Aangeboden door Techniek College Rotterdam
Branded Content Technologie
Fles biodiesel als bekroning van eindexamenproject Techniek College Rotterdam
Mbo-opleiding Techniek College Rotterdam is ongeveer tien jaar geleden gestart met het opzetten van een ‘realistische oefenplek’ voor studenten van de richting Proces & Maintenance. De oefenplek in de buurt van Rotterdam is sinds drie jaar operationeel. In november werd als bekroning van een eindexamenproject door studenten een fles biodiesel geproduceerd en afgeleverd.
Techniek College Rotterdam (TCR) is een samenwerkingsschool van de opleidingen Albeda en Zadkine. Zij hebben al hun technische opleidingen ondergebracht bij TCR. Studenten worden hier opgeleid voor onder meer de bouwsector, de IT-branche, of de maakindustrie. Eén van de studierichtingen is Proces & Maintenance. Met het diploma maintenance of procestechniek kunnen de studenten aan het werk in de industrie. Ze bedienen of bouwen en onderhouden de installaties die nodig zijn om elektriciteit, kunststoffen, papier etc. te maken. Door steeds slimmere processen en apparaten te gebruiken leveren ze een bijdrage aan een duurzame samenleving.
,,We hebben nu ongeveer 350 studenten bij deze studierichting”, zegt onderwijsteamleider Igor Runsink van TCR. “Dat is te weinig. We hebben er 2000 nodig om aan de behoeften van de markt te voldoen”.
,,Er gaan op korte termijn heel veel mensen in deze sector met pensioen”, vult Eric Boehlé, docent Proces & Maintenance bij TCR, aan. ,,Deze mensen moeten vervangen worden. Maar op dit moment gillen veel bedrijven al om goede operators en goed onderhoudspersoneel. Van een tuinbouwbedrijf dat zijn proces volledig heeft geautomatiseerd tot grote bedrijven als Shell en BP”.
,,De bedrijven waarmee we contact hebben, zijn nauw gelieerd aan Deltalinqs.''
Oefenfabriek
Boehlé kwam zo’n tien jaar geleden op het idee om in de buurt van Rotterdam een ‘realistische oefenplek’ voor de studenten Proces & Maintenance in te richten. Hierdoor konden ze in de praktijk ervaren wat hun vak inhield. Na een aantal voorbereidingsjaren werd de ‘oefenfabriek’ drie jaar geleden in gebruik genomen.
In september startte een oefenproject, waarbij studenten de opdracht kregen om biodiesel te produceren. Cees Alderliesten, contactpersoon van TCR en adviseur bij Deltalinqs, een samenwerkingsverband van het Havenbedrijf Rotterdam en bedrijven in de Rotterdamse haven, kreeg in november een fles biodiesel uitgereikt. Deze diesel was op de oefenlocatie geproduceerd. ,,Onze samenwerking met Deltalinqs gaat al jaren terug. In 2000 hebben we samen het Proces College opgericht. De bedrijven waarmee we contact hebben, zijn nauw gelieerd aan Deltalinqs”, stelt Runsink.
,,We zijn een leeromgeving en de doelstelling is dat studenten hiervan leren. Fouten horen erbij''
Fout bij verwerking
Aan het examenproject om in een realistische situatie de biodiesel te produceren, deden 28 studenten van TCR onder toezicht van docenten mee. Niet iedereen is geslaagd, omdat er in het eindstadium van het project dingen niet vlekkeloos verliepen, zegt Boehlé. ,,De studenten hebben ontzettend veel geleerd, maar de biodiesel is helaas door een fout de installatie weer ingestuurd. Er zijn nu zo’n twintig kandidaten in één keer geslaagd. De rest krijgt nog een tweede kans in januari”.
Runsink: ,,We zijn een leeromgeving en de doelstelling is dat studenten hiervan leren. Fouten horen erbij. De laatste ploeg is dit geval de sjaak, maar dat hoort dus bij een leeromgeving”. Als de biodiesel uit de installatie is gehaald, wordt die geleverd aan dieselfabriek Viterra in Rotterdam. Die zorgt voor de verdere verwerking van deze brandstof.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Techniek College Rotterdam.