Nieuws Technologie

Dit zijn de alternatieven voor Outlook, Word en PowerPoint

Als het om kantoorsoftware gaat, spant het Microsoft Office-pakket na bijna dertig jaar nog altijd de kroon. Maar er zijn ook alternatieven op de markt, die allemaal hun specifieke voordelen hebben. Het Laatste Nieuws zet de opties op een rij.

Redactie HLN | Foto: Pexels 14 oktober 2018

E mail 1

Geen Outlook, maar Spark

Outlook is het Office-onderdeel dat de afgelopen jaren het zwaarst beconcurreerd werd, onder meer door de smartphone-apps van Google. Maar het enige échte Outlook-alternatief is het gratis systeem Spark. De Spark-apps synchroniseren de binnengekomen mails met elkaar, waardoor bewerkingen die je zonet op de smartphone hebt gedaan binnen luttele seconden ook op de computer te zien zijn. Maar de échte kracht van Spark zit hem in de slimme manier waarop de app automatisch alle binnengekomen mails sorteert: nieuwsbrieven komen bijvoorbeeld meteen in een daarvoor bestemd gedeelte terecht, onderaan de belangrijkere mails.

- Voorlopig alleen te gebruiken op iOS en Mac, maar er verschijnt binnenkort een Android-versie
- Gratis

Geen Word, maar Scrivener

Een tekstdocument opmaken is vaak ook een kwestie van structureren. Op dat gebied heeft de concurrerende software van Scrivener een streepje voor. Het witte tekstveld doet denken aan dat van Word, maar aan weerszijden daarvan vind je de extra functies. Links kun je bijvoorbeeld door de hele structuur van je tekst klikken, rechts voeg je elementen als notities en researchbestanden toe.

Word blijft de onbetwiste koning van de tekstverwerkers, maar voor langere teksten, zoals een scriptie of een boek, heeft Scrivener veel voordelen.

- Voor Windows en MacOS
- 40 euro

Lees ook: Waarom dit modebedrijf volledig in de cloud werkt

Geen PowerPoint, maar Prezi

Ook voor het presentatieprogramma PowerPoint zijn er de afgelopen jaren tal van alternatieven op de markt gekomen. Het belangrijkste daarvan is nog altijd Prezi, een Hongaarse uitvinding die breekt met de klassieke structuur van een diashow die PowerPoint introduceerde. Prezi plaatst alles op één groot digitaal 'bord'. Daarop kun je vervolgens alle informatie naar eigen wens groeperen. Om de 'slides' te tonen, zoom je in op een onderdeel van het bord. Prezi is bijzonder populair: het Hongaarse bedrijf erachter claimt al 100 miljoen gebruikers te hebben. Dat komt waarschijnlijk omdat de app je toelaat om een presentatie op een meer intuïtieve manier voor te bereiden. Eerst groepeer je alle informatie op het bord, daarna structureer je de info en pas dáárna bepaal je de volgorde van de slides.

- Voor Windows, macOS, iOS en Android
- Gratis, maar dan moet je wel alle presentaties die je maakt delen met het publiek. Betaalde premiumversies zonder die verplichting zijn beschikbaar.

Excel blijft het belangrijkste rekenwonder

Voor Excel vonden we niet meteen een krachtig alternatief. Het is niet dat we niet gezocht hebben: we vergeleken Microsofts rekenprogramma met Google Sheets, Apple Numbers en Zoho Sheets, maar die drie concurrenten moesten het allemaal afleggen tegen Excel.

Waarom? Omdat Excel twee kernelementen virtuoos met elkaar combineert: eenvoud én complexiteit. En beide heb je gewoon nodig als je met cijfers omgaat. Zowel Google Sheets als Apple Numbers voldoen prima bij het maken van optelkolommen. Maar als de formules iets dieper gaan, dan schieten ze toch tekort.

- Voor Windows, macOS, iOS en Android.
- Vanaf 53 euro per jaar, als onderdeel van Office 365.