Nieuws Technologie

Stichting Alexander Klöpping bereidt miljardenclaim voor tegen techreuzen Google en Apple

De Nederlandse Stichting App Stores Claims is een zaak begonnen tegen Apple en Google. Volgens de stichting zouden Nederlanders de laatste jaren tot wel 1 miljard euro teveel hebben betaald voor aankopen via hun appstores. De stichting, waar techondernemer en -journalist Alexander Klöpping de bestuursvoorzitter van is, vindt dat het teveel betaalde geld terug moet. Desnoods via de rechter.

Van onze redactie 14 februari 2022

Apple google tech bedrijven claim miljarden stichting alexander klopping

Foto: ANP

De Amerikaanse techbedrijven zouden zich schuldig hebben gemaakt aan machtsmisbruik door beperkende voorwaarden op te leggen. Zo werden ontwikkelaars verplicht om apps en in-app-aankopen uitsluitend via de appstores aan te bieden. De techbedrijven rekenden daar in de ogen van de stichting een 'excessieve commissie' tot wel 30 procent voor.

Apple en Google zouden volgens de klagers die hoge commissie niet kunnen opleggen als concurrerende platforms en betaalsystemen in hun appstores zouden worden toegelaten. Ook wil de stichting dat Google en Apple hun werkwijze gaan aanpassen.

Lees ook: Topeconoom: ‘We hebben juist méér concurrentie nodig: niet één Facebook, maar twee’

Nederland niet enige met claims tegen Google en Apple

De stichting roept Nederlanders op zich te melden. Dat kan al als er ook maar één app, dienst of abonnement is gekocht in de appstore van Google of Apple die niet van die bedrijven zelf is. Het maakt daarbij niet uit of deze zakelijk of particulier zijn aangekocht. In eerste instantie zal de stichting Apple en Google uitnodigen voor overleg om tot een oplossing te komen. Dit om een gerechtelijke procedure te voorkomen. Maar tegelijkertijd wordt een gang naar de rechter voorbereid voor het geval de bedrijven niet thuis geven.

De stichting streeft ernaar de deelname kosteloos te maken waarbij de gemaakte kosten in rekening gebracht worden bij de techreuzen. Mogelijk dat een percentage van de te ontvangen schadevergoeding naar de stichting wordt overgemaakt. Dat is alleen zo als de kosten van de collectieve actie niet of niet volledig in rekening kunnen worden gebracht bij de techbedrijven. Daarvoor geldt een maximum van 25 procent. Als de zaak niet slaagt, dan zijn deelnemers ook niets verschuldigd.

Alexander Klöpping, media-ondernemer en voormalig eigenaar van online krantenkiosk Blendle. Foto: ANP

Overigens is Nederland zeker niet het enige land waar dergelijke claims tegen Google en Apple op tafel liggen. In het Verenigd Koninkrijk is bijvoorbeeld vorig jaar al een soortgelijke actie gestart.

Lees ook: Jeff Bezos zet Nederland weer op de kaart als land waar de superrijken hun boten bestellen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws