Nieuws Technologie

Coronacrisis aanleiding voor miljoenen downloads van app startup Fectar

Samen met Rens Lensvelt startte Eugène Kuipers in 2020 met Fectar, een wereldwijd platform voor augmented en virtual reality. Vanaf de lancering maakte de startup dankzij de coronacrisis een extreme groei mee. Op 16 april werd de eerste content in de app geplaatst en na acht maanden staat de teller op bijna twee miljoen app-downloads wereldwijd.

Van onze redactie 19 januari 2021

Augmented reality vr app fectar

Foto: Unsplash

Met een team van elf man verovert het bedrijf naar eigen zeggen wereldwijd de markt van augmented reality (AR), een techniek waarbij een virtuele laag over de werkelijkheid kan worden gelegd. Techreuzen als Facebook, Google, Microsoft en Apple zetten flink in op deze techniek.

Op dit moment hebben wereldwijd ruim 1,75 miljard consumenten toegang tot augmented reality middels hoofdzakelijk hun smartphone en daar komen in 2021 de brillen met AR-techniek bij. Zowel Facebook als Apple kondigden begin januari aan nog dit jaar op de markt te komen met zogenaamde ‘smart glasses’.

''We ontvingen recent een TikTok-filmpje van twee jongens in een Aziatisch land die een helikopter in augmented reality plaatsten op een zandpad ergens in de binnenlanden''

Eugène Kuipers, ceo en mede-oprichter Fectar

YouTube voor augmented reality

Fectar maakt het voor zowel bedrijven als particulieren makkelijk om augmented en virtual reality-belevingen te creëren en te bekijken. Eugène Kuipers: ,,Ons platform kun je zien als de YouTube voor AR en VR. Als je een video wilt delen met collega’s of de rest van de wereld kies je voor YouTube, als je content wilt delen in augmented en virtual reality dan kies je voor Fectar.''

Het platform blijkt over de hele wereld aan te slaan: in 176 landen wordt er momenteel content gecreëerd en bekeken. Kuipers: ,,We ontvingen recent een TikTok-filmpje van twee jongens in een Aziatisch land die een helikopter in augmented reality plaatsten op een zandpad ergens in de binnenlanden. Hoe gaaf om te zien dat Fectar relevant is waar ook ter wereld!''

Lees ook: Groeien over de grenzen: zo veroveren Nederlandse merken het buitenland

Versnelling groei startup

Nu het aantal app-downloads snel blijft toenemen en de enorme hoeveelheid data steeds meer inzicht geeft op het gebied van augmented reality wordt samen met de investeerders ook gezocht naar de beste manier om het platform zo snel mogelijk tot de standaard te maken in het segment.

Na een eerste investeringsronde in 2020 zal het bedrijf ook dit jaar op zoek gaan naar het juiste kapitaal om de droom verder waar te maken.

Lees ook: Het gaat rap met Rotterdamse app Relive: ruim tien miljoen gebruikers

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.