Nieuws Innovatie
Limburgse innovatie revolutie in ledverlichting: via AI slimme kantoren, winkels en horeca
Een revolutie in verlichtingsland. Zo bestempelt Chento Didden (24), manager sales van het Limburgse Summa-Systems, terecht hun uitvinding. Zij koppelden led aan Artificial Intelligence (AI), met bijvoorbeeld voor kantoren, winkels en horeca tal van voordelen. ,,Door sensoren aan de verlichting te hangen, kun je onder andere beweging monitoren. Hoeveel mensen zijn er in de winkel, in welke producten zijn ze geïnteresseerd, maar ook: wat voor weer is het buiten en waar hebben klanten op zo’n moment behoefte aan". De startup heeft intussen een miljoenencontract gesloten met de derde led-fabrikant ter wereld.

Sander Wiggers en Chento Didden, de experts achter het Limburgse Summa-Systems. ,,Het heeft in totaal bijna een jaar van uitleggen, bewijzen en valideren gekost, waarna het onderhandelen door slimme juristen begon, voordat Lumileds met ons in zee ging. Summa-Systems heeft het patent op het besturingssysteem, de AI-toepassing én onze gedachtegang hoe wij dingen slimmer kunnen maken.” Foto: Pascal Brouwers.
Het Amerikaanse bedrijf Lumileds had een ‘slimme’ led, de LUXEON Fusion, ontwikkeld en zocht naar een oplossing om deze led aan te sturen. Wereldwijd deden gerenommeerde ontwikkelaars een verwoede poging om een passend besturingssysteem te maken, maar slaagden daar maar niet in. Toen Didden van dit verhaal hoorde, leek het hem 'een interessante uitdaging' en is het samen met Sander Wiggers, manager operations bij Summa-Systems en afkomstig uit de IT-wereld, tot in detail gaan uitwerken. Ze kwamen op het idee om het probleem aan te vliegen door middel van Artificial Intelligence (AI).
,,Na drie maanden klopten we bij Lumileds aan met onze eerste oplossing”, vertelt Didden niet zonder trots. ,,Ze waren enthousiast, maar dat betekent niet dat er meteen bij het kruisje werd getekend. Het heeft in totaal bijna een jaar van uitleggen, bewijzen en valideren gekost, waarna het onderhandelen door slimme juristen begon, voordat Lumileds met ons in zee ging. Summa-Systems heeft het patent op het besturingssysteem, de AI-toepassing én onze gedachtegang hoe wij dingen slimmer kunnen maken.”
Wat doet AI met een ledlampje?
,,Met AI kun je onder meer gedrag en kleur meten, maar vooral ook analyseren”, legt Didden uit. ,,Door sensoren aan de verlichting te hangen, kun je onder andere beweging monitoren. Hoeveel mensen zijn er in de winkel, in welke producten zijn ze geïnteresseerd, maar ook: wat voor weer is het buiten en waar hebben klanten op zo’n moment behoefte aan. Bij heel zonnig en warm weer hebben mensen behoefte aan koeler licht; bij bewolkt weer is wat feller licht beter. Via ons systeem, dat met behulp van een driver wordt aangestuurd, kun je het licht op elk gewenst moment aanpassen aan de situatie.” De slimme led kan meer dan 600.000 wittinten en speciale kleuren produceren in de allerhoogste lichtkwaliteit.
"We gaan binnenkort ook een pilot doen op een locatie met een groot aantal restaurants. Hier kijken we hoe je, als het bij het ene restaurant te druk dreigt te worden, mensen naar een ander restaurant kunnen leiden met behulp van licht”
Maar niet alleen in winkels is dit toepasbaar, ook in de sterk veranderende kantorenmarkt ziet Didden mogelijkheden. ,,Met ons systeem kun je exact detecteren hoeveel mensen er binnen zijn, welke werkplekken nog beschikbaar zijn en de flexibele ruimtes qua verlichting aanpassen aan de gewenste functie en sfeer. Hiervoor hoeven geen kostbare aanpassingen gedaan te worden aan bestaande installaties, zoals met de huidige systemen vaak wel noodzakelijk is. Wanneer het systeem met behulp van koppelbare en uitleesbare sensoren vaststelt dat actie gewenst is volgt er automatisch een aanpassing.” In de zorg kan het systeem exact detecteren of iemand naast het bed ligt, waarna automatisch het alarm afgaat zodat er een zorgverlener wordt gewaarschuwd. Wanneer dit midden in de nacht gebeurt, krijgt het licht een roodtint, zodat niet meteen de hele zaal wakker schrikt.
Tekst gaat onder foto (Menno Wetzels) verder.
Slimme data
Summa-Systems ziet tal van mogelijkheden. Zo zijn ze bezig met een test bij een grote hotelketen waar gekeken wordt hoe gasten zich door de kamer bewegen en of bijvoorbeeld het bad wel of niet gebruikt wordt door de gast. Aan de hand van die data weet een schoonmaakmedewerker dan precies wat er wel of niet gepoetst moet worden. Dat kan een efficiënte en doelgerichte besparing opleveren. ,,We gaan binnenkort ook een pilot doen op een locatie met een groot aantal restaurants. Hier kijken we hoe je, als het bij het ene restaurant te druk dreigt te worden, mensen naar een ander restaurant kunnen leiden met behulp van licht.”
De innovatie van Summa-Systems zit hem vooral in de toepassing van geavanceerde IT-oplossingen. Didden: ,,Die andere bedrijven zijn traditioneel blijven denken en zochten de intelligentie in de armatuur, oftewel de hardware. Bij ons zit die in de software en werkt het via de cloud. Ondernemers die ons systeem aanschaffen, kopen alleen de hardware en betalen een bedrag per jaar of per maand om onze software en aansturing te gebruiken. Die software is universeel en eenvoudig te gebruiken, maar kan desgewenst met diverse opties worden uitgebreid. Denk bijvoorbeeld aan het meten van fijnstof.”
Tekst gaat onder foto verder.
Gouden toekomst
Het contract dat Summa-Systems als eerste startup heeft afgesloten met Lumileds, houdt in dat de leds geproduceerd en geleverd worden door het Amerikaanse bedrijf met het exclusieve recht van toepassing van het systeem van Summa-Systems, waarna Lumileds zorgt voor de wereldwijde verkoop en promotie van het gehele systeem. Daarbij worden de producten in Nederland geproduceerd en komen de componenten zoveel mogelijk uit Europa. ,
"Door sensoren aan de verlichting te hangen, kun je onder andere beweging monitoren. Hoeveel mensen zijn er in de winkel, in welke producten zijn ze geïnteresseerd, maar ook: wat voor weer is het buiten en waar hebben klanten op zo’n moment behoefte aan"
,Duurzaamheid is belangrijk voor ons. We willen zo weinig mogelijk ecologische footprint achterlaten.” Zo worden de drivers gemaakt in Weert, de optische lensjes in Eindhoven en de software in Roermond. ,,Voorlopig is onze afzetmarkt Europa, Midden-Oosten, Afrika en Rusland”, schetst Didden de verwachte ontwikkeling van het bedrijf.
,,Nog dit jaar komen daar de USA, Canada en India bij. Inmiddels is ons kleine team gegroeid van twee naar twaalf collega’s en blijven we continue op zoek naar versterking. Samen verheugen we ons enorm op dit avontuur.”