Nieuws Technologie
Amac-topondernemer Ed Bindels opent dan toch zijn Apple-museum
Topondernemer Ed Bindels (Amac, Liemès) werkt al een aantal jaar aan zijn grote droom: een eigen Apple-museum. In de loop van volgend jaar moet het unieke museum dan eindelijk zijn deuren openen in The Wall in Utrecht.

Ed Bindels op het dak van The Wall, waar hij bij Utrecht langs de A2 een Apple-museum gaat realiseren. Foto: Erik van 't Woud/AD
Verwacht in het nieuwe museum vooral geen ruimte waarin alleen een verzameling te zien is van duizenden producten, zoals laptops, desktops en telefoons. Nee, in The Wall langs snelweg A2 bij Utrecht moet een verhaal verteld gaan worden, moet Apple-historie gaan leven.
Bedoeling is dat via een tijdlijn in het onderkomen een gedetailleerd beeld van de geschiedenis van het Amerikaanse merk wordt geschetst. ,,Helemaal compleet zijn lukt niet, want al sinds 1976 maakt Apple producten. Maar het verhaal moet wel zo compleet mogelijk worden”, vertelt Ed Bindels aan het AD.
Lees ook: Na vijftig Amac's een Food District: ceo Ed Bindels over het hoe en waarom van Liemès
'Realisatie onderschat'
De eigenaar van tientallen Amac-winkels in ons land, werkt al jaren aan het museum. ,,Ja, we hebben alle aspecten van het realiseren van een eigen museum wel onderschat", geeft hij toe. Want voor het bouwen van een serieus museum als dit, heb je bijvoorbeeld specifieke kennis van buitenaf nodig, heeft hij geleerd.
Mede daarom kost de realisatie van het museum meer tijd dan verwacht. Net zoals corona het bouwproces niet bepaald versneld heeft. Daardoor is opening dit jaar onhaalbaar gebleken. Want Bindels is bijvoorbeeld nog volop bezig met het selecteren van een ontwerper, die het museum kan realiseren zoals hij dat voor ogen heeft. ,,Iemand die past bij onze ideeën en de visie die wij hebben voor het museum.”
Expert uit Frankrijk helpt
Momenteel is een expert uit Frankrijk overgekomen en druk aan het klussen in een Utrechts opslagdepot. Hij helpt bij het weer laten werken van de oude apparatuur. Dat gaat om honderden apparaten. ,,Als je die nu aanzet is de kans groot dat ze ploffen”, zegt Bindels. Dat betekent dat de Fransman onder meer accu’s vervangt.
Bindels wil namelijk graag dat alles werkend te zien gaat zijn en in sommige gevallen zelfs te gebruiken, in het nieuwe Apple-museum. Hij en zijn team leggen de lat dus behoorlijk hoog. ,,We maken iets waarvan geen kopie in de wereld bestaat. Want wat we zeker niet willen, is zoals veel anderen alleen maar een verzameling tonen. We maken een museum zoals dat nog niet bestaat.”
"Wat we zeker niet willen, is zoals veel anderen alleen maar een verzameling tonen. We maken een museum zoals dat nog niet bestaat"
2000 vierkante meter
Dat betekent duizenden producten. Afgelopen jaren heeft hij via oude contacten en oproepen via sociale media gaten in zijn eigen collectie grotendeels kunnen dichten, mede dankzij een bijzondere overname. In 2021 gaf Stichting Apple Museum Nederland de complete verzameling in beheer bij Bindels.
Daarvoor is ruimte nodig, meer dan de 1600 vierkante meter die in eerste instantie beoogd was. Grofweg 2000 vierkante meter is nu het idee. ,,We zijn nog nooit zo dichtbij geweest, het gaat zeker lukken”, is Bindels overtuigd dat zijn museum daar in The Wall gaat komen. Ook al blijkt de realisatie een kostbare operatie, die hem nu al elke dag geld kost.
Ook van Ed Bindels: Liemès Food District als dé culinaire uitvalsbasis langs A2 bij Utrecht
Honderden verhalen over Apple
,,Over Apple zijn honderden verhalen te vertellen, ook die zijn we aan het verzamelen. Zodat je als bezoeker echt de geschiedenis kunt beluisteren. Een digitale gids, met een stem die je op jouw manier door het Apple-verhaal heen leidt. Waarbij een Apple-adept andere informatie zal willen horen dan andere bezoekers.”
Zijn ervaring tot nu toe? ,,Het is vooral ongelooflijk veel werk.” Bedoeling is dat in de loop van volgend jaar dan toch echt de deuren open gaan. ,,We ontwerpen nu het museum.”