Nieuws Technologie

Dit bedrijf is flexibel met alleen maar vaste medewerkers

Kunnen grote bedrijven ook flexibel zijn zonder flexibele schil van freelancers en interimmers? Ja, zo bewijst Finext. Bij dit consultancykantoor heeft iedereen een vast contract, maar vervult elke werknemers verschillende rollen.

René Bogaarts | Foto: Frank Jansen 27 februari 2018

Finext

Flexibiliteit kun je niet alleen bereiken met een grote flexibele schil. Dat bewijst Finext, een consultancybedrijf in de financiële sector. De bijna 170 consultants hebben allemaal een vast contract.

,,Maar wij hebben geen specifieke functies in het bedrijf. We vervullen allemaal meerdere rollen'', vertelt Mark Bik. Hijzelf is bijvoorbeeld niet alleen als consultant voor klanten aan het werk, maar is ook intern betrokken bij commercie, werving en selectie.

Lees ook: Dit kun je leren van de flexibele bedrijfscultuur van Coca-Cola

Nauwelijks overhead

Veel grote bedrijven hebben volgens Biks collega Martijn Meuling een star frame van staffuncties. ,,In een neergaande markt breekt dan al snel paniek uit, omdat de vaste kosten relatief hoog blijven. Wij hebben minder last gehad van de crisis omdat we nauwelijks overhead hebben. Iedere Finexter is naast consultant ook betrokken bij onderwerpen als marketing, branding, verkoop, IT, recruitment en juridische zaken.''

Zelfs directietaken - corvee noemt Bik het - worden onderling ingevuld. Typische backofficetaken als administratie en verloning worden uitbesteed. Dat kan volgens Martijn Meuling omdat het standaardprocessen zijn die vooral zo efficiënt mogelijk moeten worden uitgevoerd.

Iedereen eigenaar

Het in Den Haag gevestigde Finext is geen standaard bedrijf. De 170 collega's zijn tevens eigenaar van het bedrijf sinds het zich in 2011 heeft losgemaakt van IT-consultancybedrijf Ordina. Nieuwe collega's kunnen ook mede-eigenaar worden.

,,We werken in zelfstandige teams, die binnen de kaders van Finext als zelfstandige bedrijfjes opereren'', legt Bik uit. ,,Die teams concentreren zich op een bepaald thema, op technologie of op een bepaalde branche. Businessprojecten noemen we dat, of bp's. Alle teams hebben meerdere klanten. En als de noodzaak van een bp is verdwenen, wordt een team opgeheven en gaan we in andere teams aan de slag. Evalueren is een taak van het team zelf.''

Lees ook: Swapfiets: succesconcept van jonge ondernemers verovert ook buitenland

Flexibele schil

Finext ontkomt overigens ook niet helemáál aan een flexibele schil. Als er voor bepaalde opdrachten of projecten geen mensen beschikbaar zijn, put Finext uit een pool van vertrouwde freelancers of interimmers. Als er voor korte tijd behoefte is aan een bepaalde expertise, wordt een deskundige ingehuurd.

,,Zo'n interimmer zou in principe ook in vaste dienst kunnen komen'', zegt Bik. ,,Dat gebeurt ook wel, zoals het tegenovergestelde ook gebeurt. Dat iemand van ons voor zichzelf wil beginnen.'' Maar die flexibele schil is volgens hem zeker niet bedoeld om als organisatie zelf flexibeler te worden. Die flexibiliteit zit in de organisatie verweven.

We werken in zelfstandige teams, die binnen de kaders van Finext als zelfstandige bedrijfjes opereren

Mark Bik