Nieuws Technologie
Collectie Ed Bindels (Amac) binnenkort te zien in het grootste Apple-museum van Europa
Een primeur voor Nederland: het grootste Applemuseum van Europa opent de deuren in Utrecht. In winkelcentrum The Wall komen duizenden producten: vrijwel alles wat Apple ooit heeft gemaakt. Geestelijk vader van het museum is gepassioneerd verzamelaar en Amac-ondernemer Ed Bindels. ,,Dit is Apple, het moet wel strak.”

Ed Bindels met een van zijn Apple-museumstukken. Foto's: Marnix Schmidt
Zeg je Apple, dan zeg je in Nederland Ed Bindels. Al tientallen jaren verzamelt de bevlogen ondernemer alles van het merk dat op zijn pad komt. Inmiddels heeft hij vijftig Amac-winkels onder zijn hoede, maar gaat het verzamelen stug door.
Afgelopen jaar had hij door de tijdelijke sluiting van zijn winkels vanwege corona, extra tijd voor zijn eigen verzameling. In die collectie bleken nogal wat gaten te zitten. Die heeft hij via oude contacten en oproepen via sociale media grotendeels kunnen dichten, dankzij een bijzondere overname, zo schrijft het AD.
Lees ook: Na vijftig Amac's een Food District: ceo Ed Bindels over het hoe en waarom van Liemès
Stichting Apple Museum Nederland geeft complete verzameling in beheer
Met de slordige vijfduizend items die de verzameling van Bindels nu telt, heeft hij in ieder geval de meest complete collectie in Europa en vermoedelijk zelfs ter wereld. ,,In Amerika heb ik niet zo’n grote collectie kunnen ontdekken.” En daar is hij trots op.
Sinds deze week is de collectie weer een stuk completer. Want Stichting Apple Museum Nederland heeft de complete verzameling in beheer gegeven. Bestuursvoorzitter Izaäk Buwalda: ,,Wij hadden als doel het bij elkaar houden van de verzameling. Het is verdrietig dat ons museum uit Drenthe moet verdwijnen, maar de collectie krijgt nu een mooie nieuwe bestemming.”
Nu nog ligt de complete collectie van Bindels opgeslagen tussen het muizengif in een depot in het centrum van Utrecht. Straks is nagenoeg alles wat het Amerikaanse Apple sinds 1977 heeft geproduceerd te bekijken voor publiek. Allemaal uitgestald in het 1.600 vierkante meter grote museum, dat in het rode winkelcentrum langs de rijksweg komt.
,,Ik heb met Amac nu vijftien jaar eigen Apple-winkels, dan weet je dat het wel strak moet, met de Apple-uitstraling''
Mooi tentoongestelde collectie in vakkundig vormgegeven ruimte met verhaallijnen
Naast computers en natuurlijk telefoons, zoals de in eerste instantie verguisde Iphone, krijgt het publiek ook een complete bibliotheek te zien, met handleidingen, zeldzame posters en nagenoeg alle software die Apple ooit heeft uitgebracht.
Bindels wil alles met liefde aankleden en is daarom al volop bezig met voorbereiden. ,,Ik heb met Amac nu vijftien jaar eigen Apple-winkels, dan weet je dat het wel strak moet, met de Apple-uitstraling. Ik wil geen stapel pallets met oude computers erop. Ik wil een mooi tentoongestelde collectie in een vakkundig vormgegeven ruimte met verhaallijnen.”
Tijdsbeeld: van Macintosh uit 1984 tot Apple II en iPhone
De telefoons en computers komen in hun eigen tijdsbeeld te staan. Om te laten zien hoe revolutionair alle producten voor hun tijd waren. ,,Pas dan kun je zien wat Apple allemaal teweeg heeft gebracht. Meer dan eens brak Apple met alles wat er ooit gemaakt was.”
Een groot deel van de objecten wordt komende periode gerestaureerd in het depot. Bindels: ,,Want veel computers kun je nu niet aanzetten, dan zeggen ze ‘plof’. En het is natuurlijk wel te gek als bezoekers straks op een Macintosh uit 1984 of een Apple II kunnen werken.”
Enkele Apple-museumstukken uit de collectie van Ed Bindels.
Ambitie Bindels: tienduizenden internationale bezoekers per jaar
Voor Bindels loopt Apple ‘als een rode draad’ door zijn werkzame leven, dat begon bij Rotor in Den Dolder. Hij vindt het ‘gaaf’ dat zijn collectie nu zo compleet is dat deze een museum rechtvaardigt. ,,Het moet ook echt een museale uitstraling krijgen en tienduizenden internationale bezoekers per jaar gaan trekken.”
Of hij verder nog wensen heeft? Ja, vanwege enkele ontbrekende parels. Zelf droomt hij nog van de zogenaamde ‘pearcom’ computer, die hij vroeger verkocht. Maar ook ontbreken nog de originele Apple I, die 1,5 miljoen waard is en waarvan een replica onderweg is. Ook ontbreken: de originele Apple Lisa 1, de NeXT Cube en een Macintosh TV. Glimlachend: ,,We willen een compleet en goed verhaal vertellen.”
Meer weten over de ambitie, inspiratie en het ondernemerschap van Ed Bindels? Bekijk onderstaande aflevering van de serie Broodje Verhaal met gastheer Cor Hospes.