How-to Technologie
Wat Eventbrite kan betekenen voor mkb-ondernemers
Veel mkb-ondernemers, voor een groot deel in de horeca, hebben hun deuren voor onbepaalde tijd moeten sluiten vanwege het coronavirus en de overheidsmaatregelen die er op volgen. Een klap. Toch zijn er middelen om die klap enigszins op te vangen. Met behulp van Eventbrite, bijvoorbeeld. Hoe, wat, waar en wat? En waar wordt het platform nog meer voor gebruikt? We vragen het Anouk ter Haar, European Marketing Manager bij Eventbrite.

Cursussen aanbieden via livestream? Dat gaat steeds eenvoudiger. Foto's: Eventbrite
Eventbrite is een wereldwijd platform voor ticketing en events waar gebruikers evenementen kunnen maken, delen, vinden en bezoeken. Het kan gaan om muziekfestivals, conferenties, bijeenkomsten en inzamelingsacties tot zelfs gamingcompetities, workshops en klasjes.
De verschuiving van fysieke naar online events is al langer gaande. Wereldwijd zag Eventbrite tienduizenden nieuwe virtuele evenementen ontstaan, al dan niet met het in het platform geïntegreerde Zoom, een veel gebruikte streamingtool, zeker tijdens de coronacrisis. Op Google is het zoekvolume ‘virtual events’ in korte tijd verviervoudigd en op Eventbrite is er een vertienvoudiging van het zoekvolume naar online events in vergelijking tot begin maart waarneembaar.
Veel kleine bedrijven geraakt
Imposante cijfers. En we weten nog niet eens hoe lang de crisis en de gevolgen daarvan gaan duren. Wanneer werd het bij Eventbrite duidelijk dat het menens was en is met de wereldwijde gezondheidscrisis? Anouk ter Haar: ,,De crisis raakt veel kleine bedrijven en zelfstandigen die met ons platform werken in het hart. Toen dat meer en meer duidelijk werd, zijn we verder gaan schakelen met de getroffen partijen. Dat doe je door zo transparant mogelijk te communiceren en door mogelijkheden te zoeken waardoor je de ondernemingen zo veel mogelijk hulp kunt bieden om deze zware periode door te komen.’’
''We bekijken samen met de organiserende ondernemers hoe de financiële druk verminderd kan worden en welke organisaties kunnen helpen''
Dat helpen van getroffen ondernemers doet Eventbrite onder meer door middel van het aanbieden van artikelen met daarin praktijkverhalen van andere ondernemers en noodzakelijk advies. ,,Het is een hub waar we alle benodigde informatie samenbrengen. Antwoorden op vragen als ‘hoe verplaats je een event?’, ‘hoe communiceer je dat met de bezoekers?’ en ‘hoe houd je de band met je bezoekers goed?’. Daarnaast bekijken we samen met de organiserende ondernemers hoe de financiële druk verminderd kan worden en welke organisaties kunnen helpen.’’
Voorbeelden van events op Eventbrite
- Business professionals voor online events over kennisdeling. Denk aan een marketeer over social media, een communicatiespecialist over storytelling, een programmeur over coderen of een presentatiecoach over presenteren.
- Horecabedrijven voor een online workshop. Voorbeelden? Een cocktailbar die les geeft over cocktails maken, een wijnbar over wijnproeven of de cursus ‘Hoe kook je een restaurantwaardig menu in je eigen huis?’.
- Kunst en muziek. Hier kan het gaan om een online optreden. Een cabaretier die vanuit huis een optreden geeft, breng een band bij elkaar vanuit verschillende huizen, huiskamerconcerten, een dj die les geeft of een gitarist gitaarles. Ook de eerste dancefeesten komen nu vanuit huis op het platform.
- Sport en wellness. Ook hier een online workshop van bijvoorbeeld een personal trainer. Of mediteren, een yogaklasje of een masseur over massagetechnieken.
De waarde van tools
In coronaloze tijden bood Eventbrite organisatoren natuurlijk al velerlei tools om hun evenement zo goed mogelijk te laten verlopen, maar gedurende deze crisis bewijzen de tools zowel live als online hun waarde. Ter Haar: ,,Dan moet je denken aan tools die je helpen bij de administratieve kant van het verhaal of bij de registratie van deelnemers. Maar het gaat ook om hulp bij grotere stappen. Je ziet – los van het coronaverhaal – dat online events steeds belangrijker zijn voor bedrijven, zeker bepaalde sectoren. Ten eerste bij artiesten die zo direct contact kunnen houden met hun fans. Verder is het populair bij organisatoren van liefdadigheidsevents om donaties op te halen voor goede doelen. Daarnaast zie je de groei in het aantal workshops, trainingen en netwerkevenementen. Zulke events kunnen ook online zeer praktisch en succesvol zijn.’’
Wat zeker nu ook blijkt: de combinatie Eventbrite en streaming tools als Zoom is goud. Dat maakt de switch naar online events alleen maar eenvoudiger, meent Ter Haar. ,,Natuurlijk kan je online niet helemaal vergelijken met een fysieke samenkomst als een netwerkborrel of cursus. We weten dat menselijk contact erg fijn is. Wanneer dat niet gaat, is online een prima alternatief. We zien online bakcursussen en wijnproeverijen, maar ook de eerder genoemde netwerkevents waarbij online salespitches worden gegeven. Of webinars. Ook zijn yoga- en fitnessklasjes erg populair. Toch een goede manier om fit te blijven deze dagen.’’
Lees ook: Skotty wil ondernemers en gemeenten helpen met veilig online verkeer

Nieuwe dynamiek in online events
De coronacrisis brengt de inzet van online events in een nog grotere stroomversnelling, ziet Ter Haar. ,,Je merkt dat we allemaal snel leren van deze nieuwe dynamiek, dat online events zeer functioneel kunnen zijn of zelfs broodnodig. Ik denk dat deze vorm van events ook na de crisis steeds vaker als complementair gezien gaan worden in combinatie met fysieke events. Zeker nu steeds meer organiserende ondernemers leren begrijpen hoe livestreams werken. Stel je voor dat we naar een toekomst gaan waar je een ticket kunt kopen voor het bijwonen van een event in een fysieke omgeving of in de plaats daarvan een ticket voor een livestream. Dat biedt enorm veel mogelijkheden voor organisatoren omdat je niet meer bent gebonden aan die bepaalde fysieke locatie.‘’
''Je ziet een online community ontstaan; ondernemers die elkaar willen en kunnen helpen met gebruik van een platform als het onze''
Kansen voor mkb en horeca
Livestream en online events in het algemeen bieden ook een zee aan mogelijkheden voor vele ondernemers in het mkb. Toch? ,,Jazeker. Het mooie een Eventbrite is dat het verbindt. Om te beginnen is er het platform dat door onszelf wordt ontwikkeld en daarnaast zijn er de verschillende geïntegreerde tools. Dat maakt het een zeer open platform. Ook voor een mkb-ondernemer die nog niet heel erg bekend is met de online wereld, de wereld van streaming van events. Juist die ondernemers ontdekken de voordelen. Zeker in de horeca dat momenteel ontzettend gebukt gaat onder de crisis’’, aldus Ter Haar.
,,Horecaondernemers worden momenteel gedwongen om inventief te zijn om zo het hoofd boven water te houden. Andere ondernemers zien dat gebeuren en beseffen dat ook zij andere mogelijkheden hebben om de schade van de crisis beperkt te houden. Ook zie je een online community ontstaan; ondernemers die elkaar willen en kunnen helpen met gebruik van een platform als het onze. Je kunt zelfs een online event opzetten om de kennis verder met elkaar te delen. Er ontstaan zo zelfs hele nieuwe businessplannen die bedrijven verder helpen. Het maakt dat juist ook het mkb zeer veel kan hebben aan het platform. Nu, in tijden van crisis, maar zeker ook later wanneer alles weer normaal is.‘’
Lees ook: Bart Stofberg: 'Na coronacrisis gaat andere manier van communiceren ontstaan'
5 tips voor een succesvol virtueel netwerkevenement
Eventbrite heeft vijf tips voor de makers van evenementen om hen te helpen een geslaagd virtueel evenement te creëren. Een spoedcursus:
Bepaal of je evenement geschikt is voor een online publiek
Niet alle evenementenformats en -segmenten zijn geschikt voor online. De meest succesvolle events zijn lessen, trainingen, workshops, vergaderingen, seminars en netwerkevenementen.
Experimenteer tot je de juiste technologiemix hebt
Gebruik bijvoorbeeld een goede kwaliteit camera en headset. Voor streaming is Zoom een goede oplossing om interactiviteit mogelijk te maken. Overweeg het gebruik van professionele verlichting. Belangrijk: technologie kan wispelturig zijn. Doe alles wat je kunt om fouten hiermee te beperken. Test je video en audio voor het evenement en zorg ervoor dat de internetverbinding solide is. Vergeet ook een back-upplan niet.
Registreer mensen en verkoop tickets op voorhand
Als je dit via een site als Eventbrite doet, kun je een e-maildatabase opbouwen, zodat je de deelnemers voor en na het evenement kunt opvolgen en de betrokkenheid bij jouw evenement kunt stimuleren. Je kunt de Eventbrite-link ook delen op Facebook om het evenement op een ander kanaal te promoten.
Voorafgaand: stel vragen aan de aanwezigen
Dit kan de aanwezigen een betekenisvollere manier geven om met de makers te communiceren dan alleen maar een rollende chat.
Maak het leuk!
Op dezelfde manier als je in een persoonlijke vergadering of een netwerkevenement iets zou doen om het ijs te breken, zal het aansporen van de aanwezigen om een leuk feit te delen of een vreemde vraag te beantwoorden ook direct bij een online event het ijs breken. In Zoom Meetings kan je de bijeenkomst zelfs in kleinere groepen verdelen om verschillende dingen te bespreken voordat je ze weer bij elkaar brengt.