InnovatieGroei

Startup Share Council haalt ruim 1 miljoen groeikapitaal op: 'Mede-eigenaarschap nieuwe norm'

 
Foto: Shutterstock
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

Fintech-startup Share Council heeft meer dan 1 miljoen euro aan financiering opgehaald, onder andere door investeringen van The Sharing Group (MyWheels & Mijndomein) en een netwerk van angel-investeerders. Met het geld wil de onderneming haar platform voor werknemersparticipatie binnen het mkb, verder uitbreiden.

Lees verder onder de advertentie

Share Council, opgericht in 2017, is een platform dat het voor mkb-bedrijven makkelijk maakt mede-eigenaarschap te implementeren. Of zoals de onderneming het zelf schetst: zonder gedoe eigendom delen. Dat kan onder meer via opties en certificaten.

Het platform helpt het mkb alle processen en administratie rond een passend participatieplan efficiënt in te richten en te stroomlijnen. Volgens Share Council heeft mede-eigenaarschap bovendien niet alleen zakelijke voordelen, maar bevordert het de sociale verbondenheid.

Lees ook: Startup van de Week Regreener helpt bedrijven CO2-uitstoot te compenseren

Lees verder onder de advertentie

Mede-eigenaarschap als nieuwe norm

De groei van het platform laat zich volgens ceo Quintus Willemse verklaren door een maatschappelijke onderstroom van toenemende weerstand tegen vermogensongelijkheid en de moeite die bedrijven hebben om crises als de coronapandemie, oorlog in Oekraïne en een recessie het hoofd te bieden.

,,De huidige turbulente tijden betekenen een grote verandering voor mkb's, aangezien het moeilijker is je goede werknemers te behouden, er een beperkt aanbod van talent in de markt is en de vraag naar meer gelijkheid toeneemt", aldus Willemse. ,,Er komt een nieuwe sociale norm van mede-eigenaarschap aan, wat goed is voor elk bedrijf. Het zorgt ook voor minder ziekteverzuim, lager personeelsverloop en meer economische stabiliteit voor mkb-bedrijven."

Er komt een nieuwe sociale norm van mede-eigenaarschap aan. Dat is goed voor elk bedrijf

Lightyear, Tony Chocolonely, MyWheels en bunq als klant

Doorgaans blijven kleine tot middelgrote bedrijven volgens Willemse weg van mede-eigenaarschap van werknemers omdat het een ontmoedigende, dure en omslachtige exercitie is om te implementeren en te onderhouden. In 2015 liep hij zelf al tegen dit probleem op, toen hij elke medewerker mede-eigenaar wilde maken van zijn startup Foryard (platformontwikkeling voor sociale ondernemingen).

Lees verder onder de advertentie

,,Het was absurd dat ik ofwel akkoord moest gaan met een voorstel van 10.000 euro van een accountants- en notariskantoor (voor vijf medewerkers) ofwel een avondvullende studie moest doen om simpelweg een deel van mijn bedrijf aan medewerkers te kunnen verkopen."

Lees ook: Wie gaat er door na eerste Droomstart-pitch: De Groene Schoonmaakwinkel of Food for Skin?

Mede door zijn bevindingen dat in Europa 64 procent van het kapitaal in handen is van 10 procent van de mensen en dat mede-eigenaarschap dit zou kunnen oplossen, werd een nieuwe missie en nieuw platform geboren.

Lees verder onder de advertentie

Inmiddels mag Share Council klanten als Lightyear, Tony Chocolonely, bunq, MyWheels, Mijndomein, The Seaweed Company, Seepje, Breeze tot de klantenkring rekenen.