Nieuws Technologie

Deze broers gaan voor een revolutie en lanceren een tool waarmee de klant zelf meubels ontwerpt

Een unieke ontwerptool waarmee iedereen in staat is om zijn eigen meubels te ontwerpen. Dat is wat het Alkmaarse bedrijf Broers Design heeft geïntroduceerd. Dankzij Augmented Reality (AR) ziet de klant ook direct hoe een meubel in zijn of haar huis staat. „Wij luiden het begin van een nieuw tijdperk in.”

Crissy Mulder 4 juni 2021

Broers design mollee augmented reality tool meubels ontwerpt

Christian en Robert Mollee willen met Broers Design een revolutie in de meubelindustrie teweeg brengen. Foto: Broers Design

De ondernemende broers Christian en Robert Mollee vullen elkaar goed aan. Christian als ontwerper en ambachtelijk meubelmaker, Robert met een achtergrond in business engineering en procesontwikkeling. „Toen Robert mijn meubelmakerij bezocht, wees hij mij op kansen die de meubelindustrie nog niet eerder zag.” Robert: „Wat nu als we de meubels middels AR bij de mensen thuis tot leven brengen? Geheel op maat. Zonder showroombezoek. Zonder CO2-uitstoot. En snel geleverd. Dan ontketen we een revolutie in de meubelindustrie.”

Het ideale startmoment

Zo gezegd, zo gedaan. Midden in coronatijd staken de broers de koppen bij elkaar. „Voor ons was dit het ideale startmoment”, zegt Robert. „Dankzij de crisis hadden wij alle tijd om ons concept goed en rustig uit te denken. Daarbij zorgde corona voor een extra impuls om vanuit huis te shoppen. Dat bezorgde ons de wind in de rug.”

"De klant vindt de tool onwijs interessant, maar ook een beetje spannend"

Christian Mollee, medeoprichter Broers Design

Lees ook: Augmented reality: social shopping-trend zal in 2021 doorzetten

De broers ontwierpen de tool volledig in eigen beheer. Het resultaat? Een online configurator met maar liefst driehonderdmiljoen opties, zegt Christian. „Wij betrekken de klant zowel bij het product als het ontwerp. Dat begint met een eerste idee. De klant weet het beste wat hij wil en waar het nieuwe meubel een plek verdient. Met de ontwerptool ontwerpt hij binnen no-time een meubel dat hij vervolgens ‘projecteert’ in zijn eigen huis. De details past hij eenvoudig aan. Net zolang totdat zijn ontwerp klaar is voor productie. Met één druk op de knop verstuurt de klant zijn ontwerp naar ons atelier, waar onze machines het meubel duurzaam vervaardigen.

Eerst een showroom, daarna volledig online

Volgens Robert zijn de eerste reacties lovend, maar voorzichtig. „De consument vindt de tool onwijs interessant, maar ook een beetje spannend. Hij is nu eenmaal gewend om een meubel eerst te zien en te voelen voordat hij het aanschaft. Daarom besloten wij om in deze beginperiode één showroom te openen. De tijd moet dat veranderen. Zodra men het vertrouwen krijgt, gaan wij volledig online. Geheel volgens ons duurzaam gedachtengoed.”

De online configurator van Broers Design kent maar liefst driehonderdmiljoen opties. Beeld: Broers Design

Die duurzame visie staat centraal bij Broers Design. In minder CO2-uitstoot én minder bomenkap, zegt Robert. „Middels onze AR-tool haalt de consument de showroom in huis. Dat betekent dat hij niet meer in de auto hoeft te stappen en dus geen CO2-uitstoot.” Christian vult aan: „In de meubelindustrie wordt voornamelijk met massief eikenhout gewerkt. Deze bomen doen er zo’n 150 jaar over om volgroeid te raken. Kap je zo’n boom, dan duurt het dus weer 150 jaar voor je een nieuwe boom hebt. Dat houden we niet vol. Dat moeten we niet willen.”

„Daarbij zijn er (te) veel cowboyproducenten die niet duurzaam met massief hout omgaan. Daardoor ontstaat er een overschot aan slecht geproduceerde meubelen die snel stuk gaan. Wij gebruiken een type hout dat sterker is en sneller groeit dan massief eiken hout. Dat betekent: minder houtkap en een betere kwaliteit.”

Liefde op het eerste gezicht

Ook qua marketing doen de broers het net even anders dan anders. Zo zetten zij volledig in op social media. Een foto zegt volgens hen namelijk meer dan duizend woorden, aldus Christian. „Onze klant moet verliefd worden op een meubel, maar vervolgens denken: ‘dat wil ik hebben, maar dan net even anders'. Dat kan bij ons. Alles is op maat. En er is voor ieder wat wils.”

Een tafel van de hand van Broers Design. Foto: Broers Design

Lees ook: Coronacrisis aanleiding voor miljoenen downloads van app startup Fectar

Van massaproductie naar exclusief ontwerp

De eerste cijfers? Die houden de broers nog even voor zichzelf, maar de verwachtingen zijn groots. Robert: „Zodra het klantvertrouwen er is, gaan we los. Eerst met tafels, later met ander meubilair. Het concept staat, de app werkt en de machines zijn gereed. Nu is het aan ons om nieuwe producten te ontwikkelen. Van een kast op maat tot een dressoir met duizend verschillende details.”

Of de broers ‘internationaal groots’ willen worden? Dat dan weer niet, zegt Christian. „Wij streven niet naar massaproductie, maar maken liever een exclusief ontwerp dat voor iedereen toegankelijk is. Dat is waar wij blij van worden. Dat is wat ons drijft. De stip op de horizon? Een revolutie in de meubelindustrie.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws