Nieuws Innovatie
Hoe een innovatief algoritme van ScoutinScience een succes maakt
De Twentse startup ScoutinScience wil voorkomen dat uitvindingen verborgen in wetenschappelijke publicaties onontdekt blijven. Een innovatief algoritme leest de teksten en beoordeelt die op commerciële potentie. Dat gebeurt nog voordat andere, buitenlandse partijen publicaties lezen en met een uitvinding gratis aan de haal gaan.

De partners in ScoutinScience: Menno Noorlander (midden), Jasper van Weerd (rechts) en Gilles Meijer (links). Foto: Frans Nikkels
Hoogleraren en wetenschappers aan de Universiteit Twente zijn jaarlijks goed voor 2.000 tot 3.000 wetenschappelijke publicaties. In heel Nederland zijn dat er jaarlijks circa 45.000. Die verschijnen vooral in vakbladen en soms op websites of in andere openbare bronnen.
China en Rusland lezen mee
Het is geen geheim dat in andere landen, vooral in China en Rusland, met grote interesse gratis wordt meegelezen en Nederlandse technologie als springplank wordt gebruikt. „Er zijn publicaties waarmee hier niets wordt gedaan en die elders in de wereld worden opgepikt om verder commercieel te ontwikkelen”, zegt Menno Noorlander (40) uit Holten in het AD. Met Gilles Meijer (36) van het Enschedese adviesbureau Golden Egg Check en steun van voormalige UT-promovendus Japser van Weerd (37) uit Hellendoorn richtte Noorlander ScoutinScience op.
De startup bouwt een algoritme dat kan beoordelen, rekenen, marktinformatie kan verwerken èn kan vergelijken. Op die manier kan een inschatting worden gemaakt van de commerciële potentie van een onderzoek. Dit algoritme, versterkt met kunstmatige intelligentie, moet voorkomen dat waardevolle ontwikkelingen op de plank blijven liggen of dat andere, buitenlandse partijen ermee vandoor gaan.
''We hopen komend voorjaar een automatisch algoritme te hebben. Voor de Radboud Universiteit bijvoorbeeld houden we tegen het licht waarmee vijfhonderd van haar onderzoekers bezig zijn''
Patenten aanvragen
„We deden een proef met honderd onderzoekers van de UT”, zegt Noorlander. „Omdat het algoritme nog niet klaar is deden we dat grotendeels nog handmatig. Uiteindelijk kwamen er twee aanstaande publicaties uit die door ons als ‘zeer kansrijk’ zijn beoordeeld. Dit laat zien dat ons model goed werkt bij het scouten van parels, zoals wij dat noemen. De schrijvers van de publicaties denken nu na over het aanvragen van patenten voor ze publiceren.”
ScoutinSciene tekende een contract met de UT. Daarin is afgesproken dat het bedrijf alle ruim 2.000 onderzoeken per jaar waarover wordt gepubliceerd vóór de publicatie beoordeelt op een potentiële commerciële waarde. Voor de UT is dit van belang, omdat de universiteit geld kan verdienen aan licenties van nieuwe producten of technologieën.
Lees ook: Hoe de IT'ers van Wolfpack ondernemers (nog) slimmer maken
Abonnement
ScoutinScience biedt onderzoeksinstituten een abonnement aan. Noorlander: „We hopen komend voorjaar een automatisch algoritme te hebben. Voor de Radboud Universiteit bijvoorbeeld houden we tegen het licht waarmee vijfhonderd van haar onderzoekers bezig zijn.”