Nieuws Technologie

Dirk Scheringa probeert het met cryptomunten: al 10 miljoen dollar in kas

Dirk Scheringa is back in business. Vorig jaar zette Scheringa CS Factoring op. Nu probeert hij het met cryptomunten, schrijft het AD. Lakeman: ,,Debiteurenbeheer is tenminste nog een reële economische activiteit. Cryptomunten zijn één grote bubbel."

Sander van Mersbergen 13 december 2017

Dirk scheringa cs factoring beurs

Dirk Scheringa is nog steeds helemaal Dirk Scheringa, heeft Martin Bylsma al gemerkt. Hij werkt bij ICO Headstart nu een paar maanden samen met de Noord-Hollander, die is aangetrokken als ceo. ,,Hij heeft verdomd veel energie voor iemand van 67. Hij barst van de ideeën, inspireert en is altijd aan het werk. Als je 's avonds een skypevergadering wil beleggen, is dat geen enkel probleem."

Bij ICO Headstart, dat geld wil gaan verdienen met het selecteren van succesvolle cryptomuntprojecten, wisten ze niet goed hoe de komst van de ex-bankier publicitair zou uitpakken. ,,Er spelen natuurlijk zaken uit het verleden, zoals de rechtszaak rond het faillissement van DSB. Maar daar gaat het in de publiciteit bijna niet over. Het gaat vooral over ons bedrijf."

Lees ook: 4 keer ondernemen op z'n Scheringa's

Met resultaat. In een eerste investeringsronde zou ICO Headstart naar eigen zeggen ruim 10 miljoen dollar hebben opgehaald, bijna 9 miljoen euro. Er is sprake van een Dirk-effect.

Van een afstandje ziet Pieter Lakeman het met lede ogen aan. ,,Blijkbaar heeft Scheringa nog geen zin om achter de geraniums te zitten. Ik heb daar geen woorden voor."

Toegegeven: Lakeman, fraudebestrijder van professie, is een gezworen vijand van de ex-bankier. Met zijn oproep om spaargeld bij de DSB bank weg te halen stond Lakeman in 2009 aan de basis van het faillissement van DSB.

,,Je ziet dat Scheringa zijn heil zoekt op terreinen waar De Nederlandsche Bank geen toezicht kan houden. En dat is logisch, want als Scheringa bijvoorbeeld een nieuwe bank wil beginnen, zou hij geen toestemming krijgen."

Vorig jaar zette Scheringa CS Factoring op. Nu probeert hij het met cryptomunten. Lakeman: ,,Debiteurenbeheer is tenminste nog een reële economische activiteit. Cryptomunten zijn één grote bubbel."

Blockchain

Met het geld dat ICO Headstart ophaalt, wil het bedrijf projecten financieren die gebruikmaken van de blockchain-technologie. Dit is een nieuwe manier om financiële transacties vast te leggen, en is een regelrechte hype. Dat komt onder meer door de enorme koerswinst die de bitcoin doormaakt. Dirk en zijn mannen springen handig in dat gat.

Toezichthouders maken zich grote zorgen over de activiteit waarin Scheringa's nieuwe bedrijf geld steekt: Initial Coin Offering (ICO). De Autoriteit Financiële Markten kan net als andere instanties geen toezicht houden op de cryptomarkt en ziet bij ICO's een hoge kans op oplichting en verlies van inleg. ,,Een gevaarlijke cocktail", noemt AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven het.

Martin Bylsma van ICO Headstart heeft het ook gelezen. Hij is het ermee eens dat niet alle ICO's betrouwbaar zijn. ,,Daarom zijn wij er juist. Wij gebruiken onze kennis om te bepalen welke projecten kans maken en welke niet. Eigenlijk gaan wij op de stoel van de AFM zitten."

Cryptoprojecten

Concrete cryptoprojecten waarin Scheringa's nieuwe bedrijf gaat investeren, kan Bylsma nog niet noemen. Van de 10 miljoen dollar die nu is opgehaald, wordt 90 procent in de eigen organisatie gestoken. ,,We hebben veel geïnvesteerd om de organisatie op poten te zetten. We moeten eerst een financiële basis leggen. De overige 10 procent wordt gereserveerd voor ICO-projecten."

Als Lakeman deze getallen hoort, slaat hij steil achterover. ,,Dat is toch shocking. Je zou het eerder andersom verwachten, dat 90 procent in microbedrijfjes gestoken wordt. Nu moeten investeerders maar zien wat er uiteindelijk van terecht gaat komen."

Debiteurenbeheer is tenminste nog een reële economische activiteit. Cryptomunten zijn één grote bubbel

Pieter Lakeman, fraudebestrijder