Nieuws Technologie

Ondanks wereldwijde crises haalden Europese tech-startups in 2022 ruim 100 miljard euro op

Voor Europese tech-startups was 2022 opnieuw een sterk jaar qua funding. De sector toont veerkracht en gestage groei, aldus investeringsplatform SeedBlink, dat onlangs uitbreidde naar Nederland met de overname van crowdfundplatform Symbid. ,,Ondanks de recessie, hoge inflatie en afname van financieringsrondes, is er meer dan 100 miljard euro geïnvesteerd in Europese tech-startups, nu al voor het tweede jaar op rij", stelt Andrei Dudoiu, managing partner van SeedBlink.

Van onze redactie 29 december 2022

Startup Alphabeats

De Eindhovense startup Alphabeats haalde in 2022 een investering van anderhalf miljoen op. Foto: Kees Martens/DCI Media

Samen met onderzoeksbureau Horváth nam SeedBlink het snelgroeiende Europese ecosysteem voor tech-startups onder de loep en heeft daarover een rapport opgesteld: Creating a regional footprint in uncertain times. Het investeringsplatform kan bogen op een snelle groei in Oost-Europa, een regio die snel verandert in een tech-hub, met Roemenië als middelpunt. Dit jaar breidde SeedBlink uit naar de Benelux, met de overname van het Rotterdamse Symbid, volgens het bedrijf een nieuwe mijlpaal in zijn Europese groeipad.

Groei van Europese tech-startups: een 'Great Tech Reset' in Europa

De toekomst ziet er volgens SeedBlink veelbelovend uit. ,,De Europese techsector vindt steeds vaker financieringsmogelijkheden dicht bij huis, zodat de sector binnen Europa groei kan realiseren en niet afhankelijk is van de VS of Azië", zegt Andrei Dudoiu, managing partner van SeedBlink. De groei van Europese tech-startups is zo sterk dat SeedBlink spreekt van een 'Great Tech Reset' in Europa.

Dudoiu: ,,We zien een versnelde digitale transformatie in alle Europese landen. De inval in Oekraïne heeft geleid tot een grotere focus op energiehervorming, met minder afhankelijkheid van externe bronnen. Aan de kant van investeerders zien we een groeiende belangstelling voor grensoverschrijdende investeringen.”

Lees ook: Rise-programma van Techleap.nl toont veelzijdigheid Nederlandse tech-startups

Europese financiering voor tech startups en durfkapitaal blijft hoog

In 2021 vond de grootste Europese hausse ooit in venture capital-financiering plaats. Tech-startups als Northvolt, Paysafe, Cinch en Celonis haalden in totaal 118,8 miljard euro op. Voor dit jaar is de prognose 100,4 miljard euro. Dat is 16 procent minder dan in 2021, maar zeker geen geringe prestatie gezien de Russische inval in Oekraïne, de hoge inflatie en de economische tegenwind.

Bekende bedrijven die kapitaal ophaalden waren onder meer FNZ, The Access Group, Northvolt en Checkout.com. In 2020, het pandemiejaar, haalden Europese tech startups 46,5 miljard euro op, met Northvolt, Klarna en Revolut als enkele van de betrokken bedrijven.

In 2022 kende het Europese ecosysteem minder grote financieringsrondes, maar deze grote deals zijn nog steeds goed voor meer dan de helft van de totaal verstrekte kapitaalfinanciering. Het totaal aan investeringen in venture capital (in alle sectoren, niet alleen de techsector) zal in 2022 in Europa in totaal met bijna 10 procent dalen. De absolute niveaus blijven echter boven die van 2019 en 2020, wat aantoont dat startups venture capital kunnen blijven aantrekken, zelfs in onzekere tijden. Centraal-Europa is een van de snelst groeiende regio's, met een groei van 11 procent in durfkapitaalfinanciering in 2022, voorspelt SeedBlink.

''De inval in Oekraïne heeft geleid tot een grotere focus op energiehervorming, met minder afhankelijkheid van externe bronnen. Aan de kant van investeerders zien we een groeiende belangstelling voor grensoverschrijdende investeringen''

Andrei Dudoiu, managing partner SeedBlink (foto onder)

Europese kansen voor Nederlandse startups en investeerders

Robbin Hoogstraten, regional manager van SeedBlink Benelux, voorheen Symbid, stelt dat de Nederlandse startupinvesteringssector snel richting een meer Europees niveau beweegt, waar investeerders en bedrijven elkaar steeds vaker over de grenzen heen vinden. ,,Startups kunnen daardoor steeds meer rekenen op een echt Europees financieel ecosysteem en investeerders kunnen hun investeringsuniversum uitbreiden. SeedBlink loopt voorop in die ontwikkeling, als een echt Europees aandelenplatform. Dit biedt grote kansen voor zowel Nederlandse investeerders als voor Nederlandse startups.”

Hoogstraten is niet ongelukkig met de relatieve vertraging van de verstrekte kapitaalfinanciering in 2022. ,,In 2021 was het voor startups wel erg gemakkelijk om geld op te halen en snel uit te geven. Ze hadden veel kapitaalverstrekkers om uit te kiezen. De situatie dit afgelopen jaar is een gezonde correctie op die uitbundigheid. Europa is nog steeds booming. Het is tijd om voorzichtig te zijn, maar zeker niet bezorgd.”

Lees ook: SeedBlink neemt Nederlandse crowdfundingplatform Symbid over

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws