Nieuws Technologie

Deze wonderboy (20) verovert de wereld met zijn miljoenenbedrijf

Iddo Gino mag dan pas 20 zijn, maar runt een miljoenenbedrijf: RapidAPI. RapidAPI is een API-marktplaats voor ontwikkelaars. Voor het EnableUniverse congres op donderdag 29 maart in Amsterdam, georganiseerd door IT-integratiespecialist Enable U, was Gino aanwezig als keynotespreker.

Linda Roos | Foto's: Vincent Krijtenburg 6 april 2018

201803 vincentkr ondern iddo gino 01

Tijdens de keynote op het EnableUniverse congres wordt het al gauw duidelijk waarom de van oorsprong Israëliër in Nederland is: de lancering van DigiCosmos, het zusje van EnableU. Met de exclusieve rechten van RapidAPI stelt DigiCosmos alle 8.000 API’s in de Benelux, Duitsland en Scandinavië beschikbaar. Een grote stap voor RapidAPI.

Hackathon

Het begint voor Gino op zijn zestiende: als tiener maakt hij deel uit van een hackathon-organisatie. Een hackathon is een 36-urig durend evenement waar ontwikkelaars met elkaar een app moeten bouwen.

Lees ook: Innovatiefste bedrijf van Nederland: 10 miljoen omzet met levensreddende apparaten

,,De enige manier om een app in zo’n korte tijd te kunnen ontwikkelen is door gebruik te maken van API’s”, legt Gino uit. ,,Wij hadden vooraf al een aantal API’s geselecteerd die interessant zouden kunnen zijn voor ontwikkelaars. Maar we merkten dat mensen die niet bij de hackathon aanwezig waren het ook erg handig vonden.”

Dov Moran

Tijdens een van de hackathons trekt Gino de aandacht van Dov Moran, een Israëlische ondernemer. ,,Er zijn zoveel momenten in het ondernemerschap die op het eerste oog niet zo bijzonder lijken, maar die uiteindelijk van doorslaggevend belang zijn voor jouw bedrijf”, vertelt Gino. Dat was het geval tijdens deze hackathon. ,,Ik was er omdat ik een vriend zou helpen. Daar ontmoette ik Moran, een van de grootste angel investor in Israël. Hij voelde wel iets voor ons idee en wilde graag helpen om hier een bedrijf van te maken.”

Moran besluit Gino niet alleen te mentoren, maar ook in zijn bedrijf te investeren: maar liefst 250.000 dollar. Met dit startkapitaal op zak besluit Gino te stoppen met school, te verhuizen naar San Francisco en RapidAPI daar verder uit te bouwen. Momenteel bevindt het ingenieursteam zich in Israël en is het hoofdkantoor gevestigd in San Francisco.

Marktplaatsmodel

Inmiddels bestaat het team van RapidAPI uit zo’n dertig werknemers, waarvan er tien op het hoofdkantoor in San Francisco zitten en twintig in Israël. De stap naar San Francisco is voor Gino een logische geweest: ,,Om met de juiste investeerders, ontwikkelaars en API-bedrijven in contact te kunnen komen, moet je op de plek zijn waar zij zich verzamelen. De grootste ontwikkelaars en bedrijven bevonden zich in en rondom San Francisco. Daarom was het voor ons een voor de hand liggende stap om het bedrijf daarheen te verhuizen.”

RapidAPI werkt met een marktplaatsmodel, waarbij ontwikkelaars gebruik kunnen maken van API’s. Indien het gaat om betaald gebruik, dan gaat daarvan gemiddeld 20 procent naar RapidAPI. ,,Momenteel vind je op ons platform meer dan 8.000 verschillende API’s, die door ongeveer een half miljoen ontwikkelaars worden gebruikt”, vertelt Gino.

De doelgroep van RapidAPI zijn dus ontwikkelaars, geen reguliere internetgebruikers. ,,Als gewone internetgebruiker heb je wel te maken met API’s”, legt Gino uit. ,,Je maakt waarschijnlijk gebruik van online producten en diensten waarin van alles aan elkaar geschakeld wordt via API’s. Als je bijvoorbeeld op bepaalde websites inlogt via Facebook, wordt er gebruik gemaakt van de Facebook-API om aan jouw gebruikersinformatie te komen.”

Forbes ‘30 Under 30’

Gino staat in de Forbes ‘30 Under 30’-lijst. ,,Het is een hele eer. Op een gegeven moment was ik op een Forbes-conferentie waar ook Ashton Kutcher en Kendrick Lamar rondliepen, dat was heel bizar”, lacht Gino. Voor de jonge ondernemer opent dit bovendien nieuwe deuren. ,,Een van de dingen waar ik als jonge ondernemer mee worstelde, was het creëren van geloofwaardigheid. Aan het begin is iedereen enthousiast: je bent jong en cool en iedereen wil met je praten. Maar dan zit je aan tafel met grote Fortune 500-bedrijven en moet je hen overhalen om al hun API-connecties naar jouw platform te halen. Opeens realiseren zij zich: ‘Wacht eens even, jij bent zo jong, werkt dit wel?’.”

Opgepikt en erkent worden door diverse media, waaronder Forbes, helpt Gino enorm. Ook het bouwen van een team van getalenteerde mensen met meer ervaring zorgt ervoor dat RapidAPI uitgegroeid is tot een serieuze speler.

Het grote plaatje

Een van de dingen die Gino heeft geleerd, is de juiste mensen om je heen verzamelen. ,,Aan het begin ben je heel enthousiast en wil je het liefst zelf zo’n platform bouwen, maar in de praktijk werkt dat niet zo. Door de juiste mensen aan te trekken en een team te vormen kun je echt stappen zetten.” Ook langetermijndenken is voor de jonge ondernemer heel belangrijk. ,,Het grote plaatje kunnen zien helpt ons enorm met onze groei. Je kunt natuurlijk alle energie steken in het snel behalen van een ‘small win’, maar het is beter om vooruit te kijken en grote plannen te maken voor de toekomst”, legt Gino uit.

Wereldwijd

Plannen voor de toekomst zijn er voor RapidAPI genoeg. Onlangs haalde het bedrijf 3,5 miljoen aan financiering op. ,,Ons idee is om ontwikkelaars en API’s wereldwijd samen te brengen op één platform. Een van de eerste stappen is meer API’s naar ons platform halen. Dit doen we bijvoorbeeld door initiatieven als DigiCosmos, omdat we op die manier gebruik kunnen maken van het lokale netwerk. Zo kunnen we ook API’s uit Nederland, België, Duitsland en andere Noord-Europese landen binnenhalen.”

De tweede stap is het aantrekken van ontwikkelaars. Ook daar helpt DigiCosmos bij. ,,We kunnen hackathons en conferenties organiseren, zodat alle ontwikkelaars op de hoogte zijn van ons platform.” Groeien in grootte heeft daarom bij RapidAPI nu de meeste focus.

Lees ook: Duurzame tamponbusiness Yoni verdubbelt elk jaar omzet met producten in AH en Etos

Inspiratie

Een ondernemer die Gino inspirerend vindt, is de oprichter van Uber: Travis Kalanick. ,,Zij erkenden dat er een grote overgang gaande was in de markt. Aan de ene kant was er die groep mensen die wilden rijden en daar graag geld mee zouden verdienen. Aan de andere kant was er een groep reizigers. Uber verbindt beide groepen met elkaar, waardoor er in de taxiwereld een nieuwe markt ontstond.”

Hetzelfde gebeurt volgens Gino nu in de wereld van API’s. ,,Er zijn handige API’s gemaakt en er zijn ontwikkelaars die deze API’s nodig hebben. Je moet dus een manier vinden om deze twee componenten met elkaar te verbinden. Het is lastig om op deze manier een bedrijf op te zetten. Als je namelijk heel veel API’s verzamelt, maar bijna geen ontwikkelaars kent die deze API’s willen gebruiken, dan schiet het niet op. Andersom werkt het ook niet: heel veel ontwikkelaars hebben benaderd, maar over veel te weinig API’s beschikken. Die twee kanten moeten in balans zijn.”

Er zijn veel momenten in het ondernemerschap die op het eerste oog niet bijzonder lijken, maar uiteindelijk doorslaggevend zijn voor je bedrijf

Iddo Gino, oprichter RapidAPI