Nieuws Technologie

Blockchain-pionier: waarom de bitcoin geen blijvertje is

Bitcoins zijn passé. Dat vindt Johan Pouwelse, oprichter van het blockchainlab van TU Delft. Wat is dan de ideale toekomst van ons betaalsysteem?

Niels Waarlo | Foto: Frank Ruiter 16 januari 2018

934

'Ik geloof niet in cryptomunten als de Bitcoin. De ingewikkelde berekeningen die nodig zijn om betrouwbare transacties te garanderen zijn zeer inefficiënt. Ze zijn zo traag dat je er nooit een biertje mee kunt bestellen en ze slurpen energie.

Informeel geld

'Doordat het informeel geld is, zonder regulatie door banken en overheid, kun je een criminele opbrengst zo op een usb-stickie naar een ander continent vliegen. Of Panama-constructies opzetten vanaf je telefoon op de camping. Bovendien zijn de financiële instituten over duizenden jaren gevormd, dat doe je niet zomaar over. Er is van alles geregeld, als iemand failliet gaat zijn er maatregelen om dat op te vangen. Het lijkt mij geen goed idee om het wettelijk monopolie van de Nederlandse bank neer te leggen bij een stel nerds.

Lees ook: Moet je bitcoins opgeven aan de belasting?

Blockchain

'Ik geloof wel in de technologie achter Bitcoin: de blockchain. Dat is het systeem dat betrouwbare transacties mogelijk maakt zonder tussenpersonen als de bank. Doordat meerdere partijen nodig zijn om een transactie geldig te maken, in geval van de Bitcoin een heleboel computers, kan niemand zomaar iets aanpassen. Frauderen is vrijwel onmogelijk.

Geen bank of overheid

'Stap één is gezet: de Bitcoin is een betrouwbare munt zonder banken of een overheid. Maar in plaats van de euro uit te faseren en digitaal weer op te bouwen, kun je beter die bestaande instituten efficiënter maken. Stap twee is dus een systeem dat in principe werkt zonder deze instanties, maar waarop ze welkom zijn om extra betrouwbaarheid toe te voegen.

Digitaal vertrouwen

'Daarvoor is digitaal vertrouwen nodig. Ons lab werkt aan blockchaintechnologie waarbij twee rechtsgeldige handtekeningen de transactie onweerlegbaar maken. Dan is geen energieverslindende mining meer nodig, zoals met de Bitcoin. Er zijn zeer weinig mogelijkheden tot fraude, want als iets eenmaal in het kasboek staat, kun je het niet meer wijzingen.

Transparantie

'Daarbij hoort een filosofie van transparantie: iedereen kan meekijken. In Zweden is dat al zo, daar kun je ieders belastingaangifte gewoon opvragen. Op dit moment is dat hier politiek en cultureel niet haalbaar, maar door blockchain kan dat ontstaan. De 'naai de massa, pak de kassa'-mentaliteit verdwijnt, er zullen geen Panamapraktijken meer zijn.

Lees ook: Hoe werkt bitcoin?

Zelfstandige transacties

'In 2030 loopt meer dan de helft van de Nederlandse economie online via een blockchainstructuur, voorspel ik. Doordat het veilig is om machines toe te laten op je bankrekening, zijn flitsbetalingen de norm: je zelfrijdende auto en de laadpaal praten met elkaar en doen zelfstandig transacties. Mensen wachten niet meer twee maanden met het betalen van een rekening, ze betalen in vijf seconden - daar helpt de computer bij. Rekeningen, uitstaande betalingen en ander administratief gedoe waarmee we elkaar zo lekker bezighouden verdwijnen. De economie wordt sneller en veiliger.'

In 2030 loopt meer dan de helft van de Nederlandse economie online via een blockchainstructuur, voorspel ik

Johan Pouwelse, computerwetenschapper en oprichter van het blockchainlab van TU Delft