Nieuws Innovatie

Specialist in slimme laadpalen geeft aandelen uit voor groei: 'Willen onze voorsprong op andere landen behouden'

Een modern laadpunt vult niet zomaar de accu van een elektrische auto, maar laadt op een slimme manier. Het laadpunt schakelt bijvoorbeeld terug als er stroom nodig is voor het koken. Het Utrechtse bedrijf Blue Current timmert hard aan de weg met deze slimme laadpalen. De uitgifte van aandelen moet verdere groei mogelijk maken.

Mathijs Steinberger 15 juli 2022

Slimme laadpalen blue current duurzaam elektrisch rijden

Mark de Raaij van laadpalenbedrijf Blue Current. Foto: Rianne den Balvert

Toen Mark de Raaij één van de eerste vijfhonderd Tesla's van Europa kocht, was hij direct verkocht. ,,Elektrisch rijdt zó fijn. Het is stiller, de auto heeft minder onderhoud nodig en de motor neemt minder ruimte in beslag. Ik wil niet anders meer”, vertelt hij tegen het AD. Om de overstap van brandstofauto's naar elektrisch rijden eenvoudiger te maken, richtte hij met een compagnon Blue Current op. De vraag is amper bij te benen; elektrisch rijden groeit explosief.

Blue Current richt zich daarom op laadpalen die ‘slim laden’ en rekening houden met vraag en aanbod. ,,Als iedereen tegelijk laadt, is er te weinig stroom en moeten vervuilende centrales bijspringen. Het aanbod van stroom is wisselend omdat zonnepanelen en windmolens soms veel en soms minder opwekken.’’

Lees ook: 19 startups geselecteerd voor Mobility Lab 2022: 'Mooie mix voor veiliger, duurzamer, bereikbaarder Nederland'

Bedrijven kunnen winst behalen door laders slim in te zetten

Zijn laadpunten zijn op verschillende manieren te programmeren. Heeft een elektrisch rijder bijvoorbeeld thuis niet zo'n grote stroomaansluiting, dan kan de lader rekening houden met andere apparaten. Dus als de kookplaat of jacuzzi aangaat, schakelt de autolader terug.

En als de weersomstandigheden ideaal zijn voor de zonnepanelen, gaat de lader sneller. Want zoveel mogelijk eigen stroom gebruiken, is voordeliger dan terug leveren aan het elektriciteitsnet. Ook bedrijven kunnen winst behalen door de laders slim in te zetten. Bij medewerkers die de hele dag op kantoor zijn, hoeft het laden minder snel te gaan dan bij de collega's van de buitendienst die veel onderweg zijn.

Blue Current werkt via lease- en energiebedrijven

Blue Current levert niet rechtstreeks aan consumenten, maar aan leasemaatschappijen, energiebedrijven en installateurs. Particuliere consumenten kunnen wel een laadpunt aanvragen bij het bedrijf. Sinds vijf jaar zijn er zo'n vijfduizend laadpunten geleverd. Ze staan in onder andere parkeergarages en parkeerterreinen bij Millenium Tower en winkelcentrum The Style Outlets (beide in Amsterdam).

De omzet is nu ruim 4.4 miljoen euro. Door de grote vraag naar laadpalen en de bijbehorende slimme software, zet Blue Current de komende jaren in op verdere groei. Om nieuwe medewerkers aan te trekken en de producten te innoveren, is geld nodig. Het bedrijf wil dat nu ophalen door aandelen uit te geven.

"We willen niet de druk van aandeelhouders over groei op korte termijn. Onze doelen gaan juist over de lange termijn"

Mark de Raaij over de coöperatie die hij oprichtte

Via aandelen kunnen klanten, investeerders en andere geïnteresseerden mede-eigenaar worden. Instappen in de daartoe opgerichte coöperatie kan vanaf 500 euro. De teller staat inmiddels op 2,2 miljoen euro. Dit is bewust een andere methode dan zakendoen met grote investeerders die grote bedragen op tafel leggen, zegt De Raaij. ,,We willen niet de druk van aandeelhouders over groei op korte termijn. Ons doelen gaan juist over de lange termijn. We lopen in Nederland voor op andere landen en dat willen we behouden.’’

Laadpunten integreren in lantaarnpalen

Het bedrijf wil bijvoorbeeld zelf verder verduurzamen. Onderdelen worden niet meer in China gemaakt, maar in Nederland. En als producten in de toekomst in het buitenland worden verkocht, is het beter ze ter plekke te maken, legt de ondernemer uit.

Het zal nog even duren maar in de toekomst rijden alle auto's op stroom, denkt De Raaij. Hij denkt daarom na over het toekomstige straatbeeld. ,,Niemand zit te wachten op straten vol grote ontsierende laadpalen. We bekijken nu mogelijkheden om laadpunten te integreren in lantaarnpalen.’’

Lees ook: Onderzoek EVBox: 'Werknemers moeten elektrische auto van zaak kunnen leasen'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws