Nieuws Technologie
Ondernemers achter Verble zorgen dat jij met een goede speech voor de dag komt
Een samenvatting laten maken van een boek door ChatGPT, dat gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie (AI): dat trucje is inmiddels wel bekend. Maar wat kan er nu eigenlijk nog meer mee? De mannen van Verble hebben een nieuwe manier gevonden: zorgen dat de gebruiker met een goede speech voor de dag komt.

De ontwikkelaars van app Verble. Van links naar rechts Thibault Gloaguen, Victor Straatman, Devin van den Berg en Ronald Hagenstein. Foto: Jan de Groen
Een pitch geven voor je baas of een grappig ‘best man’ verhaal vertellen op een bruiloft. Het lijkt altijd zo makkelijk, maar dat valt vaak vies tegen. ,,Ik schuif het altijd voor mij uit”, lacht Victor Straatman (47). ,,Ik flans vlak voordat het moet even iets in elkaar. Als ik later terugdenk aan wat ik heb gezegd, vraag ik mij soms af of het echt ergens op slaat.”
Devin van den Berg (28) lacht. Voor zijn beroep helpt hij bedrijfsmensen en zelfs politici wereldwijd om beter te worden in het spreken voor publiek. ,,Het belangrijkste is altijd dat je iets in je eigen woorden doet en je je daar comfortabel bij voelt”, vertelt hij in het AD. ,,Wat mensen vaak niet doen, is hun gedachten, oftewel het verhaal wat ze willen vertellen, structureren zodat er een opbouw ontstaat.”
''We proberen met onze app gebruikers eerst iets meer te laten nadenken, zodat de uiteindelijke tekst die hij maakt helemaal op jou specifiek is geschreven''
Verble-applicatie is sinds begin juli op de markt
Tot eind vorig jaar kenden beide mannen elkaar niet, maar ze ontmoetten elkaar in een vliegtuig na een evenement. ,,Ik zei nog tegen hem dat ik de speeches daar zo vet vond en dat ik het liefste een tool zou hebben die mij daarmee zou kunnen helpen”, aldus Straatman. Dat idee wekte ook de interesse van Van den Berg. Het bleef even liggen, maar toen ChatGPT begin dit jaar op kwam kreeg het weer hun aandacht.
Uiteindelijk leidde dat vliegtuiggesprek tot een app, Verble. Met het ontwerp van Ronald Hagenstein (37) en de technische kunsten van Thibault Gloaguen (34) is de applicatie sinds begin juli op de markt. Gebruikers kunnen via een aantal punten – het wie, hoelang en waarvoor - wensen doorgeven.
Lees ook: AI die gasten hun tafel wijst? Zo experimenteert dit restaurant met Kunstmatige Intelligentie
Zelfs Microsoft heeft de app intern uitgeprobeerd
,,In ChatGPT gooi je wat informatie en dan maakt hij wat voor je. We proberen met onze app gebruikers eerst iets meer te laten nadenken, zodat de uiteindelijke tekst die hij maakt helemaal op jou specifiek is geschreven”, vertelt Van den Berg.
De teksten waren eerst alleen nog in het Engels gemaakt, maar inmiddels zijn daar andere talen waaronder Nederlands bijgekomen. ,,De techniek gaat heel snel: ik heb een paar dagen terug een vertalingsoptie erin gezet en nu pakt hij al talen als Arabisch op”, zegt Gloaguen. ,,Wie weet wat het volgende week allemaal alweer kan.”
Sinds de lancering hebben mensen uit meer dan 108 landen zoals Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland het al gebruikt. Zelfs Microsoft heeft het intern uitgeprobeerd. Tot de verbazing van het viertal. ,,Het is bizar om te zien”, zegt Hagenstein.
''Het is voor ons geen financiële noodzaak om er snel veel aan te verdienen, we willen Verble nu eerst goed kwalitatief door ontwikkelen''
Doel is om eind dit jaar een miljoen gebruikers te hebben
De techniek van ChatGPT-achtige programma’s is voor iedereen beschikbaar. Dat zorgde voor lage opstartkosten, wat fijn is als startup. ,,Je moet er veel geld tegenaan gooien als je dit zelf ontwikkelt, dus dat scheelt”, zegt Van den Berg. Maar hoe verdien je er veel aan, als het zo openbaar is? Straatman: ,,Het is voor ons geen financiële noodzaak om er snel veel aan te verdienen, we willen Verble nu eerst goed kwalitatief door ontwikkelen. Dat is voor ons belangrijker.”
Hun doel is wel om eind dit jaar een miljoen gebruikers te hebben, zodat de vaardigheden van het maken van een goede speech zoveel mogelijk dicht bij ‘de gewone mens’ gebracht kan worden.
Het een keertje of drie gebruiken voor iets kleins kan gratis, maar voor regelmatig (zakelijk) gebruik wordt verwezen naar een abonnement van rond de 17 euro. ,,Deze zomer is dat ook nog even gratis. De prioriteit is dat mensen het eerst veel gaan gebruiken. Hiermee kunnen we de app alleen maar optimaliseren.”