Nieuws Technologie

Waarom autodealers vooral níet verplicht op elektro-cursus moeten

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur wil dat autodealers meer elektrische auto’s gaan verkopen. Verkopers moeten daarom naar een cursus om te leren hoe ze de voordelen van stekkerauto’s beter kunnen uitleggen. Waarom deze Haagse actie?

Jan Rooderkerk | Foto: Pixabay 31 augustus 2018

Elektrisch rijden 2

Jan Rooderkerk is al enige decennia autojournalist en is gespecialiseerd in elektrische mobiliteit. Met zijn EV Coöperatie ondersteunt en adviseert hij ondernemers en overheden die rijden op een batterij of op waterstof willen stimuleren.

De staatssecretaris wil naast deze actie ook nog een campagne gaan voeren om de voordelen van elektrisch rijden bij het grote publiek onder de aandacht te brengen. In principe is alles wat het kabinet doet om het succes van elektrische auto’s en daardoor vermindering van de emissie te verbeteren, te loven. Maar ook dit is bemoeizuchtige symboolpolitiek die veel geld kost en geen effect heeft. Want op welke planeet leven mevrouw Van Veldhoven en haar ambtenaren? Ondernemers weten immers als geen ander dat er alleen iets te verkopen is als het a) echt leverbaar is, b) als de prijs/kwaliteitverhouding goed is en c) als de potentiële kopers de aanschaf als een goede investering zien.

Zwaard van Damocles boven de autobranche

Was het huiswerk een beetje goed gedaan, dan zou mevrouw Van Veldhoven weten dat er een ‘Zwaard van Damocles’ boven de autobranche hangt. En ook waarom. Omdat de productie-aantallen van elektrische auto’s laag zijn, zijn de prijzen hoog en is de winst minimaal. Dat is minder leuk verkopen dan een auto waaraan honderden of duizenden euro’s verdiend worden. Aan elektrische auto’s kan bovendien maar zo weinig kapot dat ze nauwelijks nog in de werkplaats komen – dat zijn nota bene meestal de echte cashcows van dealerbedrijven. Weggegooid geld dus, die beoogde cursussen van de staatssecretaris. Dat kan heel veel beter besteed worden: als ze vier miljoen naar Shell overmaakt om een paar waterstofstations te bouwen (er zijn 40 waterstofauto’s in ons land), denk dan ook aan bijvoorbeeld laadpaaloplader Fastned, zodat de tienduizenden elektrische auto’s makkelijker en sneller kunnen laden.

Vraag-aanbod spagaat

Tweede punt, al even aangestipt: het aanbod is nog vrij schaars en de prijzen zijn relatief hoog. Je moet het als zakenrijder of particulier al behoorlijk gemaakt hebben om een auto als een Nissan Leaf, VW E-Golf of Hyundai Kona te kunnen rijden. Want dan praten we toch over 35 à 40 mille. Wie voor dat bedrag een auto aanschaft waarmee zonder opladen onderweg ‘maar’ zo’n 200 tot 300 kilometer af te leggen is, doet dat serieus voor het milieu of om de laagste bijtelling.

Bijtellingsregels

En tot slot punt c). Diezelfde overheid die ons zo graag elektrisch ziet gaan rijden verandert bijna jaarlijks de bijtellingsregels. Dat helpt op geen enkele manier om nu een zakelijk verantwoorde investering te doen die ook de komende jaren nog verantwoord is. Niet duidelijk is of de vrijstelling van wegenbelasting (elektrische auto’s zijn door hun batterij zwaar, dus het gaat dan om serieus geld) ook na 2020 blijft. Komend jaar worden duurdere elektrische wagens qua bijtelling al zwaarder belast. Reken maar dat daardoor de verkoop van batterij-auto’s boven de 50 mille komend jaar een flinke tik krijgt. Dat heeft diezelfde overheid dan veroorzaakt.

Niet voldoende laadpalen

Verder is er de zorg bij veel mensen dat je de elektrische auto onvoldoende kunt opladen. Want we hebben best veel laadpalen in ons land, maar niet voldoende om echte groei op te kunnen vangen. Nog te vaak is zo’n laadpaal stuk of kun je er niet opladen omdat er een ‘gewone auto’ staat geparkeerd. Dat echt gaan beboeten helpt. En als we veel meer elektrisch gaan rijden, vallen er zoveel accijnsinkomsten weg dat menigeen al vreest dat dan de stroomtarieven omhooggaan. Of dat de overheid ergens anders de missende belastingopbrengsten komt ophalen.

Nihil effect

Zelfs al verplicht je ondernemers in de autobranche om hun medewerkers op cursus te sturen, het effect zal nihil zijn. Een zinloze patriarchale misser. ‘Den Haag’ moet niet dit soort loze acties in gang zetten, ze moet écht en doordacht gaan stimuleren. Net zoals dat in bijvoorbeeld Noorwegen gebeurt. Oh, en nog een tip aan de Haagse ambtenaren en politici: als je het inzetten van elektrische auto’s (of auto’s op waterstof) gaat stimuleren met een aankoopsubsidie (helpt ook), zorg er dan wel voor dat bij voortijdige export van die auto de volledige subsidie moet worden terugbetaald. Dan blijven die schone auto’s in ons land en blijven ze een bijdrage leveren aan de lagere uitstoot. Ook dat is een stuk effectiever dan symboolpolitiek bedrijven.