Nieuws Technologie

Dronegigant uit China strijkt neer in Twente

Testcentrum Space53 gaat op luchthaven samenwerken met DJI, de grootste droneproducent ter wereld. Dat meldt Tubantia.

TEUN STAAL | Foto's: Emiel Muijderman 6 juli 2017

Drone enschede 1 EMIELMUIJDERMAN

Na telecomgigant Nokia heeft Space53 weer een groot concern aan zich weten te binden: de Chinese droneproducent DJI gaat op Twente Airport dronepiloten trainen, en onbemande luchtvaartuigen testen, die bij reddingsacties worden ingezet.

Di-Jiang Innovations, zoals het bedrijf voluit heet, heeft daartoe een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met Space53, het eerste Nederlandse dronetestcentrum. Namens de Chinese droneproducent zette Barbara Stelzner, de Duitse directeur communicatie van de Europese vestiging van DJI, de handtekening.

DJI is de grootste producent van consumentendrones. Het bedrijf begon in 2006 met de productie van onbemande toestellen, en heeft zich in ruim tien jaar tijd opgewerkt tot een wereldspeler in deze branche: DJI kent een jaaromzet van 2 miljard dollar, en telt wereldwijd 8.000 werknemers.

De komende jaren wil DJI zich meer gaan richten op de ontwikkeling van drones die door overheidsinstanties worden ingezet om de publieke veiligheid te waarborgen, en bij reddingsacties of calamiteiten worden gebruikt. Het bedrijf denkt dat de faciliteiten die Space53 biedt, - een vliegveld, de Twente Safety Campus met de brandweer, en de nabijheid van onderzoeks- en onderwijsinstellingen - ideaal zijn voor het trainen van reddingswerkers en het testen van drones.

Lees ook: Met deze drone speuren boeren naar weidevogels

Vergunning

"Dat is de reden dat wij voor Twente hebben gekozen", zegt Stelzner. "Wanneer we beginnen, is nog niet te zeggen, daarover gaan we de komende tijd in gesprek." Space53 hoopt in ieder geval binnen enkele weken de vergunning voor het testen van drones definitief binnen te hebben.

De samenwerking met DJI resulteert niet meteen in een grote hoeveelheid banen. "We hebben natuurlijk wel de hoop dat dit op termijn flink wat werkgelegenheid oplevert", zegt wethouder Patrick Welman van de gemeente Enschede. "Deze overeenkomst met DJI draagt in eerste instantie vooral bij aan het merk Space53, dat steeds meer betekenis krijgt."

Lees ook: Eindhoven krijgt eigen drone-festival met race

Luchthaven

De Chinezen zelf waren nog niet te bekennen op de landingsbaan van Twente Airport. Het neemt niet weg dat DJI, een jong en snelgroeiend Chinees bedrijf dat drones maakt, gisteren op papier heeft bekrachtigd dat het wil gaan trainen en testen op het terrein van de Twentse luchthaven. De samenwerking vloeit voort uit de vele werkbezoeken die bestuurders en ambtenaren uit Enschede de afgelopen jaren brachten aan de Chinese miljoenen- en zusterstad Dalian.

Investeren

DJI - voluit Da-Jiang Innovations - is de twee grote speler, op het terrein van drones en onbemande luchttoestellen die Space53 weet te verleiden tot een partnerschap. In het najaar slaagde het dronecentrum er al in Nokia te strikken voor een intentieovereenkomst. Wethouder Patrick Welman van Enschede toonde zich opgetogen over de aanstaande samenwerking met de Chinezen. Al moest ook hij erkennen dat DJI, met 2 miljard omzet en wereldwijd 8.000 medewerkers een concern van formaat, niet meteen bakken met geld komt investeren in Twente. "Maar de naam DJI draagt wel bij aan de reputatie van het merk Space53 dat we nu aan het bouwen zijn. De samenwerking met DJI en ook Nokia levert weer nieuwe bedrijvigheid en reuring op, hopen en verwachten wij. Dat is de winst. En natuurlijk hopen we dat ze hier op termijn iets openen en dat het banen oplevert. Maar dat zal niet meteen morgen het geval zijn."

vergunningen

Nokia, DJI - het zijn twee voorbeelden van klinkende namen waarmee Space53 zich een toonaangevende internationale positie tracht te verwerven in de jonge, maar vermoedelijk snelgroeiende markt van onbemande systemen afficheerde. De benodigde vergunning voor het testen van drones wordt binnen enkele weken afgegeven, verwacht Marc Sandelowski, projectleider Space53. "Daarin is vastgelegd hoe we het gewone vliegverkeer en het gebruik van drones reguleren en in goede banen leiden." Hij omschrijft Space53 als 'een spannend jongensboek'. "We schrijven er nog volop aan. DJI is een mooie volgende bladzijde. En het levert wellicht weer meer business op."

Calibur+ jet-trainer

Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaart Centrum (NLR) heeft de afgelopen dagen op Twente Airport de zogeheten Calibur+ jet-trainer getest. De jet- trainer is een grote drone, die met verschillende snelheden kan vliegen en radiografisch wordt bestuurd.

De ervaring die met de jet-trainer wordt opgedaan, is van essentieel belang voor toekomstige activiteiten van de NLR. Zo werkt het centrum sinds enige tijd aan de ontwikkeling van een groot op afstand bestuurbaar straalvliegtuig, met afmetingen van zo'n vier meter lang en vier meter spanwijdte en een gewicht boven de 100 kilogram.

We hopen dat het op termijn werkgelegenheid oplevert

Patrick Welman, wethouder gemeente Enschede