Nieuws Innovatie

Met betonblokken herbouwt deze Nederlandse startup 500 vierkante meter koraalrif in Kenia

Het eerste succes is daar voor ondernemers Max Dijkstra en Jesse de Bont, ze installeren de eerste 500 vierkante meter koraalrif in Kenia. Door het ontwikkelen van lichtgewicht kustriffen willen de Amsterdamse ondernemers het onderwaterleven herstellen en een duurzaam voedselsysteem op gang brengen.

Van onze redactie 24 januari 2023

Jesse de bontmax dijkstra reefsystems koraal rif kenia afas foundation

De aanleg van blokken in Kenia. Foto: Ewout Knoester (via Reefsystems)

Door een vorm van vissen die dynamietvissen wordt genoemd zijn op vele plekken koraalriffen beschadigd. Daardoor blijven de vissen weg, wat niet alleen zorgt voor een verarmd onderwaterleven, maar ook voor beperkte visvangst voor de lokale bevolking én voor uitkleding van het toerisme omdat duikers niet meer geïnteresseerd zijn.

Modulair koraalrif Reefystems

Max Dijkstra (29) bedacht de oplossing: het Modular Sealife System (MOSES). Simpel gezegd: losse blokken en buizen die met bouten en moeren aan elkaar kunnen worden gemaakt. Zo wordt de ruwe opzet voor een rif gemaakt, op een makkelijker vervoerbare basis (en dus betaalbaarder) dan bestaande alternatieven. Deze blokken worden gecombineerd met lokaal rif dat nog in het water rondzwierf en in een dierenasiel, maar dan voor koraalrif, is aangesterkt.

Lees ook: Deze ondernemers maken van 'groene plaag' Japanse duizendknoop een circulaire grondstof

Klinkt makkelijk, ligt iets ingewikkelder. Het rif heeft eerst vijf maanden moeten aansterken om überhaupt kans te maken om verder te groeien. Daarna was de grote vraag of het rif wel wilde groeien op de blokken. Geen sinecure volgens de mannen die koraallarven omschrijven als 'kieskeurige organismen die niet zomaar op alles nestelen'.

Nu zeker is dat het werkt, kan in de komende maanden de opschaalfase worden uitgerold: de bouwfase van 500 meter koraalrif in het Keniaanse Shimoni. ,,Na het ontvangen van de eerste resultaten waren we zo ontzettend blij. Om na een lang ontwikkelingstraject te zien dat je harde werk loont is een erg fijn gevoel," vertelt Dijkstra.

Lokale samenwerking

De kracht van het project ligt niet alleen in de techniek. Juist de lokale partners die betrokken worden in het project waren voor de AFAS Foundation reden om zich te binden aan het project. Het softwarebedrijf is als financier betrokken. ,,Zo wordt er niet alleen iets goeds gedaan voor de natuur, maar creëren we ook nieuwe werkgelegenheid voor de bewoners in het vissersdorp."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws