InnovatieTechnologie

Startup geeft consument macht over persoonlijke data terug: schuifje dicht, gegevens veilig

 
Medewerkers van Globe Protocol in Eindhoven, met zittend links vooraan oprichter Jasper Meijer van Putten.  Globe Protocol
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

Het dataplatform AnyID van de Eindhovense startup Globe Protocol heeft twee investeerders binnengehaald. Globe Protocol, dat met het platform de macht over persoonlijke data wil teruggeven aan de consument, hoopt daarmee op termijn de markt in de Verenigde Staten te kunnen bedienen.

Lees verder onder de advertentie

Globe Protocol beweegt zich op het gevoelig terrein van de privacy. Met zijn platform wil het een veilige oplossing bieden voor de uitwisseling van klantdata, waar zowel consumenten als bedrijven baat bij hebben. Het Veldhovense it-bedrijf Simac en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) maakten maandag bekend dat ze investeren in Globe Protocol. Oprichter Jasper Meijer van Putten is ‘superblij’ met de steun van de ‘onafhankelijke partijen’ voor het bedrijf, zegt hij in het ED.

Google en Facebook profiteren

Nu profiteren tech-giganten als Google en Facebook van de persoonsgegevens die ze verzamelen en in de vorm van klantprofielen verkopen aan bedrijven. ,,Zij verdienen daar zeer veel geld aan. Terwijl niemand inzicht heeft in waar die data blijven", zegt de oprichter van Globe Protocol.

Het idee van het jonge Eindhovense bedrijf is om de macht over persoonlijke data terug te geven aan de consument. En om bedrijven zelf betrouwbare gegevens van klanten te laten opvragen.

Lees verder onder de advertentie

Swinkels Family Brewers is de eerste klant. Ruim duizend bierdrinkers delen informatie over hun favoriete bier, biersoort en hobby met de Lieshoutse brouwer

Digitale kluis

Via de app van AnyID kunnen consumenten in een ‘digitale kluis’ persoonlijke gegevens plaatsen die kunnen worden gedeeld met bedrijven. Globe Protocol zorgt voor de opslag van de versleutelde data en de mogelijkheid voor bedrijven om ze op te vragen. Swinkels Family Brewers is de eerste klant. Ruim duizend bierdrinkers delen informatie over hun favoriete bier, biersoort en hobby met de Lieshoutse brouwer. ,,Dat doen ze in ruil voor een beloning, zoals een gratis bierglas voor hun favoriete bier.”

De brouwer kan dankzij de informatie gerichte marketingacties opzetten. ,,De consument beheert zelf de gegevens. Als hij bepaalde data niet meer wil delen, zet hij het schuifje dicht.”

Op termijn naar Verenigde Staten

Meijer van Putten zegt met meerdere geïnteresseerde bedrijven in gesprek te zijn over een opdracht. Het eind 2020 opgerichte Eindhovense bedrijf heeft ambitieuze plannen. ,,Op termijn willen we in zowel Europa als in de Verenigde Staten actief zijn.” Simac, de BOM en twee niet met namen genoemde privé-investeerders zorgen voor een kapitaalinjectie van een half miljoen euro. ,,Daarmee kunnen we ons platform verder ontwikkelen en testen.”

Lees verder onder de advertentie

Simac ziet het platform als belangrijk hulpmiddel voor bedrijven ‘om hun verdienmodel en concurrentiepositie te versterken door slim gebruik te maken van data'. De BOM benadrukt de ‘digitale soevereiniteit’ van burgers die 'weer de volledige controle krijgen over het delen van persoonlijke gegevens'.