Nieuws Innovatie

Topondernemer achter CruiseReizen.nl vaart andere koers door coronacrisis

Het ging Faizal Siddiqui jarenlang voor de wind. Met groeipercentages van honderden procenten behoorde zijn platform CruiseReizen.nl de afgelopen jaren tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland. Door het coronavirus stuitte de internationale cruisevaart echter op een tegenslag van ongekende omvang, waardoor de omzet van CruiseReizen.nl al enkele maanden flink terugloopt. Maar een topondernemer geeft zich niet gewonnen. Siddiqui vertelt hoe hij de zaken nu anders aanpakt.

Cilia Meinen 3 juli 2020

Faizal Sidiqui ondernemer

Faizal Siddiqui zat niet bij de pakken neer toen de coronacrisis losbarstte.

In plaats van personeel naar huis te sturen, besloot Faizal Siddiqui een andere koers te varen en de resources van CruiseReizen.nl en SpaOnline.com in te zetten om ondernemers te steunen die het net zo moeilijk hebben. Zijn eerste bijdrage is het volledig geautomatiseerde coronacheck- en afsprakenplatform Plannen.nl.

Siddiqui heeft het allemaal al eens meegemaakt. De Rotterdammer begon met honderd euro en een laptop aan de keukentafel van zijn ouders en draaide vorig jaar met zijn bedrijven een recordomzet van zo’n zeventien miljoen euro. ,,Het is natuurlijk nogal een klap als een groot gedeelte van je inkomsten wegvalt. Echter, zagen we het al een tijdje aankomen. Onze Aziatische cruises ondervonden namelijk in februari 2020 al hinder van het coronavirus”, legt Siddiqui uit. ,,Als ondernemer kan ik dan twee dingen doen: bij de pakken neer gaan zitten óf de energie omzetten in iets positiefs en gaan ondernemen. Vanuit die gedachte is ook Plannen.nl ontstaan.”

''Plannen.nl biedt ondernemers tijd en ruimte, door ervoor te zorgen dat klanten zelf hun afspraken kunnen inschieten''

Faizal Siddiqui, ondernemer

Zware regellast vanwege corona

Toen Siddiqui van ondernemers uit zijn omgeving hoorde van de zware regellast waar zij vanwege de coronacrisis onder gebukt gaan, kreeg hij het idee voor een allesomvattende app. ,,Neem bijvoorbeeld horecaondernemers met tien tafels, waarvan de reserveringen over vijf tijdsloten verdeeld moeten worden. Dan zit je dagelijks al op vijftig planningsmomenten, waar je uren aan kwijt bent. En dan hebben we het nog niet eens gehad over wijzigingen, annuleringen en de verplichte corona check gesprekken.''

,,Plannen.nl biedt ondernemers tijd en ruimte, door ervoor te zorgen dat klanten zelf hun afspraken kunnen inschieten, waarbij alle regels die in deze nieuwe wereld verbonden zijn aan het maken van afspraken nageleefd worden. Hiermee probeer ik ondernemers te helpen om een hogere omzet te behalen, namelijk door efficiënter gebruik te maken van hun beperkte beschikbaarheid en de handelingen omtrent de RIVM-protocollen te automatiseren.”

Lees ook: Kansen en mogelijkheden: dit zijn de vijf ondernemerstips van Nicolette van Dam

Gebruiksvriendelijkheid als leidraad

Aan het ontwikkelen van het platform ging nogal wat denkwerk vooraf. ,,Het echte doel achter het platform is om deze zo gebruiksvriendelijk mogelijk aan te bieden, juist zodat ondernemers er zo min mogelijk tijd aan hoeven te besteden”, verklaart Siddiqui. ,,In de ontwikkeling ging dan ook veel tijd zitten. Hiervoor werd vooral veel gevraagd van onze interne UX-kennis. Na de ontwikkeling konden we uitvoerig gaan testen en hiervoor gebruik ik altijd mijn moeder als eerste referentiekader. Als zij het concept snapt en zegt “oh dat is handig!”, dan kunnen we met zekerheid de gebruiksvriendelijkheid afvinken.”

''Het advies dat ik ondernemers op dit moment zou willen geven is: schoenmaker blijft nu juist niet bij je leest''

Faizal Siddiqui, ondernemer

Ondernemer, blijf niet bij je leest

De coronacrisis plaatst veel ondernemers op dit moment voor ongekende uitdagingen. Door hen te helpen in deze moeilijke tijd, hoopt Siddiqui andere bedrijfseigenaren te inspireren om ook over hun schouder te kijken. ,,Het advies dat ik ondernemers op dit moment zou willen geven is: schoenmaker blijft nu juist niet bij je leest. Daarmee bedoel ik dat je als ondernemer terug moet gaan naar het gevoel dat je had toen je net begon. Vanuit welk gevoel ben je jouw onderneming in de eerste plaats gestart? Welke kansen zag jij toen om in het diepe te springen en anderen te helpen met jouw oplossing? Met deze nieuwe inzichten moeten we als ondernemers bepalen hoe wij nu ons steentje kunnen bijdragen. Want ik ben ervan overtuigd dat het de ondernemers zijn die de economie van Nederland zullen kickstarten.”

Lees ook: Over toerisme anno nu: twintig luisterminuten met Elske Doets

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.