal van Houter aan. ,,We halen ook Europese en internationale investeerders naar Rotterdam om zo het innovatieve mkb toegang te verschaffen tot kapitaal. Upstream is een soort South by Southwest (SXSW is net geweest in Austin/red.) waar verschillende disciplines uit de hoek van cultuur, deeptech, muziek samenkomen waar mogelijk nieuwe ontwikkelingen gaan ontstaan, ondernemingen van de toekomst.”

Lees ook: UPSTREAM festival viert dit jaar haar 4de editie en is internationaler dan ooit

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws