Nieuws Technologie
Nederlandse veiligheidsapp Safesight gaat de grens over
Vijf jaar geleden was Edo Haan verantwoordelijk voor de veiligheid op verschillende evenementen. ,,Ik vond het moeilijk om op het juiste moment de juiste beslissing te nemen. Je bent verantwoordelijk voor heel veel mensen die allemaal een klein radertje vormen in het geheel. Maar ik had daar geen grip op.” Hij ging op zoek naar een tool die hem het leven op dit vlak makkelijker kon maken, maar er bleek niets te zijn.

Samen met een software-architect bedacht Edo Haan de applicatie Safesight waarin alle veiligheids- en calamiteitenplannen op elk gewenst moment beschikbaar zijn voor iedere individuele medewerker die bij een evenement is betrokken.
Het is op elk gewenst moment te actualiseren, zodat er bij calamiteiten direct actie kan worden ondernomen vanuit de organisatie. Inmiddels maken diverse grote evenementenorganisaties als Dekmantel, Apenkooi en Mysteryland er gebruik van, maar ook de voetbalstadions van FC Twente en Feyenoord hebben het ontdekt.
Van evenement naar voetbalwedstrijd
,,Toen ik begon was het voor mij een flinke uitdaging om mijn idee om te zetten in een verkoopbaar product. Sales had ik nooit gedaan”, schetst Haan de beginperiode. De wereld van de evenementenorganisatie is klein en dus ging dat balletje al vrij snel rollen, want veiligheid is natuurlijk een hot topic.
Op een gegeven moment bedacht Haan dat als het op een evenement werkt, het zeker zou werken in een meer georganiseerde omgeving. Voetbalstadions bijvoorbeeld. ,,Via mijn netwerk kwam ik in contact met FC Twente. Zij hadden een acuut vraagstuk: ‘over twee weken is onze laatste competitiewedstrijd; laat maar zien wat jullie kunnen’. Dat hebben we gedaan en sindsdien loopt er een meerjarig contract. In wezen komt het overal neer op incidentenmanagement en daar werkt onze applicatie perfect voor.”
Lees ook: Zo brengt Close voor- en napret terug in de entertainment
Bereidheid te innoveren
Vrij snel daarna zijn Haan en zijn team, dat uit vijf mensen bestaat, alle ere- en eerste divisieclubs gaan benaderen. Na FC Twente haakte Feyenoord aan. Haan: ,,Je moet het echt hebben van iemand binnen zo’n club die wil innoveren en met een open blik het gesprek met ons aangaat. Ik vind zo’n eerste gesprek nog steeds een uitdaging, maar ik word er natuurlijk steeds beter in. Het is voor mij een heel leerzaam traject, omdat ik geen geboren verkoper ben. Maar als je in je product gelooft, kun je het ook goed overbrengen en anderen overtuigen.”
Naast genoemde organisaties is Haan in gesprek met diverse gemeentes en veiligheidsregio’s. Na de zomervakantie start er een pilot met de Veiligheidsregio Zeeland.
Verdienmodel
Bedrijven en organisaties die de applicatie gebruiken betalen per maand of per evenement licentiekosten en een fee voor de implementatie. Toen Haan begon heeft hij veel eigen geld in zijn onderneming gestopt en flink wat geld geleend. ,,Dat waren geen hele grote sommen geld en dat is achteraf gezien maar goed ook”, zegt de ondernemer.
,,Op deze manier hebben we ons product stap voor stap kunnen ontwikkelen. Ik ben bang dat als ik in het begin heel veel geld had gehad, we het veel te snel te groot hadden willen maken. We bekijken telkens of een bepaalde functionaliteit past in ons concept. We luisteren hierbij goed naar de klant, maar maken er wel onze eigen keuzes in. Dat is best een uitdaging, want je wilt de klant zoveel mogelijk tevreden stellen. Maar je moet oppassen dat je er niet te ver in gaat. ‘Schoenmaker blijf bij je leest’ is daarbij ons adagium.” Dit jaar wil Haan in elk geval nog een gps-functie, een alarmeringsfunctie en een check-in/check-uit-functie toevoegen.
Lees ook: Zo kunnen events als onbetaalbare merkversterkers werken
Grenzeloos concept
Grenzen kent Safesight niet meer, want naast festivals bij onze zuiderburen, beginnen de voetbalstadions in Duitsland het te ontdekken. Alle Bundesligaclubs zijn benaderd en volgens Haan was Borussia Mönchengladbach direct enthousiast. ,,Na een korte pilotfase gaan we de komende seizoenen voor hen aan de slag.” Daarna volgde vrij snel FSV Mainz 05, dat na een wedstrijdbezoek bij Borussia-Mönchengladbach zich liet overtuigen.
Haan gaat niet voor de eenmalige klanten, want ook met Feyenoord is onlangs een meerjarig contract gesloten. Het blijft niet bij evenementen en voetbalstadions. De gemeentelijke zwembaden in Amsterdam, de RAI en de Tilburgse kermis werken er mee en de blik wordt daarnaast meer gericht op andere sportwedstrijden. ,,Ons ultieme, maar waarschijnlijk iets té ambitieuze doel is Tokio 2020.” Haan zegt het met knipoog, maar diep van binnen…
Ons ultieme, maar waarschijnlijk iets té ambitieuze doel is Tokio 2020