Nieuws Innovatie

Jonge Rotterdamse ondernemers komen met batterijen vol groene energie

Daan Geldermans en Pepijn Reesink zijn de mannen achter de jonge Rotterdamse onderneming Skoon Energy. Geen dieselgeneratoren, maar batterijen vol groene energie. Dat is de prijswinnende doelstelling van het bedrijf.

Jasper Monster 25 september 2019

Skoon Energy ondernemers

Daan Geldermans (links) en collega Pepijn Reesink startten twee jaar terug met Skoon. (Fotografie: Jan Groen)

Wat hebben een groot zeeschip in de Rotterdamse haven, de bouwplaats van één van de woontorens in het centrum van de stad en het terrein van een gemiddeld festival met elkaar te maken? De dieselgenerator is op alle drie de locaties onmisbaar. Nog wel, want Skoon (uitgesproken op z'n Rotterdams) Energy wil aan die afhankelijkheid een eind maken. ,,Wij geloven dat batterijen met groene energie de plek van die vervuilende generatoren in kunnen nemen", zegt medeoprichter Daan Geldermans (25) in het AD. ,,Skoon biedt een online marktplaats waar vraag en aanbod van mobiele batterijen bij elkaar komen."

Uitstoot van zeeschepen

Geldermans bedenkt het idee voor het bedrijf tijdens zijn studie Maritieme Techniek aan de TU Delft. Samen met zijn studiegenoot Peter Paul van Voorst tot Voorst wil hij iets doen aan de uitstoot van zeeschepen. Ze bekijken samen alle milieuvriendelijke vervangers van diesel en komen uit bij de batterijen. ,,Alleen was er één probleem. Een batterij is veel duurder dan een tank diesel, dus was het voor de rederijen niet aantrekkelijk om over te stappen."

Lees ook: Recordoverslag Rotterdamse haven dankzij Brexit

Het tweetal zoekt naar een manier om de overstap van generator naar batterij aantrekkelijker te maken. ,,Toen dachten we: wat nou als we een platform maken waar eigenaren hun batterijen kunnen verhuren? Zo wordt de stap om een batterij aan te schaffen voor veel bedrijven een stuk kleiner. Tegelijkertijd beseften we dat de batterijen niet alleen op schepen, maar ook op veel plaatsen op het land gebruikt kunnen worden in plaats van een dieselgenerator."

Festival

Het is twee jaar geleden, het begin van Skoon Energy. ,,Wij brengen de partijen op ons platform bij elkaar en zorgen voor de logistiek en het opladen van de batterijen." Zo kan de organisator van een festival via het platform van Skoon zoeken naar bijvoorbeeld een rederij die de batterij van een bepaald schip even niet gebruikt. Skoon zorgt voor een volle batterij en het transport van A naar B.

''Er is een markt voor mobiele batterijen als die van ons, dat weet ik zeker''

Daan Geldermans, Skoon Energy

De eerste anderhalf jaar na de oprichting staan in het teken van het onder de aandacht brengen van de mogelijkheid om generatoren te vervangen voor batterijen. Het platform wordt in die tijd nog nauwelijks genoemd. ,,Rederijen, bouwbedrijven en festivalorganisatoren moesten er eerst van overtuigd worden dat batterijen een goede optie zijn. Dat is inmiddels wel gelukt, dus kunnen we ook over het platform gaan praten."

Rotterdamse Ketelbinkieprijs

Volgende maand gaan ze online en moet Skoon zich echt gaan bewijzen. ,,Er is een markt voor mobiele batterijen als die van ons, dat weet ik zeker. Ik weet ook zeker dat die energietransitie gaat plaatsvinden. Alleen hoe snel dat gaat, dat wordt heel spannend. Ook voor ons." De voortekenen zijn positief. Twee weken geleden won het bedrijf de Ketelbinkieprijs voor 'ondernemers met lef, initiatief en doorzettingsvermogen'. ,,Zo'n prijs motiveert niet alleen intern, maar zorgt ook voor heel veel aandacht van buitenaf."

Aandacht hard nodig

Die aandacht heeft het bedrijf hard nodig. Want hoe goed het idee achter zijn bedrijf op papier misschien ook is, Geldermans weet dat de komende periode van levensbelang is. ,,Zeker. Wij zeggen niet voor niets altijd tegen elkaar dat het alternatief dat Skoon biedt pas echt duurzaam is op het moment dat het ook op financieel gebied duurzaam is."