Nieuws Technologie

‘Groei door constant hetzelfde te doen is beperkt’

De Ondernemer wordt dagelijks verrijkt met de kennis van diverse bloggers. Allemaal ondernemers met een eigen verhaal. Elke maand stellen we een blogger uitgebreid aan je voor middels een interview. Deze maand: Raoul Rossou, blogger voor De Ondernemer sinds 2015.

Floris Visman | Foto: Raoul Rossou 3 maart 2017

Raoul Rossou spiegel

Ondernemen

Ik ben nu ongeveer drie jaar voor mijzelf bezig als ondernemer. In het verleden heb ik een eigen bedrijf gehad. Ik had toen duidelijk voor ogen wat ik wilde doen, maar kon daar de baan niet bij vinden dus ben ik voor mijzelf begonnen. Dat was vijf jaar leuk, maar het was achteraf niet het juiste moment. Ik was nog te groen.

Met De Groeicoach ben ik zo’n drie jaar bezig, daarvoor was ik innovatieadviseur. Ik hielp honderden mkb-ondernemers met innovatie. Ik ben dus altijd wel met ondernemerschap bezig geweest. De organisatie waar ik werkte ging drie jaar geleden samen met een andere organisatie. Dat was geen organisatie waar ik gelukkig zou worden omdat in de nieuwe strategie geen aandacht was voor sociale innovatie. Voor mij was dat een mooi moment om wat anders te gaan doen. De keuze voor het ondernemerschap was voor mij makkelijk gemaakt.

Specialisatie

Mijn focus ligt vooral op sociale innovatie. Persoonlijke groei voor zakelijk resultaat. Ik help ondernemers groeien door te kijken naar wat ze tegenhoudt. Over het algemeen zijn ondernemers creatief, ze hebben veel ideeën, en ze zijn super enthousiast. Maar als je dan vraagt wat ze met al die ideeën en plannen doen, dan blijkt dat ze het lastig vinden om die ideeën om te zetten in actie. Ik kijk naar de menselijke kant: wat houdt jou nou als persoon tegen om die stap te zetten?

Je merkt dat ze dan vooral naar de buitenwereld kijken: klanten zijn er nog niet klaar voor, technologieën zijn nog niet genoeg ontwikkeld, ze kunnen geen financiering voor hun plannen vinden. Maar heel vaak zit de belemmering in de ondernemer zelf. Dat komt vaak door angsten of aannames die ze doen, overtuigingen die ze hebben. Het is natuurlijk heel prettig om in je comfortzone te blijven, maar veel ondernemers zijn juist begonnen met ondernemen door uit hun comfortzone te stappen. Door te lang op je lauweren te rusten, wordt die comfortzone groter en het is lastig om daar weer uit te stappen.

Groei door constant hetzelfde te doen is beperkt. Wil je écht groeien als persoon of organisatie dan moet je andere dingen doen of dingen anders gaan doen. Persoonlijke groei resulteert vrijwel altijd in zakelijke groei. Maar het kan ook dat je er achter komt dat je jouw bedrijf wilt verkleinen. Ze vinden vaak hun passie en drive weer terug. Ik geef ze inzicht en reik ze daarna de handvatten aan om er wat mee te gaan doen.

Lees ook: 'Bloggen is voor mij meer dan schriftelijke communicatie’

Bloggen

Ik wil ondernemers zoveel mogelijk laten werken vanuit eigen passie en talent. Dat kan je doen door alleen maar betaalde opdrachten aan te nemen, maar ik help graag zoveel mogelijk mensen. Met bloggen bereik je een veel groter publiek. Ik geef in mijn blogs vaak tips waarmee mensen zich kunnen ontwikkelen. Dat is mijn drijfveer. Maar natuurlijk is het voor mij ook een stukje zichtbaarheid.

Bloggen heeft er voor mij voor gezorgd dat ik dingen scherper onder woorden kan brengen. Vroeger was ik heel uitgebreid, probeerde ik dingen op vijf verschillende manieren uit te leggen omdat ik anders bang was dat het niet overkwam. Door bloggen heb ik korter en krachtiger leren communiceren.

Toekomst

Groei natuurlijk! Ik heb mij de afgelopen drie jaar toegelegd op coaching. Komend jaar ga ik trainingen en workshops organiseren om de drempel wat lager te maken. Veel mensen zijn wat terughoudend als het op coaching aankomt. Ze moeten toegeven dat ze een probleem hebben, en dat ze dat probleem niet zelf kunnen oplossen. Trainingen en workshops volgen is veel normaler. De drempel is wat lager.

Ik wil ook met meer partijen gaan samenwerken om mensen gerichter te kunnen helpen. De Groeicoach moet straks een aantal coaches aan zich verbonden hebben om gezamenlijk midden- en groot mkb te helpen hun groeiplannen te realiseren. Ik doe nu al sommige projecten samen met andere coaches en organisaties.

Tips

Vertrouw op je gevoel. Veel ondernemers ondernemen puur vanuit de ratio. Maar als je op je gevoel afgaat dan zal dat je nooit in de steek laten. Gevoel maakt geen denkfouten. Maar dat is natuurlijk niet zo makkelijk. Ik heb dat de eerste 35, 40 jaar van mijn leven ook niet gedaan.

Wil je écht groeien als persoon of organisatie dan moet je andere dingen doen of dingen anders gaan doen

Raoul Rossou, Groeicoach