Aangeboden door Amazon Web Services

Branded Content Technologie

Zo zet je kunstmatige intelligentie succesvol in voor jouw bedrijf

Je bent op reis en je hebt een taxi nodig. Grote kans dat je dan aan Uber denkt. Uber moest het niet hebben van zijn winst: pas 12 jaar na oprichting had Uber geen rode cijfers meer. Toch hebben ze de taximarkt volledig veranderd. Hun kracht? Het inzetten van kunstmatige intelligentie (AI). Deborah Nas, parttime-hoogleraar en innovatie-expert, deelt het belang van kunstmatige intelligentie voor het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf.

Van onze redactie 5 oktober 2022

Deborah nas aws digitalisering

Foto: William Rutten

Nu is Uber geen taxi-, maar een techbedrijf. Een techbedrijf dat heel handig de fysieke en digitale wereld met elkaar weet te verbinden middels kunstmatige intelligentie. Ze maken het daarmee voor iedereen mogelijk om zich voort te bewegen met één tik op de knop. Nas vertelt: ,,Het ging Uber lange tijd niet om de winst in tegenstelling tot sommige grote corporates. Hun benadering maakt dat ze zo’n enorme voorsprong qua data en algoritmes hebben dat die kennis bijna niet meer in te halen is door de concurrent. Het is high risk, high rewards en daar gaan miljarden in om.”

5 tips: zo zet je kunstmatige intelligentie in voor jouw bedrijf

Download de whitepaper van Deborah Nas. Ontdek hoe Disney AI succesvol inzet en pas kunstmatige intelligentie op kleine schaal toe voor jouw bedrijf.

Digitalisering biedt enorme kansen
Niet elk bedrijf is zo innovatief als Uber. Veel bedrijven erkennen het belang van digitalisering, maar weten vaak niet waar ze moeten beginnen. ,,Onbekend maakt onbemind”, aldus Nas. ,,Zeker als er een heel sterke dga aan het roer staat. Als de dga geen affiniteit heeft met digitalisering, gaat het ook niet bottom up ontstaan. Want dat moet je iemand met een sterke visie, die het bedrijf leidt, gaan overtuigen van iets waar hij of zij misschien de waarde niet van inziet.” Het moeilijke van innovatie en verandering is dat het geen noodzaak is als het redelijk goed gaat. En als het slecht gaat, is er geen geld. Nas ziet dit graag doorbroken worden. ,,Dit begint met een visie en een drive van: de wereld verandert en ik moet mee, anders word ik irrelevant. Of: ik zie daar een enorme kans om onderscheidend vermogen neer te zetten.” Educatie van het management is daarin van essentieel belang.

Wat is een goed startpunt als je met digitalisering aan de slag wilt?

Download de tips van Deborah Nas over hoe je kunstmatige intelligentie voor jouw bedrijf inzet. Je kunt hier vandaag al mee beginnen: op kleine schaal zijn er veel mogelijkheden en ontwikkelingen.

Stap af van oude systemen
,,Er zijn bedrijven waar de digitale transformatie natuurlijk wel al volop in beweging is”, vervolgt Nas. ,,Startups bijvoorbeeld, die graag met nieuwe technologieën werken en continu aan het experimenteren zijn. Startups denken vaak meteen na over een meer modulaire aanpak van hun ICT-architectuur, zodat je makkelijk kunt upgraden of kunt switchen van supplier.” Dit in tegenstelling tot sommige logge corporates die werken met oude en gedateerde systemen, waarvan te weinig medewerkers weten hoe de systemen werken en wijzigingen uit kunnen voeren. ,,Zo’n oud systeem blokkeert alles. Je kunt een bestaand systeem niet zomaar offline halen of upgraden naar een andere supplier. Daarbij is de data vaak afkomstig van verschillende bronnen die meestal niet compatibel zijn.”

Toekomst om de hoek
Zolang winst een belangrijke drijfveer blijft, zal data-gedreven werken minder snel een speerpunt worden. ,,En dat terwijl er vooral in de fintech hoek heel interessante dingen gebeuren. Je ziet bijvoorbeeld in de verzekeringswereld een aantal scale-ups en unicorns die het hele verzekeringsproces draaien op data en kunstmatige intelligentie. De toekomst is om de hoek en binnen handbereik, maar dan moet je er wel de waarde van inzien.”

De toekomst om de hoek: hoe zorg je ervoor dat je kunstmatige intelligentie gaat snappen?

Download de whitepaper met 5 tips van Deborah Nas en word met jouw bedrijf de volgende unicorn.

tracking pixeltracking pixel