Nieuws Technologie

Gebouwinspecties zijn geen arbeidsintensieve klussen meer dankzij startup Spotr

Gebouwinspecties zijn arbeidsintensieve en tijdrovende klussen. Je moet fysiek ergens heen en vervolgens het gebouw handmatig inspecteren. In heel veel situaties kan dat een stuk eenvoudiger, namelijk vanuit je luie stoel. Dankzij Spotr.

Till Behne (AD) 2 februari 2023

Dirk Huibers Spotr

Dirk Huibers van Spotr. Foto: Nico Schouten

Organisaties met een grote vastgoedportefeuille, denk aan woningcorporaties, bedrijven met een hoop kantoorpanden of grote verzekeraars, zijn een hoop tijd kwijt met het inventariseren van hun vastgoed. Wanneer is onderhoud nodig, welke panden komen in aanmerking voor verduurzaming, waar is mogelijk ruimte voor uitbreiding en hoeveel is een pand in waarde gestegen?

Normaal gesproken is het lastig een totaalbeeld te hebben en te allen tijde te weten waar de meeste kansen liggen. Het Haagse Spotr heeft daar iets op verzonnen. Namelijk een database met beeldmateriaal uit verschillende bronnen die inzichten genereren en een duidelijk beeld schetsen van de potentie. ,,Wij zijn een soort huisarts. Wij kijken wat er scheelt, maken een plan en verwijzen door naar de specialist”, zegt Spotr-oprichter Dirk Huibers tegen het AD.

''In de Verenigde Staten hebben we een paar geduchte concurrenten, maar die concentreren zich voorlopig enkel nog op de Amerikaanse markt''

Dirk Huibers, oprichter Spotr

Operationeel in vijf Europese landen en al meer dan 4 miljoen euro aan investeringen opgehaald

Spotr timmert inmiddels drie jaar aan de weg en is de fase van startup eigenlijk al een beetje voorbij. Het bedrijf is operationeel in vijf Europese landen en heeft in totaal al meer dan 4 miljoen euro aan investeringen opgehaald. ,,Ons product is al op de markt, maar nog zeker niet uitontwikkeld”, zegt Huibers.

,,Ik durf wel te stellen dat we binnen Europa inmiddels marktleider zijn. In de Verenigde Staten hebben we een paar geduchte concurrenten, maar die concentreren zich voorlopig enkel nog op de Amerikaanse markt. Zolang zij dat doen, kunnen wij onze positie op de Europese markt uitbreiden. En eigenlijk zijn Azië en Australië logischer markten om ons vervolgens op te richten.”

Lees ook: Het kantoor van de toekomst: van werkplek naar wellbeing-ruimte?

Ontwikkelingen op technisch gebied en aantal gebruikers van Spotr groeien

De groei van het bedrijf is nauw verbonden met de ontwikkelingen op technisch gebied en het aantal gebruikers van Spotr. Huibers trekt een vergelijking met YouTube, dat ook baat heeft bij meer gebruikers en sneller internet.

,,Hoe meer data wij hebben om te analyseren, hoe slimmer onze software wordt. Als wij nu een bulk van 100.000 panden willen analyseren, kost ons dat gemiddeld twee weken. Daarvan moet dan ook nog steeds 20 procent handmatig gecontroleerd worden. We willen er op termijn naartoe dat we 100.000 panden per dag kunnen controleren en er nog maar bij 5 procent een nacontrole nodig is.”

''Je kunt mensen nooit helemaal overbodig maken. Dat is ook niet onze intentie. Wat we wel kunnen is een groot deel van de bewegingen die inspecteurs nu maken, digitaal doen''

Dirk Huibers, oprichter Spotr

Openbare en bestaande beelden

Spotr maakt onder meer gebruik van openbare en reeds bestaande beelden. Bijvoorbeeld foto's van bronnen op straatniveau, zoals Cyclomedia, Google en Getmapping. Maar ook vanuit de lucht worden veel beelden gemaakt, onder meer door satellieten, vliegtuigen en drones.

Dan is er nog open data zoals bestaande kaarten over hitte-eilanden en funderingsproblematiek. Ook gebruikers van de panden, zoals huurders, kunnen beeldmateriaal maken en deze toevoegen aan de database. Hetzelfde geldt voor inspecteurs, als die - zo nu en dan - toch nog hun fysieke inspectieronden zullen moeten doen.

,,Je kunt mensen nooit helemaal overbodig maken”, weet Huibers. ,,Dat is ook niet onze intentie. Wat we wel kunnen is een groot deel van de bewegingen die inspecteurs nu maken, digitaal doen. En als ze er wel fysiek moeten zijn, levert dat weer waardevolle informatie voor de database op. En daar heb je dan op een later moment weer profijt van en kan dat in de toekomst weer een inspectieritje schelen.”

Beelden uit de database van Spotr. Foto: Nico Schouten

Met alleen de beelden uit de database ben je er natuurlijk nog niet. Spotr heeft speciale beeldherkenningssoftware ontwikkeld die dankzij kunstmatige intelligentie zeer nauwkeurig beelden kan analyseren en de gebruiker vertellen wat er te zien is.

Is er bijvoorbeeld schade aan gebouwen, is een dak geschikt om zonnepanelen op te plaatsen of kan er een etage worden opgebouwd om de woningnood aan te pakken? In de toekomst zijn er verdere uitbreidingen denkbaar zoals thermocamera’s, waarmee op grote schaal in kaart kan worden gebracht waar warmtelekkages zijn. ,,Zo kun je bijvoorbeeld heel snel zien waar je beter moet isoleren”, legt Huibers.

Enorme vlucht in de technische ontwikkelingen

Volgens Huibers zal de technische ontwikkeling en het aantal bronnen, en hoeveel data zij genereren, de komende 10 jaar een enorme vlucht nemen. Des te meer is het de kunst om potentiële klanten te overtuigen van de meerwaarde van Spotr. ,,Er zijn altijd mensen die willen innoveren en vooruit durven lopen”, zegt Huibers.

,,Maar hoe vind je die? Bijvoorbeeld door heel veel naar beurzen te gaan en met heel veel verschillende mensen te praten. Slechts een handjevol zullen in eerste instantie je idee omarmen. De impact die dat soort mensen heeft, mag je niet onderschatten. Zonder deze early adopters komt zelfs het beste idee niet van de grond.”

''Wat voor ons heel belangrijk is, is dat de winst voor een klant van tevoren heel simpel en duidelijk is. We houden niet van ingewikkelde formules en vage berekeningen''

Dirk Huibers, oprichter Spotr

Besparing door meer efficiëntie, een betere planning en een doelgerichte aanpak

De diensten van Spotr die je wil gebruiken zijn optimaal af te stemmen op je wensen. Dus wat en hoeveel je wil inspecteren en hoeveel verschillende beeldbronnen je daarvoor nodig hebt. De prijs van je abonnement is vervolgens afhankelijk van het aantal adressen dat je inspecteert en de hoeveelheid diensten die je afneemt.

,,Wat voor ons heel belangrijk is, is dat de winst voor een klant van tevoren heel simpel en duidelijk is. We houden niet van ingewikkelde formules en vage berekeningen. Naast de besparingen omdat je niet voor elke inspectie meer op locatie hoeft te zijn, bespaar je ook door meer efficiëntie, een betere planning en een doelgerichte aanpak.

“Met onze software weet je bijvoorbeeld welk pand zowel achterstallig onderhoud als kansen voor verduurzaming heeft. Op die manier heb je de meeste impact en kun je het maximale halen uit je beschikbare budget. Tot nu toe hebben woningcorporaties daar eigenlijk nog veel te weinig zicht op.”

Lees ook: Let op: verplicht label C voor jouw bedrijfspand

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws