Nieuws Innovatie
Start-up Super Surf wint Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie 2019
Super Surf is de winnaar van de Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie 2019. Dit gemeenschappelijke project van zowel Duitse als Nederlandse bedrijven dat de massaproductie van waterstof-brandstofcellen mogelijk maakt, heeft 35 kandidaten achter zich gelaten.

De winnaars van de Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie.
„De mobiliteit van de toekomst is weer een interessante oplossing rijker“, aldus DNHK-directeur Günter Gülker over het winnende concept. „Super Surf is een perfect voorbeeld van wat onze beide landen kunnen als de krachten gebundeld worden.“ Bij dit grensoverschrijdende project draaide het allemaal om brandstofcellen; een van de belangrijkste technologieën om personen- en vrachtverkeer emissievrij te maken. Het probleem tot nu toe was dat de cellen niet in grote hoeveelheden konden worden geproduceerd. Het ontbrak aan een betrouwbare kwaliteitscontrole voor de uiterst gevoelige componenten.
Start-up voor busproductie
De zes Duitse en Nederlandse bedrijven die achter Super Surf staan, hebben samen een oplossing voor dit probleem gevonden. Met behulp van twee projectpartners exploiteren ze nu uiterst nauwkeurige optische 2D- en 3D-meetsystemen, waarmee fabrikanten van brandstofcellen een gelijkblijvende kwaliteit kunnen garanderen.
„Uit het project ontstaat op dit moment een Duits-Nederlandse start-up die bussen op brandstofcellen voor het openbaar vervoer zal gaan maken“, vertelt Susanne Schreier van projectleider ADREM GmbH. „We zijn ontzettend blij dat onze samenwerking nu ook nog bekroond is met de Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie. Dit zal ons meer bekendheid in beide landen opleveren.“
Lees ook: Swapfiets lift succesvol mee op de trend van bezit naar gebruik
Dit is Super Surf
Super Surf bestaat uit de volgende middelgrote bedrijven: Demcon (Focal) BV (Enschede), Hymove BV (Arnhem), NanoFocus AG (Oberhausen, D), Nedstack BV (Arnhem), ZBT – Zentrum für BrennstoffzellenTechnik (Duisburg, D) en projectleider ADREM GmbH (Oldenburg, D).
''Super Surf is een perfect voorbeeld van wat onze beide landen kunnen als de krachten gebundeld worden''
Sennder en Swapfiets
Naast Super Surf stonden nog twee andere mobiliteitsspecialisten in de finale: de Berlijnse start-up sennder, een online transportbedrijf dat grote fabrikanten koppelt aan kleine en middelgrote vrachtspecialisten en daarmee de Europese logistieke branche disruptief verandert en het Nederlandse bedrijf Swapfiets dat in slechts vijf jaar tot de grootste aanbieder van fietsabonnementen ter wereld uitgroeide.
De drie bedrijven zijn door een vakjury uit 36 inzendingen uit beide landen geselecteerd voor de finale. Een open online stemronde gaf uiteindelijk de doorslag over welke finalist de Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie 2019, een onderscheiding voor bijzondere innovaties in de grensoverschrijdende economie, in de wacht zou slepen.