Nieuws Technologie
Eric Klaassen (Crisp) over problemen bij startups: 'De focus lag alsmaar op groei, het is goed om naar winstgevendheid te kijken'
Het zijn turbulente tijden voor start- en scale-ups. Door economische en geopolitieke ontwikkelingen is de groei eruit, maar niet bij Crisp. Medeoprichter Eric Klaassen vertelt tijdens De Ondernemer Live over de plannen, ambitie en verdere toekomst van de online supermarkt.

Eric Klaassen, medeoprichter van online supermarkt Crisp Foto: Crisp
De Nederlandse consument aan beter eten helpen is de missie van Crisp, liefst op een zo makkelijk mogelijke manier. ’Beter eten, lekker geregeld’ is dan ook de pay-off van de online supermarkt. ,,Slecht eten is makkelijk verkrijgbaar, goed eten helaas nog niet. Onze missie is pas geslaagd als we in staat zijn om beter eten voor meer mensen bereikbaar te maken.”
Eric Klaassen richtte in 2018 samen met zijn vrienden Michiel Roodenburg en Tom Peeters Crisp op. Tijdens De Ondernemer Live vertelt hij gepassioneerd hoe hij die consument op een makkelijke manier aan goed eten wil helpen. ,,De smaak van de producten moet goed zijn en daarnaast moeten de producten verantwoord zijn gemaakt. Met dat laatste bedoelen we dat er zo min mogelijk tussenstappen zijn. Het mag niet te oud zijn. We hebben de wind in de rug, omdat consumenten steeds vaker vragen om lokaal, duurzaam, biologisch geteeld eten. Onze zoete aardappelen komen gewoon uit Nederland en niet uit Mexico.”
Geen pre-processed food in het digitale schap
Met een volle Crisp-doos voor zich in de studio vertelt Eric een groot fan te zijn van zijn eigen roombotercroissants. Ze zijn in korte tijd een signature geworden. ,,Dit product van ons is in de race voor de beste croissant van Nederland. Wij verkopen circa 3.500 producten die veelal vers, lokaal en duurzaam zijn. Het is een onderscheidend assortiment waar geen pre-processed food en een drank als Coca-Cola in zit. In Vlaanderen, waar we sinds vorig jaar actief zijn, noemen ze ons een online versmarkt. Het is overigens interessant om te zien dat onze klanten, veelal gezinnen en stellen waarvan meer dan de helft buiten de Randstad woont, wekelijks bovengemiddeld meer groente en fruit kopen als je dat vergelijkt met andere supermarkten. Interessant, door nudgen kunnen we gedrag verschuiven.”
Lees ook: Pieter Pot na faillissement: dit is het plan naar winstgevendheid
De online supermarkt is net als concurrent Picnic een techbedrijf met een scherp oog voor de wensen van de klant. ,,Als je ons kantoor binnenkomt, zie je als eerste onze klantenservice. De klant en de producten die wij daaraan leveren staan centraal. Achter de klantenservice komt gelijk onze techafdeling. Voor de consument is de app het meest zichtbare. Alle software hiervoor, maar ook voor het magazijn en de last mile zijn door onszelf ontwikkeld.”
Eric, binnen de directie de technicus, vertelt dat met de inzet van veel techniek, Crisp de voedselketen efficiënter probeert te maken. ,,We managen de achterkant van de app, de supply chain, maar dat is krankzinnig. Om die voedselketen veel korter te maken moet je uiteindelijk dealen met heel veel leveranciers. We hebben kleine producenten die geen ERP-systeem hebben, maar slechts een e-mailadres hebben voor het doorgeven van de bestellingen. Maar je wilt wel dat ze op tijd leveren.”
"Nu komt langzaam het besef: het is ook goed om naar winstgevendheid te kijken"
'Zorg eerst dat thuismarkt op orde is'
Het rommelt in startupland vanwege de oplopende rentevoet en de onzekere economische situatie. Media melden de laatste maanden ferme reorganisaties, ondernemers die een beroep doen op de Wet homologatie onderhands akkoord (Via deze regeling kunnen zij een schuldsanering afdwingen zonder dat alle schuldeisers akkoord hoeven te gaan.) en zelfs faillissementen.
Blijft Crisp overeind? De online supermarkt is degelijk gefinancierd; in het laatste kwartaal van 2022 werd nog 75 miljoen euro opgehaald. Eric noemt tijdens De Ondernemer Live geen concrete omzet- en verlies-/winstbedragen. Het enige wat hij kwijt wil, is dat orders in Nederland winstgevend zijn en elke order meer geld oplevert. Hij heeft wel een visie op wat er nu gaande is: ,,Er is een gezonde shift gaande in de markt, waar de focus lag op alsmaar groei laten zien. Nu komt langzaam het besef: het is ook goed om naar winstgevendheid te kijken. Je ziet het misgaan als er een snelle internationalisatie plaatsvindt, terwijl ze de thuismarkt nog niet goed onder controle hebben. Dan gaat er te veel geld uit, een ongezonde situatie.”
Hoe hebben jullie het dan aangepakt?
,,Door een goede cfo te hebben die kijkt naar winstgevendheid en cashflow. Om onze missie mogelijk te maken moeten we ook commercieel goed renderend zijn. We maken een bewuste afweging waarin wij toewerken naar winstgevendheid. Er zijn regio’s die steeds winstgevender worden en er zijn investeringsmarkten. Noem het Excel’en. Vanaf het begin willen we voorspelbaar kunnen zijn, dat is goed voor ons personeel en investeerders.”
De Ondernemer Live
Elke dinsdag van 11.00 tot 13.00 uur
Bekijk het complete interview met Eric Klaassen terug via de video onderaan deze pagina. Andere (studio)gasten in de uitzending zijn onder anderen Wijnand Jongen (Webwinkel Vakdagen), Maurice van Tilburg van Techleap en de oprichters van OOPKOP.
De Ondernemer Live, wekelijks op dinsdag van 11.00 tot 13.00 uur op New Business Radio, YouTube en de homepage van De Ondernemer, is ook terug te luisteren en kijken op de bekende podcastkanalen en YouTube.
De klankbord en financiers van Crisp bestaan uit bekende ondernemers. De namen zijn, zeg maar gerust jaloersmakend te noemen: Adriaan Mol (oprichter van unicorns Mollie en MessageBird), Jitse Groen (Just Eat Takeaway), Thomas Plantenga (Vinted), Robert van der Wallen (Opportunity Partners/ BrandLoyalty), Sander van der Laan (voormalig ceo van Action en Albert Heijn), Alexander Ribbink (TomTom/Keen).
,,We hebben bewust Nederlandse families en ondernemers op onze cap table (investeerdersoverzicht, red.) staan. Van ondernemers als Mol en Plantenga leren we veel. Mol heeft al meerdere bedrijven groot gemaakt en loopt een paar stappen voor op ons. Hij weet door deze ervaring wat het volgende voor ons is. Vinted heeft ervaring met tv-reclames en daar pik je dan wat van mee. Wat ikzelf van ze heb geleerd? Fundraising. Destijds, toen wij startten en de grootste seedronde ooit ophaalden, wisten we: we zijn de komende tijd nog afhankelijk van investeerders en we moeten nog een aantal grote rondes ophalen. En dat is dan absoluut iets waar je dan beter in wordt en leert van series A naar series B te gaan en weer de volgende seedronde."
Benieuwd naar de hele uitzending met Eric Klaassen? Die zie je via onderstaande video: