Nieuws Technologie

Eindhoven krijgt eigen drone-festival met race

Er moet nog wel wat gebeuren, maar op 19 maart heeft Eindhoven zijn eerste eigen drone-festival, met lezingen, demonstraties en een echte drone-race. Dat schrijft het Eindhovens Dagblad.

Hanneke van den Nieuwenhof 4 maart 2017

Wings for aid hulpdrones voor humanitaire hulp 3032

Het kon natuurlijk niet uitblijven in een technologische omgeving als die van Eindhoven: een festival voor en door mensen die gek zijn van onbemande vliegtuigjes.

Een van de initiatiefnemers van Drone040, zoals het festival is gedoopt, is Mark de Haan (33) uit Eersel. Sinds 2015 heeft hij zelf een bedrijfje in data-analyse en software voor drones, waarmee hij onder meer opdrachten uitvoert voor Rijkswaterstaat en Staatbosbeheer.

Diversiteit

De Haan maakt vaak gebruik van flexwerkplekken zoals Seats to Meet op Strijp-S. Daar kwam hij in aanraking met andere mensen die ook wel iets zagen in een festival dat zich richt op de diversiteit van de drones die in de regio (en daarbuiten) worden ontwikkeld en waar de techniek en ontwikkeling van die drones wordt uitgelegd.

"Enkele sprekers zijn de oprichters van Avular - de inspectiedrone voor landbouw -, de studenten achter Blue Jay - de huishouddrone van de TU/e - en Wings for Aid dat grote drones inzet om hulpgoederen te droppen in gebieden die door een ramp zijn getroffen en moeilijk bereikbaar zijn", zegt De Haan. "Maar er is bijvoorbeeld ook een partij die reserve-onderdelen voor drones maakt met een 3D-printer. En gebruikers als Staatsbosbeheer die uitleggen hoe ze de drones inzetten."

Drone-race

Uiteraard wilde ook iedereen de drones in werking laten zien. Dus het idee voor een drone-race was snel geboren. "Maar de uitwerking was wat lastiger", lacht De Haan daarover. "We dachten in het Veemgebouw een mooie locatie te hebben gevonden waar drones indoor tegen elkaar zouden kunnen racen. Maar die locatie voldeed niet aan de vereiste veiligheidsmaatregelen. Sinds woensdag weten we dat we in het Microlab mogen racen. Dus het gaat gelukkig gewoon door op Strijp-S."

Geïnteresseerden voor deelname aan het festival kunnen zich aanmelden via de website.

Sinds woensdag weten we dat we in het Microlab mogen racen. Dus het gaat gelukkig door.

Mark de Haan, initiatiefnemer Drone040