Nieuws Technologie
Deze ondernemer bouwde eigen AI-systeem voor online marketing: 'Wat heb je nodig, persbericht, blog?'
Een systeem dat via de data van ChatGPT in een handomdraai je wensen in tekst vervult. Zo'n systeem maakte Hengeloër Ton Heerze. 'Wat wil je hebben: persberichtje ofzo?' Neemt AI nu al ons werk over? Een introductie in het door hem gebouwde Artific.

Ton Heerze in zijn kerk in Hengelo. Eerder brak hij door met Webton, een simpele verwijzing naar het web en zijn voornaam. Foto: Charissa van Willigen
De tekstrobot neemt langzaam maar zeker een unieke menselijke eigenschap over: het vermogen om zelfstandig taal te gebruiken. Het Hengelose systeem schrijft op basis van data uit ChatGPT alles wat je maar wil: persberichten, blogs, ondernemersplannen, YouTube-scripts, socialmediaposts en motivatiebrieven. En dat binnen enkele seconden. In foutloos Nederlands. In elk gewenste lengte.
„Heel veel mensen vinden AI, of ChatGPT, nog te spannend en ingewikkeld”, zegt Heerze in het AD. Recent onderzoek bevestigt die lezing: 'slechts’ 15 procent van de Nederlanders gebruikt kunstmatige intelligentie op dit moment, het merendeel (85 procent) nog niet. „Mijn gepensioneerde oom en tante gaan niet op ChatGPT, maar dit kunnen ze wel. Het is Nederlands, je voert een onderwerp in en hupsakee: je hebt het.”
"Er zijn mensen die zeggen: begin er niet aan. Maar als je het als bedreiging ziet, ben je weg als bedrijf. De enige optie is het omarmen"
Ingewikkelde techniek eenvoudig maken
De ondernemer houdt er van om ingewikkelde techniek gebruiksvriendelijk te maken. Twintig jaar geleden zag Heerze met zijn internetbedrijf Webton al vroeg hoe belangrijk het was om hoog te eindigen in de zoekresultaten van Google. Hij bedacht enkele simpele trucjes om dat voor elkaar te krijgen. Het leverde hem een klantenbestand van inmiddels vierduizend websites op.
Sinds dit jaar stort Heerze (42) zich met hart en ziel op een nieuwe passie: kunstmatige intelligentie. Hij was flabbergasted toen hij kennis maakte met ChatGPT en bouwde op basis van die onderliggende data Artific. Heerze dook in een specifiek onderdeel dat de komende jaren steeds belangrijker wordt: prompting. Met het Twentse systeem wordt het nog eenvoudiger om teksten te schrijven. Hij laat zien hoe het werkt. „Wat wil je hebben, een persberichtje ofzo? Of een blog? Welke tone of voice moet het hebben: casual, zakelijk, grappig? En welke aanspreekvorm, u of jij?” Na een paar muisklikken rolt er een compleet blog uit.
Prompts al achter de schermen ingevoerd
Prompting is een andere naam voor de zoekopdrachten die je de tekstrobot voert. Het achterliggende idee: hoe beter en verfijnder de zoekopdracht, hoe beter het eindresultaat. Want hoe intelligent ook, de computer blijft ergens ook een ‘dom apparaat’.
Heerze: „Soms wil de tekstrobot in discussie bijvoorbeeld. Wij hebben dus factoren ingebouwd als: je moet gewoon je mond houden en doen wat we vragen. En niet in het Engels beginnen te praten. Dat hebben we gaandeweg geleerd.” Dat scheelt weer tijd en werk. De soms paginagrote prompts zijn achter de schermen al ingevoerd.
Lees ook: Hoe AI de kans op investeringen in jouw onderneming kan vergroten
Het mag voor sommigen als een ver-van-mijn-bed-show klinken, maar prompting wordt al wel eens de baan van de toekomst genoemd. Wie over een paar jaar de beste opdrachten geeft, loopt het verst voorop, schetst Heerze. „Er zijn mensen die zeggen: begin er niet aan. Maar als je het als bedreiging ziet, ben je weg als bedrijf. De enige optie is het omarmen.”
Banen verdwijnen door AI?
Het roept wel vragen op: gaat AI het leven nou makkelijker of moeilijker maken? Wat als onze banen verdwijnen, als we niet meer nodig zijn? Is taal niet wat ons in de kern verbindt? Een kwart van de Nederlanders denkt uit onderzoek al daadwerkelijk dat hun baan zal verdwijnen, vooral in sectoren als ict, administratie en communicatie.
Toch zitten er meerdere kanten aan, vindt de Hengelose ondernemer. Hij ziet het liever van de zonnige kant. De rekenmachine nam ons ooit ook werk uit handen. „Waarom zouden ze bij Kees Smit Tuinmeubelen nog allemaal mensen in dienst hebben om productteksten voor de webshop te bedenken? Dat hoeft niet meer. Sterker nog: daar hebben we al een prompt voor gemaakt.”
Lees ook: AI die gasten hun tafel wijst? Zo experimenteert dit restaurant met Kunstmatige Intelligentie
Het ‘saaiere’ werk zou als eerste kunnen worden overgenomen door AI. Daarbij: hoe erg is het als banen verdwijnen? Het personeelstekort is al groot in Twente, zo’n 10.000 vacatures, en dat loopt met de vergrijzing alleen maar op. Trendwatcher Vincent Everts noemde het deze week zelfs ‘een godsgeschenk als we veel efficiënter kunnen gaan werken.’
Ontdekkingstocht
De mens blijft de leiding houden, denkt Heerze. „Het is een assistent, hè. Dat woordje heb ik ook in de ondertitel van Artific gezet: assistent. Het is geen vervanger. Ik denk nooit dat de soep zo heet wordt gegeten als ze wordt opgediend. De zelfrijdende auto zou ons ook overnemen. Nu is het vooral een hulpmiddel.”
In de kerk in Hengelo zijn ondertussen twee medewerkers druk bezig. Zij werken de hele dag aan prompts, prompts en nog eens prompts. Ze zijn op ontdekkingstocht, want verdienen doet Heerze nog niet aan het - nu nog - gratis systeem, dat sinds enkele maanden in de lucht is. Het heeft zo’n drieduizend gebruikers, onder wie de Gemeente Hengelo, Jumbo, Grolsch, Preston Palace en Vredestein.
Lees ook: ChatGPT: hoe AI de komende jaren het ondernemerschap zal veranderen
Al wil de ondernemer zich ook niet blind staren op alleen het bedrijfsleven. „Ik denk dat iedereen wel eens een stukje tekst nodig heeft. Al is het voor een Sinterklaasgedicht, of een uitnodiging voor een buurtfeest. Dat je denkt: ik zit even vast met wat ik moet schrijven. Nou: je knalt het erin en hebt direct een antwoord. Magisch toch?”