Nieuws Technologie

Curiosity investeert tonnen in 3D modelling-startup Alpha AR

Curiosity, een Nederlands venture capital-fonds gefocust op seed-level investeringen in AI-startups in Noord-Europa, heeft een tweede investering binnen. Gezamenlijk met ZAKA Ventures wordt 800.000 dollar beschikbaar gesteld voor de groei van de Estlandse startup Alpha AR.

Van onze redactie 17 maart 2022

Rait Eino Laarmann Madis Alesmaa

Madis Alesmaa en Rait-Eino Laarmann (links). Foto: Alpha AR

3D-modellen zijn geschikt voor augmented reality (AR) en virtual reality (VR)

De groei en de populariteit van virtuele omgevingen brengt een grotere vraag naar 3D-modellen en zogeheten ‘digital twins’ met zich mee. Om hierop in te spelen besloten oprichters Madis Alesmaa, Rait-Eino Laarmann en Gholamreza Anbarjafari in 2018 Alpha AR op te richten. Alpha AR’s technologie maakt het mogelijk om ieder 2D-beeld geautomatiseerd om te zetten in een 3D-model, zonder dat er speciale vaardigheden of ervaring in 3D-modellering voor nodig is.

Door de inzet van machine learning neemt Alpha AR’s platform het volledige proces uit handen en kunnen sneller en goedkoper dan ooit tevoren hoogwaardige 3D-modellen worden gecreëerd die geschikt zijn voor augmented reality (AR), virtual reality (VR), virtuele try-ons, NFT’s en toekomstige metaverse-omgevingen. Doordat het een online platform betreft is de software van Alpha AR overal ter wereld inzetbaar.

''De combinatie van geavanceerde technologie en sterk ondernemerschap maakt van Alpha AR een startup met enorme groeipotentie''

Herman Kienhuis, mede-oprichter Curiosity

Metaverse gaat grotere rol spelen in gaming, social media, productiviteit en retail

,,De combinatie van geavanceerde technologie en sterk ondernemerschap maakt van Alpha AR een startup met enorme groeipotentie. Ze werken al voor grote internationale merken en er is zelfs sprake van een wachtlijst. We kijken er naar uit om samen de ambitie te realiseren om een wereldspeler in 3D-contentcreatie te worden”, zegt Herman Kienhuis, mede-oprichter van Curiosity.

De startup heeft nu in totaal 1 miljoen dollar opgehaald. Het bedrag zal worden ingezet voor verdere ontwikkeling van het AI-platform en internationale expansie. Specifiek streeft de startup ernaar om een prominente rol in te nemen in de groei van de metaverse: online omgevingen die verschillende technologie elementen zoals virtual reality, augmented reality, en videocommunicatie samenbrengen voor een vermenging van de virtuele en fysieke wereld. Denk aan games zoals Fortnite en het virtueel passen van kleding. Verwacht wordt dat de metaverse een steeds grotere rol zal gaan spelen in branches zoals gaming, entertainment, social media, productiviteit en retail.

Lees ook: Waarom Artificial Intelligence een trend is en wat je er echt mee kunt

Curiosity richt zich op AI-software startups in Benelux, Scandinavië en Baltische staten

Alpha AR bevindt zich in de vroege commercialiseringsfase en werkt samen met grote internationale merken zoals Renault, Meta, Farfetch, WANNA, PWC, VivaTech, Publicis, Threedium en Plug and Play.

Curiosity richt zich op vroege-fase investeringen in AI-software startups in de Benelux, Scandinavië en de Baltische staten. Het is in 2021 opgericht door investeerders Herman Kienhuis (McKinsey, SanomaDigital, KPN Ventures, River Venture Partners) en Maurice Beckand Verwee (Walvis Participaties, Crosspring, River Venture Partners).

Lees ook: Zo wordt jouw bedrijf future-proof met kunstmatige intelligentie

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws