Nieuws Innovatie
Swapfiets en Super-Surf in race voor Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie
De Nederlandse successtart-up Swapfiets, het Duits-Nederlandse Super-Surf en het Duitse Sennder maken dit jaar kans op de Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie 2019. Wint 's werelds meest succesvolle fiets-abonnementsysteem of gaat de titel naar de controlesystemen voor massaproductie van brandstofcellen?

De oprichters van Swapfiets zijn dit jaar aanwezig tijdens Exact Live.
De Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie 2019 toont het innovatieve potentieel van ondernemerschap in beide landen. Met 36 inzendingen is deze branche-overkoepelende prijs opnieuw een van de belangrijkste in het Duits-Nederlandse bedrijfsleven. Opvallend was dat onder de inzendingen vooral veel mobiliteitsoplossingen werden voorgesteld.
Bijzonder innovatief
De jury heeft uit alle inzendingen drie finalisten geselecteerd: Sennder, Super-Surf en Swapfiets. Deze bedrijven zijn bijzonder innovatief op het gebied van mobiliteitsoplossingen. ,,Alle drie kenmerken zich ook door een succesvol grensoverschrijdend perspectief en een succesvol ondernemerschap in het buurland’’, aldus Günter Gülker, directeur van de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK).
Lees ook: Swapfiets bouwt aan innovatief blauwe fietsen-imperium
Swapfiets
De bekendste kanshebber is Swapfiets. De Nederlandse onderneming – aanwezig op Exact Live - biedt klanten een fiets- en mobiliteitsgarantie voor een maandelijks vast bedrag. Als de fiets defect is, wordt hij gratis gerepareerd, krijgen klanten onderweg pech, komen medewerkers toegesneld om ze weer op weg te helpen. Wordt de fiets gestolen, krijg je tegen een vergoeding een vervangende fiets.
Swapfiets, opgericht in 2014, is nu 's werelds grootste aanbieder van fietsabonnementen met 140.000 klanten in vier landen (België, Denemarken, Duitsland en Nederland) en 1.500 medewerkers.
Sennder
De Berlijnse start-up Sennder is momenteel bezig met het opvoeren van de Europese logistieke sector. Als online expediteur brengt Sennder grote fabrikanten en handelsbedrijven samen met kleine en middelgrote logistieke- en vrachtspecialisten.
Een win-winsituatie voor beide partijen: Kleinere logistieke dienstverleners kunnen hun capaciteiten beter plannen en benutten, hun marges verhogen en zich zo steviger positioneren ten opzichte van de grotere aanbieders. De fabrikanten en retailers kunnen de verzending van goederen op elk moment boeken en live volgen en de software kan via interfaces rechtstreeks worden aangesloten op de transport- en vrachtbeheersystemen van de verladers.
''Alle drie kenmerken zich ook door een succesvol grensoverschrijdend perspectief en een succesvol ondernemerschap in het buurland''
Super-Surf
Waterstof-brandstofcellen zijn een van de belangrijkste technologieën voor een emissievrije mobiliteit. Het nadeel is dat ze nog niet massaal worden geproduceerd. Dat komt door het gebrek aan betrouwbare kwaliteitscontrole voor de zeer gevoelige componenten.
Het Duits-Nederlandse project Super-Surf heeft dit complexe probleem opgelost en verkoopt nu bijzonder nauwkeurige optische 2D- en 3D-meetsystemen. In navolging van het project richten de partners een binationaal bedrijf op dat brandstofcelbussen voor het openbaar vervoer gaat produceren.
Wanneer is de winnaar bekend?
Tot 27 oktober kan iedereen zijn of haar stem uitbrengen. Op de avond van 4 november wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens de ‘DNHK Feier-Abend’ in Den Haag, in aanwezigheid van honderd genodigden uit het Duits-Nederlandse bedrijfsleven en politiek.