Nieuws Technologie
Deze ondernemers spelen handig in op de opkomst van bitcoin
Apps, allerlei technische snufjes en betalen met digitaal geld lijken steeds meer de manier van shoppen te bepalen. Jongeren zijn straks niet anders gewend, maar bij de gemiddelde consument heerst nog veel onwetendheid en angst. Dat meldt het AD.

De plaatselijke bakker binnenwandelen en een interessante aanbieding van de slager op je mobiele telefoon ontvangen? Of boodschappen doen in de Dorpsstraat en betalen met de virtuele Dorpsstraatmunt? Dit lijkt toekomstmuziek, maar veel IT’ers buigen zich dagelijks over nieuwe ideeën die het winkelen nog leuker maken. Zo ook Michael Hauser, eigenaar van herenmodewinkel House of Blue Jeans, die zich al jaren bezighoudt met de nieuwste technieken op shopgebied.
Bitcoins, digibytes en virtuele guldens
In zijn boetiek in de Dorpsstraat en in zijn webwinkel kunnen zijn klanten al lange tijd betalen met bitcoins, digibytes en virtuele guldens. Nu de bitcoin populairder wordt, weten steeds meer klanten zijn winkel te vinden. ,,Mensen met bitcoins zoeken producten die ze met de munten kunnen aanschaffen. Hier speel ik op in”, legt Hauser uit.
Lees ook: Met deze gehaaide trucs stimuleren bedrijven de bitcoingekte
Inspelen op de toekomst
Zo ook collega-ondernemer Dennie van Herwijnen van Van Herwijnen Wandel Speciaalzaak. ,,Michael adviseerde mij in te spelen op de toekomst. Tijdens oud en nieuw heb ik bijvoorbeeld een bericht geplaatst op sociale media dat ik het enige vuurwerkpunt in Nederland was waar betaald kon worden met bitcoins. Enkele klanten kwamen hierdoor speciaal naar Zoetermeer om op die manier vuurwerk bij mij te kopen.”
Onduidelijk
Ondanks de populariteit van bitcoins vragen veel mensen zich af wat ze ermee kunnen. De kennis ontbreekt en hoe die digitale munten nou exact werken, is bij velen nog onduidelijk. Hauser: ,,Het systeem zit heel slim in elkaar, maar is voor de meesten nogal ingewikkeld. Nerds begrijpen exact hoe digitale munten werken en zij spelen hier slim op in. Door mijn interesse deed ik in de beginjaren onderzoek naar bitcoins. Ik wilde weten hoe het in zijn werk gaat. Ik kocht toen al bitcoins, terwijl ze nog relatief onbekend waren.”
Digitale munten
Van Herwijnen vult aan: ,,Klanten kunnen kiezen hoe ze in mijn winkel betalen. Als winkelier kan ik kiezen of ik de betaling uitbetaald wil hebben in euro’s of in digitale munten. Als je slim bent, kies je het betaalmiddel wat het meeste oplevert op dat moment. Dus je moet goed de koersen in de gaten houden.”
Technische snufjes
Hauser wilde alle Dorpsstraat-winkeliers meekrijgen in zijn digitale plannen. Helaas is hem dit niet gelukt. Maar Hauser geeft niet op en is druk met het bedenken van nieuwe technische snufjes. Zo wil hij de Dorpsstraatmunt ontwikkelen die in de plaats komt van de Dorpsstraatpas. Hiermee kunnen bezoekers bij hun aankopen punten sparen voor korting. Een speciale app zou informatie over het winkelend publiek kunnen bieden. Hierdoor krijgen winkeliers veel informatie over het koopgedrag en kunnen hierop inspringen met aanbiedingen. Hauser: ,,Er komen ook steeds meer kassaloze winkels in de steden. Er zijn al supermarkten waar je je boodschappen direct in je boodschappentas kan doen en zo de winkel uitlopen. De app op je telefoon houdt exact bij wat je meegenomen hebt. Via de wallet op je telefoon betaal je zo de rekening.”
Lees ook: Hoe werkt bitcoin?
2.000 soorten virtuele munten
Ondertussen komen er steeds meer nieuwe virtuele munten bij. ,,Ik denk dat er wel meer dan 2.000 soorten zijn.” Dat de populariteit van de munten toeneemt, merkt Hauser wel aan het aantal bestellingen in zijn webshop. Zijn zelfontworpen shirts en sweaters met de logo’s van de digitale munten vinden gretig aftrek. ,,Bitcoins en andere munten zorgen voor een veilige manier van betalen en je hebt snel de beschikking over je geld. Wel raad ik aan om een ‘kluis’ aan te schaffen, waar je je digitale betaalmiddelen in bewaard. Door ze bijvoorbeeld te plaatsen op een USB-stick met een wachtwoord kun je ze veilig bewaren.''
Nerds begrijpen exact hoe digitale munten werken en zij spelen hier slim op in. Door mijn interesse deed ik in de beginjaren onderzoek naar bitcoins