Nieuws Technologie

Bas Smit wil wereld veroveren met slimme selfservice-automaat Junea

Het grote publiek kent hem vooral van zijn video’s op Instagram. En tot voor kort werd hij nog vaak aangekondigd als 'de man van' Nicolette van Dam. Maar Bas Smit is veel meer dan dat. Hij is ook een succesvol ondernemer die de IoT-wereld op zijn kop wil zetten met de eerste slimme en compacte selfservice-automaat: de Junea.

Van onze redactie 21 april 2021

Junea vrouw automaat

De Junea is volgens Bas Smit de eerste compacte selfservice-automaat die geschikt is voor iedere locatie. Foto: Junea

De uitvinding van Smit en Junea co-founder Patrick Stooker behoort deze maand tot de selectie van The Digital Dutch 2021, een evenement waarop de meest innovatieve producten op het gebied van digitale transformatie worden getoond. Het is voor Smit een nieuwe stap in de richting van zijn doel: de wereld veroveren met zijn opmerkelijke IoT-oplossing.

Junea volledig connected en eenvoudig te bedienen met smartphone

De Junea is de eerste compacte selfservice-automaat die geschikt is voor iedere locatie. De automaat is volledig connected en eenvoudig te bedienen met de smartphone. Gebruikers scannen de QR-code op het apparaat, kiezen een product en betalen met iDEAL, waarna het product direct wordt uitgegeven. Volgens Smit is dit een geheel nieuwe kijk op de nogal traditionele catering- en vendingwereld: ,,Een slimme machine gekoppeld aan een app biedt allerlei nieuwe mogelijkheden, zoals betere targeting, een slimmer prijsbeleid en data-opbouw, zodat de klant veel beter bediend kan worden.”

Hoe hij op het idee van de Junea kwam? ,,Vroeger was op de werkplek alleen goede koffie nodig, maar daar kom je tegenwoordig echt niet meer mee weg,” vertelt Smit. ,,Om vandaag de dag goede mensen te vinden en te behouden, moet je gaan denken als kantoor van de toekomst. Het faciliteren van het juiste eten en drinken op de werkplek hoort daarbij. Want zo zorg je ervoor dat mensen zich goed voelen en beter kunnen presteren.”

''Met ondernemen is alles makkelijker gezegd dan gedaan… Maar wij hebben dus een manier bedacht om smart vending echt te democratiseren''

Bas Smit, Junea

Smart vending toegankelijk op elke (werk)plek

Met de Junea is het Smits missie om smart vending toegankelijk te maken op elke (werk)plek. Makkelijker gezegd dan gedaan? ,,Met ondernemen is alles makkelijker gezegd dan gedaan… Maar wij hebben dus een manier bedacht om smart vending echt te democratiseren,” aldus Smit. ,,Als klant bepaal je namelijk zelf jouw prijzen per product. Daarmee kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de maandelijkse kosten van de Junea terug te verdienen of zelfs winst maken uit jouw productverkoop. Dat maakt de automaat betaalbaar voor iedereen.”

Met de Junea wil Smit ook zorgen voor een passender aanbod van zowel lekkere als verantwoorde snacks. Eerder bracht hij samen met Stooker de Healthy Snackbox, een doos met gezondere tussendoortjes voor op kantoor. ,,De Healthy Snackbox werkt vooral goed op de kleinere locaties. Met de Junea brengen we het concept van gezond snacken naar elk soort werkplek, van klein tot groot. Uiteraard hoeft het aanbod niet alleen maar gezond te zijn. Je kunt ook gewoon kiezen uit de klassiekers onder de snacks.”

Boven: Bas Smit, de man achter Junea. Foto: Brunopress

Ondernemer Bas Smit heeft bijna miljoen volgers op Instagram

Met bijna 900.000 volgers op Instagram heeft Smit de harten van menig social mediaconsument veroverd. Daar kennen we hem vooral als de goedlachse grapjas die het leven met een knipoog neemt. Maar achter dit publieke imago schuilt stiekem een serieuze ondernemer.

Patrick Stooker, de operationele kracht achter de Junea, beschrijft Smits kwaliteiten als volgt: ,,Hij heeft altijd maximale inbreng bij de creatieve processen. En als iemand een ‘disrupter’ is, dan is hij het wel. Hij schopt het liefst overal tegenaan en dat leidt vaak tot goede ideeën. Wat dat betreft is Bas een wervelwind die onmisbaar is voor ons creatieve proces.”

Smit begon zijn carrière ooit als beurshandelaar, om vervolgens het vastgoed in te duiken. ,,Dat heb ik tot ongeveer 2017 gedaan. Vanaf dat moment wilde ik vooral actief zijn als investeerder in mooie startups en jonge talenten. Samen met Nicolette investeren we alleen in producten waarin wij zelf geloven. Dat zijn producten die oprecht en impactvol zijn, dingen echt een verschil kunnen maken in de wereld.”

Lees ook: Nicolette van Dam over ondernemen, gasten en slimme marketing

Met ondernemersvaardigheden goede doelen steunen

Bewapend met deze sterke visie zet Smit zijn ondernemersvaardigheden ook regelmatig in om goede doelen te steunen. Zo haalde hij met zijn Instagram-acties al honderdduizenden euro’s op die hij schonk aan het Prinses Máxima Centrum en het Emma Kinderziekenhuis.

Dat deed hij bijvoorbeeld door T-shirts met een opdruk van zijn eigen gezicht te verkopen, zichzelf in het zweet te werken door te dansen met corpsmeisjes, en samen met Nicolette (Van Dam, Smit zijn echtgenote, red.) een limited edition sneaker uit te brengen. Smit haalde zelfs een keer 35.000 euro op voor een echtpaar dat pas was overvallen.

Met Junea op The Digital Dutch 2021

Als ondernemer staat Smit nu dus aan de wieg van een groots avontuur in de smart vending. Dat doet hij met de Junea, een IoT-oplossing die in de toekomst niet meer weg te denken zal zijn naast de koffieautomaat. Op 22 april maakt de Junea zijn opwachting op The Digital Dutch 2021, het KPN-evenement dat draait om innovatieve producten met betrekking tot de toekomst van het werken.

Een mooie bijzaak voor geïnteresseerden in de Junea: wie de slimme selfservice automaat vóór 30 april 2021 bestelt, maar kans op een ‘spectaculaire bezorging’ door Bas Smit himself: ,,Per helikopter kom ik hem dan bij je afleveren. Dat is toch goud?!”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws